Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

TV: Zlatans hyllning: "Bättre att spela med van Bommel än mot honom"

Zlatan Ibrahimovic står på toppen av sin förmåga.
Samtidigt har han aldrig känt sig lika sliten.
- Jag måste vara smart, lyssna på kroppen så att jag håller hela säsongen.

Därför nöjer han sig med 45 minuter i onsdagens landskamp.

Ingen har kunnat undgå hur 29-åringen bär ett skadedrabbat Milan på sina axlar i jakten på det italienska ligaguldet.

Men det har ett pris.

Och han vill inte gärna betala det.

- Jag känner mig mycket sliten. De senaste två matcherna har jag inte varit hundraprocentig. Jag springer omkring på planen utan att det händer något. Jag har spelat i princip samtliga matcher den senaste tiden, utom en i cupen.

Hyllas av Allegri

Ändå levererar han. Ständigt. Senast genom den målgivande passningen i bortamatchen mot Genoa i söndags. Milans tränare Max Allegri säger att Zlatan Ibrahimovic är på väg mot sin bästa säsong hittills.

Zlatan har inga invändningar mot det påståendet.

- Det känns bra, jag har gjort 18 mål och nio assists. Jag har spelat många matcher, håller en högre lägstanivå än jag brukar göra. Jag tycker jag gör det bra. Känner mig bättre för varje år som kommer. Så kändes det även i Barcelona fast det blev som det blev.

- Nu är det glömt och jag hoppas att det fortsätter så i Milan de närmaste tre månaderna, att jag inte bränner ut mig utan kan fortsätta att leverera som jag har gjort.

- Men det kommer att bli tufft, säger Ibrahimovic.

Ändå väljer han, med en kropp som behöver vila, att checka in på Grecian Bay Hotel i Ayia Napa och stå till Erik Hamréns och fotbollslandslagets förfogande.

Kanske mot bättre vetande. Definitivt mot Milans vilja. Kompromissen blev stretchning och lättare träning med fysioterapeuten Rickard Dahan när resten av laget tränade på tisdagen. Och bara en halvlek mot Ukraina på onsdagen.

"Måste vara smart"

- Man måste vara smart. Jag är 29. Hade jag varit 20 hade jag nog tränat med laget. Ju äldre man blir desto smartare får du bli och respektera kroppen. Men det kommer matcher hela tiden och med lite tålamod är man tillbaka på planen med grabbarna.

- Jag har fört en dialog med Erik och vi har kommit överens om att jag spela 45 minuter. Därför är jag här och jag ser fram emot det. Jag har inte spelat i landslaget på länge. Det är många nya ansikten och jag hoppas de tar chansen och visar att de vill in landslaget och gör situationen svårare för Erik. Det är bara bra med konkurrens.

Vad säger Milan?
- Vi har inte diskuterat det, inte kommit till den biten.

Är du mer motiverad att spela i landslaget nu?
- Jag såg matcherna mot Botswana och Sydafrika på tv. Klart man är motiverad. Det är en bra match i morgon (onsdag), kul att få träffa medspelarna och spela med dem.

Är det annorlunda mot för fem år sedan?
- Jag hade en period då jag inte var med, inte var motiverad, därför tackade jag nej. Nu vill jag spel så mycket som möjligt, men måste lyssna på kroppen, säger han.

Blivit ett fullblodsproffs

Det innebär mer vila och en helt annan medvetenhet om kostens betydelse.

- Första året i Ajax var jag inte hundraprocentigt professionell. Jag kom direkt till träningarna utan att ha ätit frukost. Efteråt drack man en coke och åt middag sent. I Ajax var det som en skola, det var High Chaparral kändes det som.

- När jag gick till Juventus tog vi in på hotell, spelarna fick mat. Och när jag träffade Helena fick jag mer mat än mina makaroner och köttbullar, säger Zlatan och skrattar.

Publicerad 2011-02-08 kl 21:47

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER