Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
I SAMARBETE MED

Taktikkollen: Italiensk kortpassningsspel kan leda till svensk landslagsplats

THEIR PITCH

Their Pitchs Mia Eriksson har tittat närmare på Inters ytterback Elin Landström och funderar bland annat på vad som krävs för att hon ska kunna slå sig in i landslagstruppen.

Foto: Cristiano Mazzi / SportsPressPhoto

Elin Landström, Inter

Elin Landström är vänsterbacken som är född och fotbollsuppfostrad i Umeå. Landström signade för italienska Inter sommaren 2021 efter att ha spelat 207 damallsvenska matcher för tre olika klubbar sedan debuten i Damallsvenskan 2010. Hon har representerat klubbarna Umeå IK, Kopparbergs/Göteborgs FC (nu BK Häcken) och Linköping FC. Landström har också landskamper på meritlistan med Sveriges ungdomslandslag, U17, U19 och U23.

Landström gjorde sin debut i Damallsvenskan 2010 och spelade 16 matcher för Umeå sin första säsong. 2016 flyttade hon från den norra delen på Sverige och skrev på för dåvarande Kopparbergs/Göteborgs FC där hon spelade två säsonger innan hon fick kontrakt med dåvarande svenska mästarna  Linköping FC. I Linköping, utvecklades Landström mycket och blev en viktig del och en given startspelare i sin vänsterbacksposition innan hon lämnade Sverige för Italien och Serie A.

ANNONS

Fram till nu, har Landström spelat 12 av 14 matcher i den italienska ligan, hon har gjort en assist och Inter återfinns på femte plats i tabellen.

Vem är fotbollsspelaren Elin Landström? Vilka färdigheter och kvaliteter har hon? Och varför är det så att en så erfaren vänsterback inte har blivit uttagen till det svenska landslaget än?

Sedan Landström gjorde sin debut 2010 har hon samlat på sig erfarenheter och hon har också varit startspelare i alla klubbar hon har representerat. Landström kan spela traditionell ytterback i en fyrbackslinje men också wingback i en 3-5-2 eller 3-4-3 formation.  Tidigare lagkamraten och vännen Lisa Hurtig har spelat med Landström i både Umeå och i Linköping. Den pensionerade mittbacken beskriver Landström så här:

-  Elin är en följsam spelare en mot en defensivt och har även utvecklat sin en mot en offensivt. När hon ska ‘peta’ bollen och hur långt det petet ska vara, är något som vi har diskuterat mycket i det offensiva en mot en spelet. Hon är taktisk och hon ger alltid 100 procent. Det är enkelt att styra Elin, hon och jag har alltid förstått varandras spel. Elin har ett fint tillslag och behärskar flera olika tillslagstekniker, och jag önskar att hon får ta fler frisparkar i Inter så vi får se några snygga mål med vänsterdojjan.

ANNONS

Återigen använder jag scoutingplattformen Transfer Lab, där vi kan se Landströms kvaliteter i spelarprofilen ‘Full-back - All Round’. Det blir uppenbart från att titta där att Landström kvaliteter främst står ut i det korta passningsspelet där hon rankas på den 88:e percentilen men också för touches i sista tredjedelen, stoppande av bollar (interceptions) och passningar in i boxen där hon rankas 77, 71 och 71.

Landström rankas på den 89:e percentilen i sin helhet inom spelarprofilen bland ytterbackar i Serie A sett till de 12 senaste månaderna.

Med sin skicklighet i passningsspelet kan Landström bidra med mycket i det offensiva spelet i Inter. Hon har fått rikligt med speltid i sin nya klubb under tränaren Rita Guarino (som tidigare var Juventus tränare innan hon kom till Inter inför nuvarande säsong). I majoriteten av matcherna som Landström har varit uttagningsbar till, har hon startat.

ANNONS

Vad behöver Landström göra för att ta en plats i Peter Gerhardssons landslag?

Det pratas mycket om återväxt på positionen ytterback/wingback och kanske framförallt när det gäller vänsterfotade sådana. Sverige har hittills spelat med Jonna Andersson, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson och Julia Roddar på vänsterbackspositionen de senaste åren. Värt att nämna är att Eriksson och Ilestedt spelar mittbackar i sina respektive klubblag och Roddar kanske gör sig bäst på mittfältet. Andra spelare som BK Häckens Lotta Ökvist har varit in och ut några svängar i blågult på vänsterbackspositionen för att konkurrera om plats där.  2017 blev Landström uttagen i en match när Hanna Glas skadade sig men Landström tog sig aldrig från bänken den matchen.

Det som blir intressant är när vi låter TransferLab jämföra Sveriges alternativ på positionen (vi lämnar Ilestedt utanför). Landströms kvaliteter visar ändå att hon skulle kunna konkurrera med spelarna vi jämför med. Speciellt i det korta passningsspelet, stoppande av bollar (interceptions), i det defensiva spelet i luften and vunna luftdueller i %. Tittar vi på de andra värdena skulle inte Landström vara så långt efter om vi pratar om intressanta spelare som är och nosar på landslagsplatser.

ANNONS

Landströms flytt till Italien kan ha varit en bra och klok flytt strategiskt för att ta ytterligare steg närmare chansen att få spela i gult och blått på seniornivå.  Kanske blir 2022 det året då Landström får chansen i landslaget?

Om TransferLab Scouting Tool:

TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.

 Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.

ANNONS

Du kan läsa mer om TransferLab här

Publicerad 2022-02-09 kl 14:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto