Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Taktikkollen: “Jag skulle beskriva mig själv som en åtta”

Women´s Superleague

Jessie Fleming är mittfältare i det kanadensiska damlandslaget och i Chelsea. Hon gjorde debut i Kanadas seniorlandslag som femtonåring, näst yngst någonsin att spela för Kanada. Här tar Their Pitchs Mia Eriksson en nogrann titt på Fleming ur taktisk synvinkel

Foto: Bildbyrån

Jessie Fleming.

23-åringen har redan hunnit med att spela 96 A-landskamper sen debuten och har bidragit med 14 mål. På CV:t finns också två VM och två OS där Fleming har ett brons från OS 2016 och ett guld från OS i Tokyo 2021. Hon hade en stor del i guldmedaljen, där hon var en av straffläggarna som sänkte Sverige i finalen.

Fleming anslöt till sin nuvarande klubb, Chelsea FC, inför säsongen 2020/21 och hon skrev på för Londonklubben efter att ha spelat collegefotboll på UCLA Bruins där hon också studerade till ingenjör. 

Sedan hon kom till Chelsea har hon inte bara vunnit ett OS-guld med Canada, hon har också vunnit fyra titlar med Londonlaget; Community Shield, ligatiteln i Women’s Super League, ligacupen Continental Cup och FA-cupen.

Annons

Med det i åtanke är det inte svårt att förstår varför Jessie Fleming vann priset som “Årets spelare” 2021 i Kanada.

Vem är då fotbollsspelaren Jessie Fleming? Vad är hennes egenskaper och vad bidrar hon med till klubblag och landslag?

Zecira Musovic, Chelsea

- En spelare med en liten kropp men kanske med en av de största hjärnorna jag har spelat med. Med sin spelförståelse och finess gör hon sin omgivning bättre och är en spelare som arbetar otroligt hårt i det tysta, offensivt såväl som defensivt. Jessie har i mina ögon växt mycket det senaste året, både på och utanför plan. Från mitt perspektiv på planen ser jag hur betydelsefull hon är i lagets prestationer. Hennes ödmjukhet är från en annan planet. Vem fan tar inte med sin guldmedalj från OS hem till laget? Sen att hon är svag för skandinavier är alltid ett plus!

Annons

Janine Beckie, Kanada

- Jessie är en av de smartaste, mest taktiskt bra spelare jag någonsin har spelat med. Sättet hon tänker fotboll syns tydligt i hennes spelsätt. Hon är en smidig, mycket skicklig och kunnig mittfältare som är i centrum för kreativiteten i alla lag hon spelar i. Hon har ett öga för hur man gör mål och hur man skapar målchanserna för sina lagkamrater. Utanför planen är hon en av de snällaste själar jag någonsin träffat, en otrolig och lojal vän och en fantastisk lagkamrat.

Fleming är en väldigt flexibel spelare som kan användas i alla positioner på mittfältet. I Chelsea har hon spelat forward i ett tremannaanfall men också använts mer defensivt på mittfältet i en roll som åtta. Den här säsongen har Chelsea spelat i både en 3-4-3 formation men på sistone har Emma Hayes gått tillbaka till den succébetonade 4-4-2 formationen som användes förra säsongen. 

Annons

I det här avsnittet av podcasten Their Pitch, beskriver hon sig själv som en åtta i det traditionella numeriska fotbollssystemet.

-Jag ser inte mig själva som en tia men heller inte som en sexa. Jag tror att jag är den typen av spelare som kan springa från box till box och knyta samman vår backlinje med vårt anfall.  Detta oavsett om det handlar om att spela igenom eller bakom motståndarnas backlinje eller om det handlar om att vända och kunna spela kombinationsspel för att kunna leverera en bra pass till någon som kan göra en assist, eller att jag får en assist eller att jag till slut gör mål själv. Generellt är jag nog någon typ av länk mellan mina lagkamrater på planen.

Kanada byter formationer mellan 4-3-3 eller 4-3-1-2 där Fleming kan spela en ganska fri roll beroende på vem som spelar bredvid henne på mittfältet. Den hårt arbetande mittfältaren syns ofta till på de centrala delarna på planen. I klipper nedan syns ett exempel på Flemings kvaliteter att hålla kvar och täcka bollen när hon är satt under press av flera motståndare.

Annons

 

I Transfer Lab, kan vi titta på Fleming’s mätvärden i spelarprofilen ‘Box to Box - midfielder’.

Man ser att Flemings kvaliteter återfinns i bolldistribution, både långa och korta progressiva passningar, nyckelpassningar och bollerövranden/ interceptions.

Flemings långa pssningsspel rankas på den 93:e percentilen av spelare i Women’s Super League och det korta passningsspelet på den 70:e. I klippet nedan ser vi Fleming skicka iväg en lång passning som ger Fran Kirby ett perfekt läge till att assistera Pernille Harder som gör målet. Kandensiskan spelar en vital roll för Chelsea här efter bollvinst lite längre ner i planen, där hon visar sin speluppfattning genom att skicka iväg en lång, precis passning snabbt som ställer hela motståndarens försvar.

Annons

 

Fleming kan också leverera assists genom inlägg när hon spelar på den högra sidan i anfallet. I FA Cupens semi-final, 2020/21 assisterar Fleming Bethany England, genom ett perfekt inlägg som Chelseas nia enkelt kan nicka in i målet.

 

Men vi kan också låta TransferLab visa oss Flemings spelarprofil i ‘Winger - All round. Här ser vi att hon rankar högt på percentilen bland forwards i Women’s Super League gällande avslut på mål. Hon rankas på 92:a percentilen.

I en match där Kanada spelade mot Wales i april 2021, visade Fleming verkligen sina avslutningskvalieteter när hon gjorde det här målet.

Annons

 

 

Om TransferLab Scouting Tool:

TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.

Du kan läsa mer om TransferLab här.

Publicerad 2022-02-23 kl 11:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto