TV: Zlatan tvåmålsskytt - Granqvist utvisad

Sverige

Sverige mot Färöarna. Sverige vann med 2-0. Zlatan Ibrahimovic gjorde båda. Men Färöarna skulle haft straff. Och Sverige fick se Andreas Granqvist bli utvisad.

-Jag kan inte känna den rätta glädjen efter den här segern, säger Erik Hamrén.

Tre poäng. Inte mer än så. Erik Hamréns landslag letar efter både form och identitet just nu.
2-0 (1-0) mot Färöarna ger inga starka VM-vibrationer.
-Det är en viktig seger, men jag hade hoppats på några fler mål än två, säger Hamrén.

Snabba förflyttningar och ett drivet boll- och passningstempo var de givna dyrkarna att välja för att låsa upp det färingska försvarskollektivet.
Det började bra.
Zlatan Ibrahimovic och Ola Toivonen hittade varandra med direktpass, Alexander Kacaniklic och Sebastian Larsson var påhittiga på sina kanter och backades upp av Pierre Bengtsson och Mikael Lustig som överlappade.

Inläggen haglade.
De flesta avsluten missade Gunnar Nielsens mål.
Fram till Ibrahimovics 40:e landslagsmål hade landslaget endast lyckats få två avslut på mål, nickar av Ibrahimovic och Toivonen.
-Tycker vi spelade bra, allt handlar om att göra första målet och då öppnas det upp. Men de gjorde det svårt för oss, vi försökte få upp bolltempot och då hann de inte riktigt med, sade Ibrahimovic till TV4.

Ingen frustration

Men Sverige malde på utan tecken på frustration. Färingarna lyckades få ett ben eller en fot eller en skalle i vägen för det mesta.
Till slut blev det en felvinklad fot för mycket.
Lustig kom störtande på sin högerkant, tittade upp, såg Ibrahimovic vid bortre stolpen. I ivern att avstyra chansen fick en försvarare felträff och Ibrahimovic fick öppet mål i 35:e minuten. Förbundskapten Hamrén vräkte vrålande upp näven med sådan kraft att det kan ha gått en knapp i västen.

Hamrén lät Jonas Olsson ta konsekvenserna av det knackiga försvarsspelet mot Österrike i Wien i fredags. Men Andreas Granqvist fick fortsatt förtroende. Någon som väckte stor förvåning på såväl sociala medier som i det vanliga nyhetsbruset.
-Jag har satsat på en fyrbackslinje länge och på det här paret. Det har haft några återkommande fel, fast vi jobbat med det med bilder, på träningarna och i diskussioner med spelarna, säger Hamrén.
-Men ingen ska tro att jag plockar bort Jonas för att han gjorde misstaget mot Österrike. Misstag gör alla spelare.
-Det har fungerat bra ibland, men det har varit stökigt i nästan varje match.

Granqvist utvisad

Granqvist såg till att hålla den trenden vid liv när han fick rött kort (80:e) för en ful eftersläng. Nu missar han minst kvalen mot Irland och Kazakstan i september.

Den gamla sanningen att en anfallare helst inte ska befinna sig i eget straffområdet fick ny aktualitet kort efter pausen. Toivonen slet tag i tröjan på Joan Simun Edmundsson. En annan domare än bulgaren Nikolaj Jordanov kunde ha blåst för straff där.
-Det var en klar straff, säger Färöarnas förbundskapten Lars Olsen. Den såg jag tydligt.
Sverige lyckades inte bygga vidare på Ibrahimovics mål. Bristen på en djupledslöpande avslutare avslöjades brutalt. Buropen på det drygt halvbesatta Friends Arena - det var mest folk på de minst dyra biljetterna högst upp - började komma i mitten av andra halvlek.
De blev fler och fler.

I skottgluggen hamnade Toivonen som brände två jättelägen.
Risken att tappa poäng undanröjde Ibrahimovic när han placerade 2-0 på straff i 82:a minuten sedan han själv blivit neddragen.

Med de tre poängen är landslaget i fatt Österrike och Irland i gruppen. Men spelet är fortsatt knackigt över 90 minuter.
Det krävs prestationer av en helt annan kaliber när hösten kommer.
-Jag är jättenöjd med poängen, men inte att vi inte fick fyra eller sex den här samlingen. Därför är jag lite låg, säger Hamrén.

Publicerad 2013-06-11 kl 21:05