POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
1v

SvFF:s kritik mot Helsingborg City: "Rimmar absolut inte med våra riktlinjer"

Foto: Bildbyrån.

Helsingborg City kritiseras för strategin i sin verksamhet.
Per Widén anser att den till viss del strider mot SvFF:s riktlinjer. 
- Verksamheten i den föreningen rimmar absolut inte med våra riktlinjer för svensk fotboll, säger Widén, som är chef för utbildning- och utvecklingsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet, till Fotbollskanalen. 

Fotbollsklubben Helsingborg City FC, som startades 2009, beskriver på sin hemsida föreningen som "en av Sveriges snabbast växande fotbollsklubbar" och en "elitsatsande förening" med fem olika lag - knattelag, P7, P9, P10 och P12.

Men i mitten av april fick föreningen negativa rubriker, då Helsingborgs Dagblad rapporterade att Helsingborg City har valt bort åtta- och nioåringar som varit på provspel hos klubben, men som inte ansetts vara tillräckligt bra.

Skånes Fotbollsförbunds ordförande Claes Ohlsson kritiserade det, samtidigt som Helsingborgs fritidsförvaltning ställde krav på att selekteringen ska upphöra för att föreningen fortsatt ska få ett aktivitetsstöd på 14 000 kronor varje år. David Thulin, som är ordförande i föreningen, sa då att Helsingborg City kommer att följa stadens krav. 

Men föreningens "Talangutvecklingsplan" skiljer sig än dock delvis från Svenska Fotbollförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsfotboll som bland annat har fokus på att det ska vara lek och allsidig träning i barnidrott. 

I Helsingborg Citys "Talangutvecklingsplan" står det bland annat att det redan vid fyra, fem års ålder går att se vilken talang en spelare besitter. Det kan exempelvis röra sig om en spelare som är "lång, orädd och vill ta bollen med händerna" och att spelaren i det fallet bör skolas som målvakt. Vidare har även föreningen bestraffningar från sju, åtta års ålder, vilket kan vara "time out" för en spelare på träningar eller att en spelare "bänkas på matcher om spelaren tramsar eller inte gör som den ska". Det är stort fokus på disciplin. 

- Du får springa i två minuter. Eller så får du sitta och titta på. Det funkar jättebra. Vi har hållit på med det här i fem år och ser jättetydlig skillnad. Lärare från skolan kommer förbi och säger att det är stor skillnad. Wow, barnen har verkligen förändrats och är inte lika stökiga i klassrummet. Barnen respekterar att de ska sköta sig, det är ingen lekstuga, beskriver ordföranden David Thulin straffen för Aftonbladet

Tomas Peterson, som är professor i idrottsvetenskap på Malmö Universitet, menar i en intervju med Aftonbladet att föreningens strategi är föråldrad, då han menar att "det inte finns några som helst forskningsresultat som stöder uppfattningen att detta sätt att bete sig mot barn skulle gynna deras utveckling, att föreningen skulle producera fler talanger eller att svensk fotboll skulle gynnas". Det är något Thulin inte håller med om. 

- Nej, men forskning motbevisar den inte heller. Jag känner att barnen tycker att det är roligt och trivs med sin träning. Då ser jag inget fel i modellen. Vill de träna mycket och hårt ska de få den möjligheten. Jag säger inte att chansen att bli proffs är större i Helsingborg City, men vi ger goda förutsättningar för att lyckas. Att det skulle vara att ta ett steg 70 år bakåt kan jag inte köpa, säger han till Aftonbladet. 

När Fotbollskanalen når Per Widén, chef för utbildning- och utvecklingsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet, har han tagit del av en Twitter-tråd med utdrag från "Talangutvecklingsplanen" på Helsingborg Citys hemsida.

Widén menar att Helsingborg City inte följer förbundets riktlinjer. 

- Jag har inte varit inne och tittat på den föreningens hemsida, men vi står för något helt annat än vad jag kunde se i Twitter-flödet, säger han till Fotbollskanalen. 

Widén fortsätter:

- Svensk Fotboll står för att alla ska vara med i en förening och delta på barns villkor. I kommentar till den Twitter-tråden, så är det absolut inte så. Vi står för något helt annat, då det ska utgå från barnens behov och villkor, inte från vuxnas behov och villkor. Om man då ska tolka utifrån vad som skrivs där, så är det naturligtvis inte så. 

Widén berättar att förbundet inte kan eller ska påverka föreningars riktlinjer. 

- Svenska Fotbollförbundet ger ut riktlinjer för barn- och ungdomsfotboll. Vi vill att alla föreningar, alla lag och alla ledare ska följa de riktlinjer som vi tagit fram i svensk fotboll. Sedan är varje förening unik i sig och bestämmer sin verksamhet och det kan inte Svenska Fotbollförbundet säga något om. Det är föreningens medlemmar som bestämmer hur verksamheten ska se ut enligt ändamålsparagrafen. Medlemmarna, eller föräldrarna i det här fallet, får sedan naturligtvis ta ställning till om man vill sätta sina barn i den verksamheten. Verksamheten i den föreningen rimmar dock absolut inte med våra riktlinjer för svensk fotboll, säger han. 

Widén fortsätter:

- Det vi kan göra och gör är att de som driver den här föreningen går i våra utbildningar inom Skånes Fotbollsförbund och får lära sig vad som är bra för barn och ungdomar i de här åldrarna och på vilket sätt man ska utbilda de i idrotten fotboll. Men vi kan inte gå in och bestämma över verksamheten. Då blir det fel i idrottens folkrörelse. 

Den 1 januari 2020 blir Barnkonventionen svensk lag. Ännu är det lite oklart vilka konsekvenser svensk idrott kan få av det. 

- Vi vet inte hur idrotten kommer anpassas till det och det gäller inte bara fotboll, även all idrott. Utifrån den dialog som jag för med Riksidrottsförbundet än så länge, så säger de så här: "Så länge era föreningar, lag och medlemmar följer det som ni har i 'Fotbollens spela, lek och lär', så är de på säkra sidan". Riksidrottsförbundet kommer att ta ett större grepp om det här efter sommaren och gå ut med direktiv till idrotten överhuvudtaget som kommer att gälla då från första januari nästa år utifrån Barnkonventionen. 

Publicerad 2019-05-06 kl 14:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå