Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sverige i OS - då är Guidetti, Kiese Thelin och Lewicki för gamla

Foto: SCANPIX

John Guidetti och Oscar Lewicki tackar publiken efter den dramtiska 4-3-segern mot Turkiet i den avgörande gruppspelsmatchen.

John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Oscar Lewicki var pådrivande när Sverige gick till U21-EM. Men om laget kvalificerar sig för OS kan spelarna få stanna hemma – på grund av åldersskäl.

Ingen lär väl ha missat Blågults smått osannolika prestation på hemmaplan i Halmstad mot Frankrike tidigare i veckan. U21-landslaget vände ett 0-2-underläge från den första playoffen och lyckades besegra sin motståndare med 4-1, vilket räckte för att nå EM. Inte illa, med tanke på att fransmännen så sent som i fjol spelade final i U20-VM.

I den svenska truppen fanns spelare födda mellan 1992 och 1996, och när turneringen ska avgöras i Tjeckien nästa sommar har allihop möjlighet att representera Sverige.
Värre blir det vid ett eventuellt OS i Brasilien 2016. Dit kan Sverige kvalificera sig om de tar sig till minst semifinal i U21-EM, men åldersreglerna är annorlunda i OS. Bara spelare födda 1993 eller senare är uttagbara, vilket alltså innebär att 92:orna faller bort.

Tunga avbräck, för i den årskullen återfinns såväl John Guidetti som Isaac Kiese Thelin, Oscar Lewicki, målvakten Patrik Carlgren, Alexander Milosevic, Joseph Baffo, Sebastian Holmén, Niklas Bärkroth och Abdul Khalili.

En stor del av stommen i det nuvarande U21-laget. Enligt reglerna får man ha tre så kallat överåriga spelare i OS-truppen, men dessa kan givetvis fyllas av ännu mer meriterade spelare än de som ingår i det nuvarande U21.

Vad gäller lottningen till EM har Sverige placerats i den andra seedningsgruppen tillsammans med Portugal, Serbien och Danmark. I den första seedningsgruppen återfinns värdnationen Tjeckien, Italien, Tyskland och England.

Det är redan klart att Tjeckien och England hamnar i varsin av de två grupperna, och sedan ska ytterligare ett seedat samt två oseedade landslag lottas in i varje grupp.

Publicerad 2014-10-17 kl 11:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons