Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF har agerat efter dubbla brott mot tränarkravet: "Ingen mening att ha ett regelverk annars"

Sverige

J-Södra och Gif Sundsvall hade en obehörig huvudtränare i fjol och bröt mot regelverket. 
Men på grund av en miss preskriberades respektive ärende och klubbarna undvek straff. 
Nu meddelar SvFF:s licensnämnd att åtgärder har vidtagits.
- Det handlar mest om vårt angreppssätt, säger ordförande Richard Johnsson till Fotbollskanalen.  

4:25
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från Hammarby-Sundsvall i spelaren ovan.

I slutet av 2022 kunde Fotbollskanalen berätta att Jönköpings Södra medvetet hade brutit mot Svenska Fotbollsförbundets regelverk gällande kravet på en Uefa Pro-utbildad huvudtränare. Smålandsklubben anställde Oscar Garcia Rodrigues, som sedermera ledde laget i 27 superettan-matcher, i slutet av april förra året trots vetskap om att han saknade "rätt" utbildning. Samtidigt hade ingen annan i ledarstaben heller en Uefa Pro-licens. 

Att ha en Uefa Pro-utbildad huvudtränare i allsvenskan och superettan är ett krav, alltså ett A-kriterium, för att berörd klubb ska beviljas elitlicens. Men eftersom Garcia Rodrigues ersatte sparkade Patric Jildefalk, alltså fyllde en vakans, räknas det hela som ett B-kriterium där påföljd i stället är böter om maximalt 500 000 kronor. 

Annons

Enda gången regeln testas som ett A-kriterium, det vill säga att ett regelbrott som bestraffas med tvångsnedflyttning, är 15 november varje år i samband med att elitlicensen prövas. När den årliga elitlicensprövningen gjordes i slutet av förra året valde SvFF:s licensnämnd att anmäla J-Södra och Gif Sundsvall - som också bröt mot regelverket i fjol då man hade en obehörig huvudtränare i mer än 60 dagar - till disciplinnämnden. 

För ett par månader sedan fattade disciplinnämnden beslut i respektive ärende: båda anmälningarna lämnas utan påföljd. 

Anledningen? Enligt Riksidrottsförbundets (RF) stadgar kan en förening inte straffas för ett regelbrott om det inte har anmälts inom två månader från det att överträdelsen begicks alternativt blev känd. Och varken J-Södra eller Gif Sundsvall anmäldes innan preskriptionstiden hade löpt ut. 

Annons

“Licensnämndens sekreterare, Kjell Sahlström, fick i egenskap av tjänsteman vid Svenska Fotbollförbundet överträdelsen bekräftad av Jönköping Södra IF per mail den 21 oktober 2022. Det konstateras samtidigt att han den 29 juli 2022 skickat ut samma mail om att de inom sju dagar ska anmäla vakansen och inom 60 dagar tillsätta en tränare med rätt licens", står det i J-Södras beslut som Fotbollskanalen har tagit del av. 

“Disciplinnämnden anser därför att även om Jönköpings Södra IF inte svarade förrän den 21 oktober 2022 så har Licensnämnd en, genom sin sekreterare, åtminstone känt till förseelsen den 29 juli 2022 i samband med att de mailade föreningen. Anmälan skulle således ha inkommit inom två månader från den 29 juli 2022. Då anmälan om bestraffning inkom den 5 december 2022 anser disciplinnämnden att ärendet är preskriberat och anmälan ska därmed lämnas utan bifall”. 

Annons

Gällande Gif Sundsvall, som sparkade Henrik Åhnstrand i slutet av juli och ersatte honom med Brian Clarhaut, saknade man en behörig tränare i 15 av matcherna i allsvenskan i fjol.  

Richard Johnsson är ordförande i licensnämnden, som alltså missade att anmäla klubbarnas brott mot tränarkravet i tid. När Fotbollskanalen når honom är han fåordig kring respektive ärende. 

- Jag har egentligen inga kommentarer utöver besluten. Alla klubbar är medvetna om reglerna som gäller och ska följa dem. Då är det så klart olyckligt att det inte blir någon påföljd när regelverket inte följs, säger han till Fotbollskanalen. 

Hur ser du på att det inte blev någon påföljd på grund av en missad preskriptionstid? 
- Som sagt, jag har inga fler kommentarer om ärendena. Det finns ett regelverk som klubbarna ska följa och när klubbarna gör fel är det viktigt att det blir en påföljd. Reglerna finns ju av en anledning. I övrigt har jag inga kommentarer. 

Annons

Vidare berättar Johnsson att berörda organ inom SvFF nu har förändrat sitt arbetssätt för att förhindra att liknande missar kring tränarkravet sker i framtiden. Huruvida det är aktuellt att försöka ändra på själva regelverket också är han dock mer hemlighetsfull kring. 

- Vi ser regelbundet över ifall vi behöver göra justeringar i regelverket, alltså skärpa till reglerna. Om vi upptäcker att vi behöver göra förändringar för att det ska bli bättre tittar vi på det. Och just det här är en sak som vi har diskuterat: hur klubbarna efterlever kravet på att ha en behörig huvudtränare, säger Johnsson. 

Vilka förändringar har ni diskuterat? 
- Det är ingenting som jag kommer berätta för dig, det är en diskussion som sker internt. Vi har representantskapsmötet en gång om året där vi kan göra förändringar i regelverket om det önskas.  

Annons

- Det vi kan göra emellan mötena är att de olika organen ändrar sina rutiner för hur vi säkerställer att klubbarna efterlever reglerna, och det är något vi gör kontinuerligt. Det finns två sätt att angripa den här frågan på: antingen ändrar vi reglerna, eller så ändrar vi angreppssätt. Och vi vill försöka hitta andra angreppssätt för att få allt att fungera så bra som möjligt. 

Hur har ni ändrat ert "angreppssätt" för tränarkravet till i år?  
- Det har jag inga kommentarer till. Vi jobbar hela tiden för att förbättra oss och hitta andra sätt för att säkerställa att reglerna som finns efterföljs. Följs inte reglerna är det ju ingen mening att ha ett regelverk. Men exakt hur vi jobbar handgripligen är inget jag berättar för dig.  

Men ni har gjort en förändring kring hur ni ska jobba med frågan framöver? 

Annons
-  Ja, det har vi gjort. Men hur vi har ändrat på det och vem som har ansvar för att göra vad tänker jag inte berätta.  

Ni har ändrat angreppssättet. Skulle det behövas en förändring av regelverket också? 
- Nja, alltså… Vi för en diskussion men här och nu handlar det mest om vårt angreppssätt. Alltså hur vi agerar och arbetar med löpande uppföljningar och så vidare. Grejen är att vi inte har haft det här problemet tidigare. I fjol var första gången som någon klubb inte följde regelverket med att tillsätta en behörig huvudtränare inom 60 dagar. 

Christine Stridsberg, jurist på SvFF, har tidigare öppnat för att en regelförändring kan komma att ses över i framtiden. 

- Om vi ser att regeln missbrukas och att klubbar tycker det är "värt" att ta böterna för att ha en icke-licensierad tränare, då får vi fundera på att skärpa reglerna så att de uppfyller sitt syfte. Det är möjligt att kringgå reglerna (just nu), men jag hoppas att våra klubbar inte försöker göra det, sa hon till Fotbollskanalen i oktober förra året. 

Annons

SvFF:s representantskapsmöte äger rum i slutet av november varje år.

Publicerad 2023-04-14 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto