POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
33v

Therns akademi inte överens om nytt avtal med Osby – minst 24 ungdomar kan drabbas: ”Förstår rädslan”

Foto: Bildbyrån.

Ungdomarna på Ekbackeskolan vill inget hellre än att drillas av Jonas Thern och Håkan Svensson.
Men duon vill ha mer betalt av kommunen som inte har råd - och läget riskerar att drabba över 20 elever.
- Det är ett hårt slag i ansiktet från kommunen, säger föräldern Erika Lilja till Fotbollskanalen.

Jonas Thern driver, ihop med Håkan Svensson, akademin Calcio Academy. Thern har genom åren utvecklat bland annat Niklas Hult, Viktor Claesson, Joseph Baffo och Simon Thern i Värnamo, men flyttade under 2014 akademin till Osby för ett samarbete med Osby kommun och Ekbackeskolan.

Efter drygt fem år går avtalet ut den sista december i år. Kristianstadsbladet rapporterade nyligen att Calcio Academy och Osby kommun inte kommer att förlänga avtalet långsiktigt och att samarbetet kan avbrytas den sista december i år med anledning av att parterna inte är överens om de ekonomiska villkoren för samarbetet. Dessutom kommer inga nya elever att tas in till akademin i höst.

Thern berättar att han anser att akademin är värd en höjd ersättning från kommunen och att han redan i juni i fjol ställde en förfrågan till kommunen, men utan att ange en specifik ersättningsnivå, då han är öppen för förslag. Han har sedan dess väntat på besked från kommunen om ett nytt förslag från deras sida för de ekonomiska ramarna. 

- Vi har fått som svar att de inte har världens bästa ekonomi och att de kunde tänka sig att det skulle rulla vidare som under de här fem åren. Vi har ett arbete med konstant 70 elever som bor på internatet och spelar fotboll. Vi började från noll och har byggt upp någonting, så det är värt mer ersättning än när det startades. Det är en enkel diskussion - vi vill ha höjning och kommunen vill att det ska fortlöpa, säger Thern till Fotbollskanalen.

- Jag har väntat på ett förslag sedan juni 2018 som de skulle erbjuda oss. Då i juni sa jag till dem att vi är öppna för allt bara inte det blir samma ekonomiska ramar som nuvarande avtal. Vi har ännu inte fått något nytt förslag, fortsätter han. 

Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Osby, anser i sin tur att Osby kommun inte har råd att öka ersättningen till Calcio Academy, även om Thern menar att han inte gav ett förslag på en specifik höjd ersättning från kommunen. 

- Vi har haft en indexering som gått uppåt efter hand och vi har tyvärr inte spelutrymmet att kunna möta den ökning som de vill ha och det är tråkigt, säger Ivarsson till Fotbollskanalen.

Thern berättar att det förs diskussioner mellan parterna om att förlänga avtalet fram till sommaren 2020. Det skulle i sådana fall innebära att även de elever som läser andra året på programmet kan fullfölja utbildningen på skolan med Calcio Academy.

- Jag har pratat med lite folk i kommunen och det finns en öppning, så jag tror att det kan bli en lösning fram till sommaren 2020. Då blir det en extra termin än det vi har i avtalet. Vi försöker att hitta en lösning så fort som möjligt, då det är viktigt för eleverna, så de kan vara kvar om det kommer in någon annan med bra fotboll. Risken är om man byter till mer breddfotboll, då de drivna killarna kanske inte vill vara kvar då. Det är en risk som kommunen får ta, säger Thern.

- Vi har, oavsett om nu förhandlingarna har strandat till en framtida satsning, ett avtal som löper och i det här pågår givetvis dialoger mellan Calcio och kommunen. Det ligger både i kommunen och Calcios intresse att hitta lösningar för elever som berörs. Sedan kan man säga att alla avtal vad gäller skolverksamhet borde relatera till läsår och inte kalenderår. Det är väldigt olyckligt med de här eleverna som är mitt i terminen, men vi har på inga sätt stängt dörrar för dialog med Calcio. Vi fortsätter att prata och försöker givetvis att hitta lösningar, säger Ivarsson.

Oavsett om parterna skiljs åt vid årsskiftet eller vid sommaren 2020, så blir elever drabbade av att akademin lämnar skolan. De 24 elever som läser första året på utbildningen kan få avsluta sitt sista läsår eller sista tre terminer utan Calcio Academy, medan de elever som läser andra året kan få avsluta sin sista termin utan akademin som de sökte till vid gymnasievalet.

- Det är givetvis beklagligt att det är elever som hamnar i det här och jag förstår frustrationen, rädslan och oron som finns, men både Calcio och Osby kommun är seriösa aktörer, så vi kommer givetvis att hitta bra lösningar och kommer att ha ett föräldramöte i kommande vecka (30 januari), där vi ska prata med vårdnadshavare och elever för att se hur långt vi har kommit i hur framtiden ska se ut, säger Ivarsson.

Bland föräldrar och elever råder det stor oro. Erika Lilja, mamma till en av ungdomarna i Calcio Academy, är en av flera föräldrar som är besviken på kommunen. Hon vill, liksom flera föräldrar och spelare, att kommunen borde höja ersättningen till Calcio Academy för att undvika att elever drabbas av att parterna går skilda vägar före eleverna är färdiga med utbildningen.

- Killarna är jättebesvikna. Calcio-akademin har växt till något stort och killarna har lagt ner massor av timmar för att bli antagna till akademin. Nu vet de ingenting. De vet inte om de ska gå kvar på skolan eller om det blir en förlängning av avtalet. De har ju sökt till skolan endast för att Jonas och Håkan är där, inget annat. Många säger att de ska sluta om de försvinner, säger Lilja till Fotbollskanalen.

Lilja trycker, i likhet med flera föräldrar, på för att avtalet mellan Osby kommun och Calcio Academy ska förlängas till sommaren 2021, just för att förstaårseleverna också ska få fullfölja programmet.

- Jag skrev till kommunen att det kostar att ligga på topp liksom även för killarna. Det är blod, svett och tårar. Vi kan inte se att det är för mycket pengar. Det är 24 killar som går in för det här med liv och lust och för oss har inte pengarna betydelse. Vi är villiga att betala mer och få tag i sponsorer. De (kommunen) har inte ens ställt frågan till oss om vi kan tänka oss att betala mer i avgift, säger hon.

Thern berättar å sin sida att han självklart kommer att hjälpa ungdomarna som blir drabbade framöver, då han har ett stort kontaktnät sedan tidigare och just nu även är huvudtränare i IFK Värnamo.

- De är duktiga och en del är 18, 19 år, så de kan vara i elitklubbar. Det brukar lösa sig med något bra. Om de är bra fotbollsspelare, så går inte det obemärkt förbi bland de större klubbarna. De vet om att vi finns i södra Sverige och jag har bra kontakt med många sportchefer i allsvenskan och i superettan, så jag ska försöka att hjälpa dem. Vi har slussat iväg lite till Öster och Värnamo och någon till Trelleborg, men även utomlands och till HBK. Det har ploppat upp lite spelare, så vi har nog ett helt elitlag från Osby. Det är inte lika många som i Värnamo, men det är roligt att följa, säger Thern.

Erika Lilja ser Therns hjälp som ett plåster på såren för eleverna och är tydlig med att hon inte är kritiskt inställd till Thern och Calcio Academy. Hon anser i stället att det är kommunen som borde se till att eleverna inte blir drabbade av att avtalet går ut.

- Jonas är professionell och det är många föräldrar som har haft kontakt med honom. Han säger att han inte ska släppa dem, då han trots allt har valt ut dem för att han vet att de är talangfulla och att det kan bli något av dem. Samtidigt är det ett hårt slag i ansiktet från kommunen för pojkarna om det inte blir en fortsättning. De har flyttat från hela Sverige för detta. Nu kanske de måste byta skola, få nya klasskamrater igen. Det blir en jäkla oreda.

Lars-Anton Ivarsson anser inte att processen kunde skötts på annorlunda vis, men hoppas, i likhet med övriga parter, på en lösning inom en snar framtid. Det kan möjligen bli en förlängning av avtalet med Calcio Academy och om inte det en ny aktör som kommer in och får driva en akademi på skolan. 

- Enligt min uppfattning har det skötts på ett korrekt sätt, men sedan är det givetvis olyckligt när unga berörs av att två parter inte kan enas. Jag tror dock, som sagt, att både vi och Calcio kan hitta bra lösningar, säger Ivarsson.

- Vi har även i framtiden goda förhoppningar om att kunna erbjuda ett bra koncept vad gäller skola och fotbollssatsning. Vi har goda kommunikationer, bra internat och fotbollsplaner, men framför allt en skola som är välanpassad för att tillgodose satsning inom sport såväl som inom andra intressen, så givetvis vill vi hålla igång den här satsningen vi har gjort. Det finns många aktörer som skulle kunna vara intressanta att fortsätta med, så vi har öppna dörrar för alla, både för Calcio och andra intressenter. Vi försöker hitta lösningar, det är väldigt lösningsfokuserat nu, fortsätter han.

Thern och Svensson hoppas också på ett besked inom kort. De behöver också veta om de ska jobba vidare under en tid framöver i Osby och när de kan tänkas behöva söka sig till annan ort för ett nytt samarbete mellan akademin och en annan skola.

- Jag respekterar alla utgångar. Det viktiga är att vi får ett besked, så vi vet hur framtiden ser ut. Om man inte tar ett beslut förrän framåt sommaren, så är det inte bra. Det är viktigt med framförhållning i skolan, då det ska skickas ut inbjudningar till spelare i nian och liknande. Desto längre tiden går, så får vi skjuta på vår nästa position eller kommun där vi ska vara. Men vi har pratat med Osby kommun och för en dialog, så förhoppningsvis löser det sig inom de närmaste dagarna, säger Thern.

Publicerad 2019-01-26 kl 13:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå