POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
43v

Zlatan vill se statyn på annan plats än i Rosengård: "Förstått det"

Foto: Bildbyrån/TT.

Zlatan Ibrahimovic-statyn ska resas i Malmö nästa år, men det är oklart var.
Huvudpersonen vill se statyn i centrala Malmö snarare än i Rosengård, enligt vad Fotbollskanalen erfar.
- Jag kan säga att jag via andra uppgifter, men inte i direktkontakt med Zlatan, också förstått det, säger den före detta stadsträdgårdsmästaren Gunnar Ericson till Fotbollskanalen.

På Fotbollsgalan 2016 meddelade Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand, ordförande respektive generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, att förbundet skulle resa en staty över Zlatan Ibrahimovic utanför Nationalarenan för att hedra anfallaren som vid samma gala fick sin elfte Guldboll.

- Det här känns helt overkligt. Killen från Rosengård får sin egen staty i Sveriges huvudstad, sa en rörd Zlatan Ibrahimovic på galan.

Under 2017 så tog konstnären Peter Linde fram en 2,7 meter hög staty på Zlatan och förbundets plan var att den skulle resas i november 2017 och det samtidigt som en dokumentärfilm skulle släppas på SVT. Men processen fick avbrytas när både AIK och Friends Arena motsatte sig att statyn skulle placeras där och även polisen hade synpunkter, och därmed fick förbundet tänka om. Statyn som hade förvarats i Friends Arenas inre för att resas utanför arenan flyttades.

I juni 2018 bekräftade SvFF att man hade tvingats ändra sig och att statyn istället kommer att resas i Malmö. Men ännu har inte avbildningen kommit på plats och det är fortfarande oklart var den ska stå i staden. Det finns några tänkbara alternativ, säger den före detta stadsträdgårdsmästaren i Malmö, Gunnar Ericson. Han är en av de som varit med i processen om var den ska stå och han nämner tre möjliga platser där den 2,7 meter höga pjäsen kan tänkas komma att uppföras. Det är i Rosengård, vid Stadion och centralt i Malmö.

- Där finns det inget svar. Nu är den mer detaljerade processen med. I kommunstyrelsens beslut fick ju de tre berörda förvaltningarna att samordna sig och återkomma med förslag. Sedan behöver det ju vara i samråd med fotbollsförbundet. Konstnären ska ju också vara med i den processen. Alla är inne på spelplanen, men spelet har inte riktigt börjat än, säger Gunnar Ericson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Staden och de som är berörda kan ju resonera på olika sätt vad gäller placeringen. Det fördes ett kort resonemang om det i det underlaget och det finns röster och skäl som säger att Zlatan kommer från Rosengård och då bör ju en staty av Zlatan placeras i det sammanhanget. Det finns säkert de som säger att han framför allt är fotbollsspelare och då är det kopplat till arenor som har med fotboll att göra. Ytterligare en utgångspunkt skulle ju kunna vara att Zlatan visserligen inledde sin karriär som fotbollsspelare, men till det cv:t har han ju lagt till helt andra egenskaper och han är en stor internationell personlighet och förebild för många

- Zlatan är ju känd för mer än bara att vara fotbollsspelare, med böcker och allt annat som han sysslat. Då skulle ju platsen kunna vara någonting som symboliserar Zlatan på det viset. Då behöver det inte vara bundet till födelseplatsen eller till en idrottsarena, då skulle platsen kunna vara friare någonstans i Malmö. Den beredningen som nu kommer till får utifrån det här fundera vidare och hitta en plats som stämmer bra överens med de här utgångspunkterna, eller kanske kombinera de här utgångspunkterna. Sedan får vi se vad parterna kommer överens om och vilken plats det blir. Förhoppningsvis kan man snabbt komma överens om placering. Lagom hade varit om skulpturen var på plats under en var aprildag, eller i maj, säger Ericson.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen vill Zlatan Ibrahimovic att den ska stå centralt i Malmö snarare än bara vara i Rosengård. Det resonemanget har även Gunnar Ericson hört.

- Jag kan säga att jag via andra uppgifter, men inte i direktkontakt med Zlatan, också förstått det, säger Ericson.

Stadsträdgårdsmästaren menar att det fortfarande är för tidigt att svara på var statyn kan tänkas komma att resas. Enligt honom är det flera parter som ska höras innan processen är fullständig.

- Förhoppningen är självklart att man under det första halvåret 2019 ska kunna lösa det här, men absolut under 2019. Skulpturen finns ju, vi vet hur stor den är och hur stor den är. Det finns en sockel på ett stenhuggeri i Kungälv. Alla de delarna i leveransen finns ju och är ju beräkningsbara vad gäller hållfasthet och mark. När väl platsen är bestämd så tar jag för givet att Malmö stad vill ha ett snabbt genomförande, precis som alla andra i den här processen.

Om du får spekulera, var tror du att den kommer att resas?
- Jag vet en sak och det är att den, som tur är, hamnar i Malmö och med det tror jag att många i Malmö, inkluderat mig själv, är otroligt nöjda. Sedan är det ingen idé att spekulera något närmare. Men om Zlatan har signalerat det här tydligt om Rosengård så är väl det en slutsats av de huvudprinciperna som jag pratat om.

Tidigare i år hade även representanter för Malmö stad, skulptören Peter Linde, Gunnar Ericson samt folk från SvFF ett möte. På det mötet diskuterade de olika parterna möjliga platser för var statyn ska stå. Den enda tänkbara placeringen som egentligen uteslöts var att statyn inte ska stå på ett ställe där få vistas.

- Om jag skulle lägga till någonting om placering så framfördes det från stadens sida att den plats som senare väljs ska vara bör belägen där människor rör sig, det bör vara lite puls. Man kan kanske kan hitta en vacker plats någonstans som är helt utsökt, men en skulptur av Zlatan bör kopplas till en plats där människor rör sig, det ska vara lite vardagsnorm. 

Peter Linde, konstnären som gjort statyn, konkretiserar om vilka alternativ som diskuterades på mötet.

- Vi skulle leta rätt på en plats och det finnes ett par alternativ. Ett alternativ var vid arenan, ett annat var mellan den befintliga arenan och en möjlig kommande ny arena, sedan var ytterligare ett alternativ strax bredvid arenan. Rosengård och Västra Hamnen kom också upp som alternativ. Det är lite olika uppgifter, vi har inte bestämt någonting ännu, säger Linde.

Peter Linde, som fått vänta med att se sin staty resas, är dock inte bitter för att den fortfarande inte kommit på plats. Det är ingenting ovanligt att det tar tid, även om det i det här fallet var märkliga omständigheter.

- Nej, men det här blev ju väldigt tokigt. Det var ju för att de på Friends Arena hade så många invändningar och AIK var fientligt inställt och polisen hade åsikter. Det var så invecklat till sist så de gav nog upp. Sedan var det ju ganska naturligt att det blev Malmö, det hade jag ju pratat om redan ganska tidigt. Han kommer ju därifrån och han tränades där som liten. Han står ju som en ganska bra förebild i Malmö.

Är du frustrerad över att den fortfarande inte rests?
- Nej, det har hänt så många gånger förr och det ska vara så himla bråttom. Det var ju i november förra året som den skulle upp och jag fick arbeta häcken av mig för att hinna färdigt. Sedan står man där och det händer ingenting, det har hänt mig många gånger förr. Det är ingenting nytt på något sätt. Det är alltid dem man ska sitta i möten med som det tar längst tid med, konstigt nog. Det är väldigt underligt.

Olof Lundhs tidigare blogg om statyns placering: Läs här

Publicerad 2018-12-14 kl 13:03
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå