Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
I SAMARBETE MED

Taktikkollen: Dansk tacklingsskicklighet och bollsäkerhet

Women´s Superleague

Veckans gäst i Their Pitch är Evertons och Danmarks Rikke Sevecke och här tittar Mia Eriksson närmare på mittbacken ur en taktisk synvinkel.

Foto: Bildbyrån

Rikke Sevecke är en dansk back som har spelat i det danska landslaget sedan 2016 när hon gjorde sin debut i Algarve Cup i en match mot Island den 4 mars.

Sevecke har spelat 36 landskamper för det danska A-landslaget och hon har också hunnit med att göra 4 mål. Sin nuvarande klubb, Everton FC, anslöt hon till sommaren 2020 efter en säsong i Frankrikes Division 1 Féminine där hon spelade för FC Fleury. Seveckes kontrakt med “the Toffees” sträcker sig till sommaren 2022. Innan sessionen i Frankrike och nu i England etablerade hon sig som en toppspelare i Danmark under sin tid i Bröndby IF i Gjensidige Kvindelige.

ANNONS

Sevecke har spelat sig igenom alla ungdomlandslag i Danmark; från U16 to U23.

Vem är fotbollsspelaren Rikke Sevecke? Vad har hon för egenskaper och vad kan hon bidra med i ett lag?

Sedan Sevecke lämnade Danmark för att spela fotboll utomlands har hon haft en stabil utveckling. Nyligen var hon, tillsammans med Pernille Harder och Signe Bruun, nominerad till priset som “Årets spelare” 2021 i Danmark.

Danmarks landslagstränare Lars Søndergaard beskriver Sevecke så här:

- Rikke är en bra back allround. Hon har farten och styrkan, både i luften och på marken. Hon har en bra pssningsfot som hon kan använda i korta och långa uppspel. Fast hon kan spela på båda sidorna som ytterback, tycker jag att hennes bästa position är som mittback. Hon har en stor potential, men flör att fortsätta utvecklas behöver hon arbeta med sin ledarskapsförmåga.

ANNONS

Sevecke har ofta använts i Danmarks trebackslinje där man oftast spelar i formationen 3-4-3. Hon spelar på den högra sidan i landslaget, men i Everton har man sett henne spela ytterback i en fyrbacklinje på båda sidorna. Det som är intressant om man tittar på siffrorna i tweeten under är att även om hon är en naturligt högerfotad, kan hon använda båda fötterna nästan lika bra.

 


När vi använder scoutingplattformen Transfer Lab, använder vi Sevecke’s mätvärden i profilen ‘Centre back - All Round’. Tittar vi på just den profilen bland mittbackar i Women’s Super League, ser vi att hon rankas högt och hamnar på första sidan, på tredje plats. Hon rankas på den 98:e percentilen och hamnar som tredje spelaren i profilen strax bakom Manchester Citys Alex Greenwood (98) och Lucy Parker, West Ham (98).

ANNONS

Enligt Seveckes profil ser vi att hennes bästa kvaliteter handlar om långa och korta passningar, att driva bollen framåt (ball-carrying), 1 vs 1 försvar, boll-stopp (interceptions) och tacklingar.

 

Hennes långa passningar hamnar på 67:e percentilen och hennes korta passningar på den 71:a. Vad som verkligen sticker ut är hennes kvaliteter i ball-carrying (89) och hennes defensiva kvaliteter; 1 vs 1 försvar (79), tacklingar (90) och interceptions (83).

Vad som också är intressant med Rikke Sevecke är att hon skiljer sig lite från andra mittbackar från Skandinavien enligt TransferLab gällande defensiva kvaliteter. Många spelare som kommer från de skandinaviska ligorna för att spela i Women’s Super League beskriver att spelet är snabbare och mer fysiskt. Det skandinaviska sättet att försvara, i zoner, skiljer sig kanske lite från andra ligor där man försvarar mer 1v1 (man-man). Kanske är det detta som gör att en del skandinaviska spelare rankas lägre i TransferLab när det handlar om kvalitet i tacklingar, interceptions och 1 mot 1. Vi måste dock komma ihåg att det här är bara ett antagande som bör tittas på från flera aspekter för att det skulle vara den enda sanningen. Men det är ändå intressant att se skillnaderna mellan Magdalena Eriksson (SWE) i Chelsea och Maria Thorisdottir (NOR) i Manchester United som båda spelar i samma position i Sevecke i samma liga.

ANNONS

TransferLab rankar Seveckes kvaliteter när vi tittar på tacklingar, interceptions och 1v1 försvar högre än både Eriksson ochThorisdottir. 

Några skulle också kunna argumentera för det faktum att om en back hamnar i ett läge där tackling är det enda alternativet, så har man inte gjort sitt jobb i försvaret tillräckligt bra innan. Ändå är det nog få som skulle argumentera för att det är dåligt att vara bra på att tackla, när situationen ändå uppstår för att undvika gula och röda kort.

 Om TransferLab Scouting Tool:

TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.

ANNONS

 

Du kan läsa mer om TransferLab här

Publicerad 2022-02-16 kl 09:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto