Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
I SAMARBETE MED

Taktikkollen - Hanna Glas: "Styrkorna ligger i kortpassningsspelet"

THEIR PITCH

Varje vecka gör Their Pitchs analytiker Mia Eriksson en taktisk introduktion till poddens gäst, som den här veckan är Hanna Glas som till vardags spelar för Bayern München.

Foto: Bildbyrån.

Hanna Glas är högerback och har spelat i det svenska landslaget sedan 2017. Glas gjorde sin seniorlandslagsdebut när hon blev inbytt i 75:e minuten i en landskamp mot Norge och har i skrivande stund 51 landskamper på sitt CV för Sverige. 

Glas anslöt från Paris Saint Germain till sin nuvarande klubb, FC Bayern München, under sommaren 2020 och skrev då på ett treårskontrakt med tyskarna.

I Sverige har Glas representerat tre klubbar på högsta nivå; Sunnanå SK, Umeå IK och Eskilstuna United. Dock bör det nämnas att i Sunnanå SK spelade hon aldrig några matcher i Damallsvenskan på grund av en skada under försäsongen som höll henne borta från spel hela tävlingssäsongen. Innan hon lämnade Sverige för spel utomlands, spelade Glas totalt 81 matcher i Damallsvenskan. Hon gjorde 3 mål och stod för 8 assists.

ANNONS

Vilken typ av spelare är Hanna Glas? Vilka är hennes bästa egenskaper och vad bidrar hon med i Bayern och i det svenska landslaget?

Vissa skulle säga att det inte var förrän Glas anslöt till Bayern för att spela i Frauen Bundesliga som hon fick sitt stora genombrott i Europa. Jag skulle säga att det var strax innan, under VM i Frankrike 2019, som Glas äntrade den stora världscenen på riktigt. Hon används som ytterback och en så kallad wingback, i Bayern men också i det svenska landslaget.

Om man ber landslagskollegan och nära vännen Magdalena Eriksson, till vardags i Chelsea att beskriva Glas, säger hon:

"Hanna är i mina ögon en väldigt komplett ytterback på högsta internationell nivå. Hon har fantastiska kvaliteter i sitt defensiva 1 vs 1-spel, försvar mot inlägg och duellspel över hela planen. Hon har även väldigt bra teknik och gillar att kombinera tillsammans med sina medspelare längre fram i banan. Hon har till och med en riktigt vass vänsterfot som kan smälla in ett mål eller två, det fick mitt lag känna på förra säsongen…. utöver allt detta är Hanna en fantastisk person med ett driv och en motivation som är utöver det vanliga."

ANNONS

Jag kommer i dessa artiklar, med spelarna som är med i Their Pitch att använda scoutingverktyget och plattformen Transfer Lab, där vi kan titta på spelarnas olika mätvärden i olika positioner och roller beroende på vilken profil de har. När det gäller Glas har jag valt profilen ytterback - allround spelarprofilen. Här ser vi att Glas rankas högt på totalen, den 97:e percentilen, när vi jämför henne med andra ytterbackar med samma profil i Frauen Bundesliga.

Glas styrkor ligger främst i det korta progressiva passningsspelet, 1 mot 1 i försvar och i vunna luftdueller i procent. Man kan utläsa att Glas ligger på 89:e percentilen i korta, progressiva passningar, och på 87:e percentilen när det kommer till 1 mot 1 vunna dueller i procent men något som verkligen sticker ut är vunna luftdueller i procent, där hon rankas på 93:e percentilen.

ANNONS

Glas är idag en etablerad startspelare i Peter Gerhardssons landslag, hon används oftast som ytterback i en fyrbackslinje när Sverige spelar 4-3-3 eller som wingback i en 3-4-3 formation. 

Glas spelförståelse, hennes inläggsfot och hennes förmåga att skapa ytor längs med högerkanten, var till mycket stor nytta för Sverige under OS i Tokyo förra sommaren. Speciellt när hon flera gånger sågs samarbeta bra med Sofia Jakobsson. I öppningsmatchen i OS mot USA, assisterade Glas Lina Hurtig med ett perfekt inlägg från sin högerkant efter ett fint samarbete med Jakobsson, när Sverige gjorde 3-0.

På bilden nedan syns Glas starta med bollen genom att driva den framåt i riktning mot Jakobsson som hon också sedan passar bollen till. 

Glas fortsätter sedan framåt utan boll, tills hon är sida vid sida med Jakobsson som då tajmar en passning med Glas löpning i ytan framför som de två tillsammans har skapat, ner mot USA:s straffområde.

ANNONS

Resten är svensk historia. Glas tar sig ner längs med linjen på USA:s straffområde och slår ett inlägg som når Hurtig inne i boxen.

Alla bilder och printscreens kommer från WyScout.

German and Frauen Bundesliga Champion

Glas kom till Tyskland sommaren 2020 från Frankrike och PSG, efter att ha hamnat på andraplats två år på raken i den franska ligan, även om den sista säsongen blev avblåst på grund av Coronapandemin. Med Bayern vann Glas Frauen Bundesliga-titeln sin första säsong och nådde hela vägen till semifinal i Champions League, där de röda från Tyskland blev utslagna med totalt 4-2 efter två spelade matcher mot Chelsea. 

Bayern ligger i skrivande stund på en förstaplats i den tyska ligan, men har spelat en match mer än Vfl Wolfsburg. Ligan återupptas helgen 4-6 februari efter jul- och nyårsuppehållet.

ANNONS

I Bayern konkurrerar Glas främst om högerbackspositionen med den tyska landslagsspelaren Giulia Gwinn. Under sin tid i Tyskland och Frauen Bundesliga har Glas hittills gjort 4 mål och 6 assists.

Om TransferLab Scouting Tool:

TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.

Du kan läsa mer om TransferLab här: https://analyticsfc.co.uk/transferlab/

ANNONS
Publicerad 2022-01-26 kl 07:00

Fakta

Här hittar du podden!

Fakta

Om TransferLab Scouting Tool

TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin. 

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare. 

Du kan läsa mer om TransferLab här.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto