Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
I SAMARBETE MED

Taktikkollen: Ledaregenskaper och bra långpassningar

THEIR PITCH

Veckans gäst i Their Pitch är finske landslagsmittfältaren Olga Ahtinen och här tar vi en närmare titt på hennes spel ur ett taktiskt hänseende.

Foto: Bildbyrån

Olga Ahtinen är en defensiv mittfältare som har spelat i det finska landslaget sen 2017 då hon gjorde sin A-lagsdebut i en match mot Ryssland 18 januari.

Tills dags dato har Athinen spelat 36 landskamper för Finland och gjort 3 mål. Hon kom till Linköping FC i OBOS Damallsvenskan inför säsongen 2020 efter att ha spelat en säsong i IF Limhamn Bunkeflo. Ahtinen förlängde nyligen sitt kontrakt med Linköping med två år. Innan hon kom till Sverige för spel hade hon spelat i Danmark, Gjensidige Kvindeligan, med Bröndby IF.

Ahtinen har inför säsongen 2022 spelat totalt 51 damallsvenska matcher och gjort två assists men ännu inget mål.

ANNONS

Vilken typ av spelartyp är Olga Ahtinen? Vad har hon för kvaliteter och vad bidrar hon med till ett lag?

Enligt beskrivningen av Ahtinen på det finska fotbollsförbundets sidor för sitt damlandslag beskrivs hon som en spelare som har tagit flera steg kvalitets- och spelmässigt sen hon lämnade Finland för spel utomlands. Hon beskrivs som en stor lagsspelare med goda kommunikativa egenskaper ute på planen. Ahtinen stöttar, uppmuntrar och hjälper sina lagkamrater på alla möjliga sätt. Hon beskrivs också som en spelare som kommer att spela en stor roll i Finlands landslags framtid.

I LInköping har Ahtinen spelat defensiv mittfältare (6), antingen i ensamt majestät eller tillsammans med bland andra norska Heidi Ellingsen, som en av två 6:or i en 3-5-2 formation. Ahtinen verkar som länken mellan backlinje och anfall.

ANNONS

Finland spelar med en 4-4-2 uppställning med två så kallade 8:or på innermittfältet där Ahtinen konkurrerar om en startplats mot fd Kristianstads DFF-spelaren Eveliina Summanen och Emmy Alanen som just lämnat Växjö DFF och skrivit på för Kristianstad.

Den finska landslagskamraten och hennes nära vän; AIKs forward Kaisa Collin beskriver Ahtinen så här:

- Olga är en riktig ledare som är alltid jobbig att ha som motståndare men samtidigt är det skönt att ha med i sitt landslag. Hon kommunicerar ständigt och det är aldrig en tyst stund med Olga ute på planen. Hon är en stor vinnarskalle och är aldrig 100% nöjd. Hennes motto är; "det är alltid tävling". Olga vet vad det krävs för att vara professionell och hon försöker alltid göra allt rätt varje dag. Jag vet att hon kommer lyckas både med fotbollen och med annat i livet. Hon är en grym lagkamrat till alla men för mig hon är en riktig vän som kommer alltid stå vid min sida.

ANNONS

Vi använder plattformen Transfer Lab, där vi kan titta på spelarnas olika mätvärden i olika positioner och roller beroende på vilken profil de har. Ahtinens mätvärden i profilen 'Defensiv mittfältare' - All Round', visar att hennes kvaliteter ligger främst i bolldistribution, långa och korta passningar men också i försvar 1 mot 1 och försvarsspel i luften.

Hon rankas på den 93:e percentilen totalt bland alla med samma profil i Damallsvenskan sett till de 12 senaste månaderna. Hennes mätvärden på långa, progressiva passningar kvalitetsmässigt ligger på 95:e percentilen, de korta på den 82:a, 1 mot 1 försvar på 90:e och försvarsspel i luften i sekvenser som inte rör fasta situationer hamnar på 83:e percentil.

Med hennes egenskaper i framförallt passningsspelet kan hon också ta ett stort ansvar i uppspelet och om vi låter TransferLab visa oss andra spelare i Damallsvenskan med samma typer av egenskaper här så hittar vi Caroline Seger (FC Rosengård), Filippa Curmark (BK Häcken) och Athinens landslagskollega, Eveliina Summanen, som numer spelar i Tottenham Hotspurs i Barclay's Women's Super League.

ANNONS

Framtiden
Ahtinen är med allra största sannolikhet en spelare som kommer att få ögonen på sig i Damallsvenskan under kommande säsong. Hennes roll i Linköping FC kommer att vara viktig för den östgötska klubben om de ska nå sitt mål; att ta en topp 3-plats i tabellen för att få chansen till Champions League-spel igen. Det skulle heller inte vara en stor överraskning om vi får se Ahtinen med kaptensbindeln för Linköping under 2022.

Om TransferLab Scouting Tool:
TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.

Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.

ANNONS

Du kan läsa mer om TransferLab här.

Publicerad 2022-02-03 kl 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto