Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Ukrainskor flydde kriget - tränar med division 1-klubb: "Jag gråter varje dag"

Sverige

Ukrainskorna Tetiana Levytska och Natalia Ailinkyi har flytt kriget.
Nu tränar spelarna med division 1-klubben Boo FF i Nacka.
- Jag gråter varje dag, säger Levytska till TV4-Sporten. 

3:12
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-inslaget i spelaren ovan.

Två ukrainska spelare - Tetiana Levytska, 24, och Natalia Ailinkyi, 30 - tränar sedan en vecka tillbaka med division 1-klubben Boo FF i Nacka. De har flytt kriget i Ukraina och bor nu hos vänner i Tumba, Stockholm samtidigt som de fortsatt lever i oro över utvecklingen i hemlandet, något som Norrtelje Tidning var först att rapportera om. 

Levytska är känslosam när hon berättar om flykten från Ukraina efter Rysslands invasion. De vaknade upp till ljudet av bomber som exploderade och tog sig sedan på 24 timmar till den polska gränsen, och fem dygn senare var de i säkerhet i Stockholm. 

- En morgon vaknade vi, öppnade ögonen och hörde bomber som föll i närheten var vårt hus. Vi förstod att läget var farligt och vi gav oss av, medan vi tänkte på vad vi skulle göra, säger Levytska till TV4-Sporten. 

ANNONS

Spelarna har ständig kontakt med anhöriga som är kvar i Ukraina. 

- Jag lämnade mitt hem och mina föräldrar. De är kvar i Ukraina nu. Jag gråter varje dag för att det är svårt att ha föräldrarna kvar där. De får ta varje dag som den kommer och se vad som händer. Jag går upp tidigt varje morgon och väntar på meddelanden från mina föräldrar. Jag väntar på att att min mamma ska berätta att de mår bra, säger Levytska och fortsätter:

- Ja, det var väldigt svårt att lämna mitt Ukraina... Det var ett väldigt svårt steg, men jag var tvungen att göra det. Jag var tvungen att vara stark och jobba vidare med min fotbollskarriär. 

Vad tycker du om Vladimir Putin och den ryska regeringen?
- Jag kan bara säga att jag inte förstår varför. Vi förstår verkligen inte vad han vill. Jag vill bara säga åt honom att sluta kriga, säger hon.

ANNONS

Levytska är tacksam över välkomnandet i Boo FF. Spelarna har fått fotbollsskor av klubben, då de inte fick med sig något från Ukraina. 

- Vi lämnade bara vårt hem utan att packa någonting. Vi tog inte med någonting. Markus (Saving, sportchef) har hjälpt oss och gett oss möjlighet att träna med det här skickliga laget. De här tjejerna är så snälla och gulliga. Vi vill tacka Markus. Du har verkligen hjälpt oss. Tack ska du ha, säger hon. 

Se hela tv-inslaget i spelaren ovan. 

MAX GRINNDAL

Publicerad 2022-03-15 kl 17:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto