Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpiix/calcioakademi.se

Christer Tonning

Therns akademi vill få gehör hos förbundet: "Borde åtminstone vara nyfikna"

Hult, Hamad, Thern och Sadiku är fostrade av Jonas Therns Calcio Academy.

Men SvFF visar inget intresse:

- Med de resultaten vi haft borde man åtminstone vara nyfiken, säger Christer Tonning, verksamhetsansvarig till fotbollskanalen.se.

Debatten kring hur svensk fotboll på bästa sätt fostrar nya talanger och framtida landslagsspelare är inte ny.

ANNONS

Olika teorier och arbetssätt tillämpas i olika regioner och klubbar – runt om i Sverige – med mer eller mindre framgång.

Några som gått sin egen väg, och som lyckats väl är Jonas Thern och Christer Tonning som sköter sin akademi Calcio i Osby. Niklas Hult, Jiloan Hamad, Viktor Claesson och Simon Thern är exempel på spelare som alla fostrats i akademin.

Men Christer Tonning som är verksamhetsansvarig är besviken över att inte få större gehör från Svenska Fotbollförbundet och den nationella samordningen kring talangutvecklingen.

- Med de resultaten vi haft borde man åtminstone varit nyfiken på att ta reda på hur vi burit oss åt. Men finns inte den nyfikenheten så finns den inte, men jag hoppas att man kan svälja det och be om att vi kan samarbeta. Vi öppnar våra armar, vi är jätteöppna för samarbete - istället för att man skyller på att Jonas inte vill gå utbildningar, säger han till fotbollskanalen.se.

ANNONS

- Hela det här djupgående resonemanget om hur vi fostrar våra talanger – det är väldigt ofta som det inte tas till en seriös debatt.

Christer Tonning är dock noga med att påpeka att han inte anser att Svenska Fotbollförbundet arbetar "fel" – han vill snarare att man ska vara lite mer prestigelös:

- Ja, det är så jag ser det.

- Vi jobbar gärna utanför klubbarna, som vi gör nu, men den prestigen får inte finnas om man ser att det går att göra något på ett annat sätt. Vi får inte pengarna som de andra får, men vi kräver gärna respekten.

Lars Richt är landslagschef på Svenska Fotbollförbundet:

- Vi försöker lyssna av det mesta hoppas jag.

- Men det är säkert så att vi kan göra mer, men resurserna räcker inte alltid till. Men jag tror att våra experter känner till dem. Alla idéer är välkomna och det ska vi ta vara på. Vi tycker att vi har en ganska bra verksamhet – landslagsverksamheten med vår utbildningsplan; den har vi arbetat fram tillsammans med våra experter i elitföreningarna. Bp har ju sett till att vi fått otroligt många spelare i form av talanger – för att ta ett exempel.

ANNONS

Enligt Christer Tonning ligger en del av skiljelinjen i att han menar att Svensk fotboll alldeles för snabbt sållar ut de spelare som anses landslagsmässiga – och som passar in i mallen

- Hela vår filosofi är att vi kan leva på att ge de här spelarna (som inte går vidare i diverse läger) en andra chans, förklarar Tonning.

Men Lars Richt tror inte att man missar många landslagsmän i och med gallringen till de första ungdomslandslagen:

- Nej, det tror jag inte, vi har ett brett spektra med spelarutvecklare även ute i disktriken. Däremot är det otroligt svårt att säga vilka 15-, 16-, eller 17-åringar som kommer att spela i landslaget i framtiden.

Publicerad 2013-12-19 kl 12:46

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto