Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
I SAMARBETE MED

Taktikkollen: Hedvig Lindahl - målvakten som bidrar till snabba kontringar

Primera División Femenina

Hedvig Lindahl är målvakten som har spelat i flera olika damallsvenska lag och runt om i Europa. Hon har också varit det givna förstavalet i Sverige landslag sedan 2005.
Här tar Their Pitchs Mia Eriksson en närmre titt på Lindahl ur taktisk synvinkel där hennes styrkor lyfts fram.

Foto: Bildbyrån

Hedvig Lindahl, målvakt i Sveriges landslag och fram till nu i den spanska storklubben Atletico Madrid, är veckans poddgäst i Their Pitch. 25 januari 2002 i en match mot England gjorde hon sin landslagsdebut i Sveriges seniorlandslag. Den matchen blev det en vinst för Sverige med 5-0.

Fram till idag har Lindahl samlat ihop 183 landskamper på sin meritlista och sedan 2005 har hon varit given mellan stolparna i landslaget. Lindahl har spelat alla mästerskap sedan dess, men i EM 2013 fick hon sitta med på bänken i och med att hon precis hade tagit sig tillbaka från en korsbandsskada. VM-silver 2003, VM-brons 2011 och 2019 samt OS-silver 2016 och 2021 finns på CV’t efter åren i landslaget. Hon har blivit årets målvakt i Sverige 2004, 2005, 2009, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 men också vunnit Diamantbollen 2015 och 2016.

ANNONS

I Sverige har Lindahl spelat i damallsvenskan för klubbar som Malmö FF, Linköping FC, Kopparbergs/Göteborgs FC (idag BK Häcken) samt Kristianstads DFF. 2015 skrev hon på för Chelsea FC och flyttade till London för fem framgångsrika år som såg henne ta dubbeln (ligatiteln och FA-cupen) två gånger, 2015/16 samt 2017/18. Därefter blev det en säsong i den tyska storklubben Vfl Wolfsburg, där dubbeln också bärgades efter ligavinst och cupvinst, innan hon inför säsongen 2020/21 skrev på ett tvåårskontrakt med Atletico Madrid i Spanien. Den största meriten Lindahl tar med sig från det spanska huvudstadslaget är en titel i Supercupen (Super Copa Feminina) där Atletico sensationellt för slut ut FC Barcelona i semifinalen och vann finalen med 3-0 mot Levante.

- Hedvig är en person som brinner för allas lika värde och har ett stort hjärta för de utsatta i samhället och hela världen. Hon kommer ofta med idéer på hur man ändra/förbättra allt möjligt så att det blir till det bättre, en nytänkande människa. Något som jag avundas hos Hedvig är hennes passion och intresse för andra människor, för att lära känna dem på riktigt liksom.

ANNONS

- Vi har vandrat en lång väg tillsammans i landslaget och kämpat för bättre förutsättningar tillsammans. Hon och jag har delar en förståelse för varandras familjeliv som ingen annan gör i landslaget tror jag och hon är en person jag uppskattar väldigt mycket.

Så säger Nilla Fischer, landslagskompis och vän om Hedvig Lindahl.

Lindahls styrkor
Trots sparsamt med speltid i klubblagen de senaste åren har Lindahl fortsatt varit Peter Gerhardssons givna val som förstemålvakt i mästerskap. Med sin erfarenhet och den höga kvalitet Lindahl fortsatt visar i sitt spel har hon bidragit till Sveriges framgångar genom åren.

I guiden How To Stop Sweden, som lanserades i samband med att Sveriges matchtröja från Adidas släpptes står följande att läsa om Lindahl:

"Hedvig Lindahl bidrar med säkerhet till det svenska landslaget med sin förmåga att stoppa bollarna under de mest kritiska ögonblicken under en match. Men hon är också nyckeln till många av Sveriges kontringar, när hon kastar eller sparkar bollen långt upp till anfallarna.

ANNONS

Därför bör motståndarna alltid vara redo att stänga ytorna för Sveriges anfallaren högt uppe i planen när Lindahl vinner bollen".

Sveriges landslag har tre målvakter som alla har meriter, som på pappret, hade varit nog för att vara förstavalet i vilken startelva som helst och Lindahl konkurrerar nu för att behålla sin startplats mot Jennifer Falk, sedan många år förstemålvakt i BK Häcken (förut Kopparbergs/Göteborgs FC) men också i Jitex BK och Zécira Mušović, många år med damallsvenska FC Rosengård som nu spelar i Chelsea FC.

Vad säger TransferLab?
Den "moderna" målvakten beskrivs numer ofta som någon som måste kunna vara mer delaktig i uppbyggnaden i spelet och interagera mer med sin backlinje gällande passningsspelet.

I scoutingplattformen TransferLab, rankar Lindahl högt, på 95:e percentilen, i målvaktsprofilen - ball playing. Detta i jämförelse med alla andra målvakter i den spanska ligan Primera Iberdrola, sett till de senaste 12 månaderna. .

ANNONS

Hennes styrkor enligt TransferLab ligger främst i det korta passningsspelet men också i interceptions. Lindahl återfinns på den 87:e percentilen i det korta passningsspelet och på den 97:e gällande interceptions (tagande av boll/bollstopp). Det ger henne förutsättningar för att agera snabbt, som beskrivningen av henne styrka i How To Stop Sweden ger; att sätta igång spelet snabbt.

Slutkläm Lindahl har fått stora hyllningar efter sina, bokstavligt talat, matchavgörande räddningar under de senaste mästerskapen hon har spelat med Sverige; inte minst med tanke på de straffräddningar hon har gjort. Det är svårt att glömma hur hon under åttondelsfinalen i VM i Frankrike, räddade Janine Beckies straff som bidrog till att Sverige vann över Kanada med 1-0 och tog sig vidare i turneringen. I årets upplaga av Algarve Cup, gjorde hon också det hon sa att hon ångrade efter den snöpliga förlusten av OS-finalen mot samma lag, när hon

ANNONS

steg fram till straffpunkten och slog den avgörande straffen mot Italien som gav Sverige vinsten i Algarve.

Om TransferLab Scouting Tool:
TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.

ANNONS

Du kan läsa mer om TransferLab här. 

Publicerad 2022-05-27 kl 13:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto