POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Sverige maktlöst inför FIFA-kaoset: "Vi kan inte agera utan bevis"

Mutskandalen skakar FIFA – och Sverige är bekymrat. Men vårt förbund står maktlöst, anser Lars-Åke Lagrell.
- Vi kan inte agera utan bevis, säger han till fotbollskanalen.se.

Anklagelser om korruption och oegentligheter kastas fram och tillbaka inom världsfotbollen för närvarande. Både den sittande presidenten Sepp Blatter och hans utmanare från Qatar, Bin Hammam, pekas ut från olika håll inför det stundande ordförandevalet. Och när den sistnämnde stängdes av i väntan på utredning valde han att dra tillbaka sin kandidatur.

Även Jack Warner, som suttit i FIFA:s exekutivkommitté de senaste decennierna, är suspenderad. Liksom Bin Hammam misstänks han för försök till bestickning, i syfte att "handla" röster för stora penningsummor. Warner har i sin tur offentliggjort e-post som visar hur generalsekreterare Jerome Valcke anklagar Qatar för att ha ”köpt” VM 2022.

Lars-Åke Lagrell konstaterar att situationen ”inte alls är bra” för sporten som helhet. Men samtidigt hävdar han att Sverige som land inte kan göra något åt det rådande läget. De anklagade kommer från andra världsdelar än Europa, vilket gör en intern granskning nästintill omöjlig, tycker SvFF-basen. Särskilt som alla omröstningar är slutna inom FIFA, och man inte vet vilka som backat upp vem i olika voteringar.

- I övrigt kan bara en sak ske: Att den etiska kommittén som tillsatts fattar sitt beslut. Den är fristående från styrelsen och har det här som sin uppgift. Redan nu har ju kommittén gått vidare genom att suspendera två personer, Jack Warner och Bin Hammam, till dess att frågorna är utklarade, säger Lagrell.

Varför kan inte Sverige göra mer?
- Det skulle ju i så fall innebära att vi hade några bevis om fusk. Vi har inte tillstymmelsen till något sådant. I så fall skulle vi lämna över dessa bevis till den etiska kommittén. Vi har ju ingen aning eller insyn alls egentligen, eftersom de här sakerna ska ha ägt rum utanför vår konfederation. Sedan har vi att göra med ekonomiskt oberoende personer. Om någon av dem ger pengar till en annan part – då talar de ju knappast om det för oss. Därför kan vi inte visa missnöje när vi inte ved vad som försiggått, säger Lagrell.

Vad har du för uppfattning om den påstådda korruptionen?
- Jag vet inte. Det är det enkla svaret. Blatter träffade oss europeiska länder på måndagsförmiddagen, och redovisade då vad han ansåg hade hänt. Enligt min bedömning hade han heller inga klara bevis att komma med. Han bara konstaterade att allt material lämnats till den etiska kommittén. Något måste ju finnas, eftersom två personer nu suspenderats.

Ett flertal asiatiska nationer anser sig vara utsatta för en hetskampanj. När ”deras” kandidat Bin Hammam ansätts med beskyllningar befarar vissa, däribland Uefas Michel Platini, att samtliga 46 förbund helt sonika ska bojkotta presidentvalet på onsdagen.

- En kampanj just mot Asien? Frågan är bara: Varför det skulle vara så, säger Lagrell och fortsätter:

- Sedan kan jag vara bekymrad på ett generellt plan över att fotbollen alls dras in i de här frågorna. Det är naturligtvis inte bra. Men i den här typen av världsomspännande organisationer vore det omöjligt för mig att hävda att ingenting felaktigt pågår. Det är så pass hög status på positionerna att man aldrig kan bortse från att otillbörliga saker genomförs. Men eftersom jag inte har minsta tillstymmelse till bevis, precis som övriga i den europeiska gruppen, är det bäst att låta framtiden utvisa hur vi går vidare. När den etiska kommittén gjort sitt jobb.

Exempelvis England har ju valt att lägga ned sin röst i presidentvalet. Varför gör inte Sverige likadant för att visa missnöje mot själva processen?
- Nej, det tycker jag inte att vi ska. Vi har ju inget konkret att visa något missnöje mot. Engelsmännen är sura för att de inte fick VM, utan det gick till Ryssland. Jag har svårt att stå bakom den kritiken. Det är klart att ryssarna med sina resurser och sin storlek ska ha ett VM så småningom. Men det kan ju inte engelsmännen förstå, eftersom de är centrum på jorden och tillhör fotbollens moderländer. Jag kan inte tycka att Englands kritik är av en sådan art att vi skulle falla in i den.

Lagrell säger sig också vara negativ till att ett så litet land som Qatar, med drygt en miljon invånare, fick VM 2022. Men han anser sig inte kunna påvisa några mutbrott eller andra skumraskaffärer. Att även Sepp Blatter får kritik från många håll går inte att fästa för stor uppmärksamhet vid, tycker Lagrell.

- Det är ju hela tiden så med kritiska röster. Vi har inga belägg för någonting. Men om den etiska kommittén kommer fram till något före kongressen då kan det här hamna i nytt ljus. Men du måste utgå ifrån i det här skedet att de som inte anklagas är oskyldiga, säger Lagrell.

Publicerad 2011-05-31 kl 10:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå