Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Zlatans boksuccé fortsätter: ”Såld till över 20 länder”

Foto: Scanpix.

David Lagerkrantz är nöjd med försäljningen av boken.

Zlatan ger nu stora intervjuer i England och Tyskland.

Skälet är hans bok – som gör succé.

- Det är helt makalöst, säger författaren David Lagercrantz till fotbollskanalen.se.

Att Zlatan Ibrahimovic biografi "Jag är Zlatan" skulle bli en succé i Sverige var ingen överraskning, men nu sprider den sig över världen. För tillfället är det England och Tyskland som står på programmet.

Därav flitiga intervjuer med svensken i stora medier i länderna. Så sent som i söndags körde Der Spiegel en intervju med Zlatan där han körde sin tidigare kritik mot den nya Bayern-tränaren Pep Guardiola vilket gav rubriker över hela Tyskland.

- Det var tur att Pep flyttade dit, säger David Lagercrantz, som skrev boken ihop med Zlatan Ibrahimovic, apropå uppmärksamheten och skrattar.

- Men den har inte kommit ut i Tyskland än, jag ska dit om några veckor och förläggaren hade goda förhoppningar. Den säljer riktigt bra i England och är med på några bästsäljarlistor där vilket är kul. Det är så roligt att den mottages positivt och på fler ställen än bara på sportsidorna.

Bara i Sverige har biografin gått över 700 000 exemplar och nu kommer den inom kort i pocket. Lägg till att den gjort succé i en rad länder och på Bonnier Group Agency är jobbet i full gång:

- Den är såld till över 20 länder och det rör på sig hela tiden. Just nu förhandlar vi med Kina, Ryssland och Turkiet som är nya marknader, säger den ansvarige Gustaf Bonde som inte tror att det är slut på långa vägar.

- Så länge han spelar så kommer den att vara intressant. Vi sålde den till Frankrike efter att han skrev på för Paris SG och efter matchen i Berlin förra hösten så köpte ett tyskt förlag rättigheterna och efter de fyra målen mot England så tog det en vecka innan Penguin hade köpt den. Det har följt hans framgångar.

Framför allt är man nöjd med recensionerna av den inflytelserike Simon Kuper skrivit i Financial Times och i New Statesman och där Kuper hyllar svenskens biografi.

- Vi visste att den hade potential i de länder där Zlatan spelat men boken har vuxit till något mer än bara en fotbollsbiografi, säger Gustaf Bonde.

Hur många exemplar har den sålt?

- Totalt är det uppe på en miljon exemplar i hela världen, men då är inte försäljningen 2013 medräknad och där finns Frankrike, Storbritannien och USA.

I Italien har man sålt 200 000 och i Frankrike var den första upplagan på 60 000. Hur mycket pengar boken omsatt vill inte Gustaf Bonde svara på:

- Det är svårt att räkna exakt på vad den omsatt för även om den sålt bra i Serbien, Kroatien, Bosnien exempelvis så ger det inte lika mycket pengar.

Zlatans rådgivare Mika Lepistö vill inte diskutera ekonomi eller försäljning då Bonnier har rättigheterna, men flikar in att Zlatan är tillfreds med utfallet:

- Han är framför allt nöjd med responsen och att den får ett bra mottagande och sedan vet jag inte om han kollar siffrorna. Det finns inga priser att vinna och inte heller några guldskivor om man sålt ett visst antal.

Tidigare har Mika Lepistö sagt att en film är utesluten och det finns ingen ny upplaga planerad.

- Inga planer alls nu. Det är boken, that's it.

David Lagercrantz förstår att Zlatan inte vill spela in en film även om han tycker att det "var lite trist", och han hoppas på mer samarbete framöver:

- Förut pratade vi om det och skulle det hända något kul som att han vinner Champions League så vore det kul att göra något mer på det, säger han.

Publicerad 2013-10-01 kl 06:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons