Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sverige skrotar spelsystemet - efter fiaskot

Foto: Scanpix

Bara två månader återstår till Sveriges premiärmatch i fotbolls-VM. Då väljer Pia Sundhage att frångå det spelsystem man jobbat på i ett och ett halvt år.
- Vi har ju kastat bort vårt spelsystem till ett annat nu, tillbaka till 4-4-2, sade Kosovare Asllani.

 

Solen sken och det var vår i Stockholmsluften när landslaget gjorde sin sista träning inför mötet med Danmark på Tele 2 Arena.

Men det dåliga försvarsspelet och missarna mot Schweiz hängde ändå som mörka moln över laget, som nu gör sin sista match på hemmaplan innan VM-äventyret tar vid på allvar.

Rubensson spelar inte
Efter träningen fick förbundskaptenen Pia Sundhage åka och undersökas av läkare, efter att i flera dagar dragits med smärta i käken. Dessutom fick Elin Rubensson en hård boll i bakhuvudet och ådrog sig en lätt hjärnskakning. Sex dagars vila är prognosen från landslagsläkaren Yelverton Tegner, vilket innebär att Rubensson missar matchen mot Danmark och lämnar ett hål efter sig på högerbacksplatsen.

- Vi har två alternativ. Det är Jessica Samuelsson och Sara Thunebro, sade Sundhage, som alltså inte får någon chans att spela ihop en tänkt VM-backlinje den här gången heller.

Minimera riskerna
Klart är dock att hon överger det 4-1-3-2-system hon införde efter EM 2013. I alla fall delvis.

- Delar av matchen blir 4-4-2. När vi får sådana mål emot oss (som mot Schweiz), när det är lite enkelt att trä in bollen mellan mittback och ytterback, det rättar vi till med en annan organisation.

- Det är inte VM det här, utan vi har två halvlekar på oss så man kan göra olika saker. Men att få se någon form av 4-4-2 det är solklart. Sedan kommer det se ut 4-1-3-2 när vi har kommit in i matchen och när vi får vårt klapp-klapp-spel. Vi får inte ta så stora risker och vara naiva i vårt anfallsspel.

På träningen startade Sundhage med Malin Diaz till höger i fyrmannamittfältet men bytte sedan av Eskilstuna-spelaren med Kosovare Asllani, som ser ut att få ta steget ner från forwardspositionen till förmån för Sofia Jakobsson. Om hon spelar alls, vill säga. Asllani dras med en inflammerad slemsäck i knät, behandlas med laser och kan mycket väl stå över träningslandskampen.

- Jag är ju inte hundra just nu. Det är så svårt att säga, för jag har pushat det nu ett bra tag. Kanske vila, kanske inte, sade Asllani.

- För mig handlar det om att få bukt med problemen, för jag har jätteviktiga matcher med PSG också efter nu. Och sen är det VM.

Bättre inställning
Efter matchen mot Schweiz var spelarna överens: Inställningen måste bli bättre.

- Vi har pratat om att höja kravbilden även på träning. Att kravbilden ska bli högre från alla, det ska komma från oss. Det vi gör på träning gör vi också på match, sade Hanna Folkesson.

Folkesson spelar centralt på mittfältet vilket system laget än spelar med, och hon tror inte att det blir alltför rörigt av ett nytt byte så tätt inpå det stundande mästerskapet.

- Vi har ju spelat 4-4-2 tidigare. Visst det är annorlunda mot det vi gjort tidigare - vi har ju ändå jobbat med det i ett och ett halvt år för att försöka få till det. Men 4-4-2 tro jag alla känner sig bekväma med.

 

Publicerad 2015-04-07 kl 18:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons