Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF får nytt avslag efter överklagan om spellicenser: "Förvånande"

Sverige

SvFF överklagade Spelinspektionens beslut om att ge licens till en rad spelbolag.
Nu har överklagan avslagits en tredje gång.
- Den principfrågan om vi ska ha rätt att överklaga eller inte borde högsta förvaltningsdomstolen ha tagit upp – tycker vi, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I år trädde en ny spellagstiftning i kraft i Sverige. Svenska Spels monopol försvann - och andra bolag kan nu ansöka om en licens för att få verka på den svenska marknaden. Spelinspektionen gav i fjol licenser till bland annat elva olika bolag, vilket SvFF motsatte sig och överklagade myndighetens beslut till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten avslog dock överklagan och menade att förbundet inte hade rätt att överklaga. Även kammarrätten gav avslag till SvFF:s begäran att pröva beslutet i domstol.

Och nu har Svenska Fotbollförbundet fått avslag en tredje gång, i högsta förvaltningsdomstolen. 

ANNONS

- Det är klart att vi hade trott att vi skulle få det här prövningstillståndet, annars hade vi inte överklagat såklart. Och jag kan väl säga att det är lite förvånande ändå, för det är en ny lagstiftning det här och den här principfrågan om svensk fotboll och Svenska Fotbollförbundet ska ha möjlighet att klaga på det spelutbud som tillåts på svensk fotboll tycker vi är en rättslig principfråga som borde prövas av domstolarna, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

- För det var ju det som var huvudfrågan här om vi överhuvudtaget skulle ha möjlighet att få överklaga. Där ju förvaltningsrätten kom fram till att vi inte hade rätt att överklaga och vi tycker att vi borde ha rätt att göra det och den principfrågan om vi ska ha rätt att överklaga eller inte borde högsta förvaltningsdomstolen ha tagit upp – tycker vi.

ANNONS

SvFF ville se begränsningar i spellicenserna vad gäller att erbjuda spel på lägre divisioner, ungdomsserier samt spel på till exempel gula kort och antal hörnor, händelser som man klassar som "icke matchavgörande".

- Allt för att motverka matchfixing i så stor utsträckning som möjligt, säger Anders Hübinette.

Efter avslaget från högsta förvaltningsdomstolen är SvFF:s möjligheter att överklaga beslutet om spellicenser slut. Hübinette menar dock att man kommer att fortsätta att lyfta diskussionen.

- När det gäller de här enskilda spellicenserna som har delats ut så är den rättsliga så är det här den rättsliga ändstationen för oss, så är det ju. Däremot så är det så att vi i andra sammanhang, inklusive direktkontakt med Spelinspektionen och det råd mot matchfixing som finns där och har påbörjat sitt arbete, diskuterar med ansvariga politiker och har de här frågorna högst upp på dagordningen och det kommer vi att fortsätta med på alla de nivåer där vi kan. Men även i möjligaste mån genom att prata direkt med spelbolagen och försöka att få dem att förstå vad som är ett ansvarsfullt spelutbud vad det gäller att motverka matchfixing.

ANNONS

Hur ser den dialogen med spelbolagen ut i dag?
- Vi har ju haft, framförallt genom RF (Riksidrottsförbundet), en del kontakter och förhoppningsvis så kanske det ändå nu när de här har en etablerad position på ett annat sätt kan organiseras och systematiseras på ett annat sätt. Vi vet att det förekommer såna initiativ genom Riksidrottsförbundet att man ska försöka sätta sig ner och samtala också direkt med spelbranschen brett och inte bara Svenska Spel som vi har haft ett samarbete med sedan tidigare.

Publicerad 2019-03-04 kl 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto