Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Andersson om coronakaoset, träning i smågrupper och att starta ligan i maj: "Det vore det bästa alternativet"

Bundesliga

Bundesliga uppges kunna starta upp igen i början av maj - men ännu är det många oklarheter kring situationen i Tyskland.
Union Berlin har tagit upp träningen igen, och Sebastian Andersson är positiv till en återstart i maj.
- Jag tycker att det är det bästa alternativet just nu, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Det nya coronavirusets spridning har stoppat de flesta av Europas fotbollsligor. Tyskland är ett av alla länder som drabbats av viruset och där bollarna just nu ligger stilla. Virusets framfart märks tydlig av i Berlin, berättar Unions Sebastian Andersson för Fotbollskanalen.

- Folk är ute, men det är inte alls lika mycket rörelse. Butiker och sådant är stängda, det är bara matbutiker som är öppna. Restauranger levererar hem, de får inte ha öppet för gäster att äta där. Men i parker är det fullt av folk, det är bara att man ska ha avstånd till varandra. Poliser åker runt och kollar, säger han.

Även träningarna har varit pausade för Union, men nu har de tagits upp igen - om än under speciella förhållanden.

ANNONS

- Vi började träna den här veckan. Vi började träna i smågrupper om fyra och fyra, nu är det sju och sju. Vi håller avstånd på planen och i omklädningsrummen och gymmen har vi masker och handskar på oss. Det är väldigt speciellt, så klart, säger Andersson.

Hur är stämningen i laget i den här speciella situationen?
- Jag vet inte riktigt, jag träffar ju knappt någon i laget, bara tre-fyra spelare om dagen. Men det är ganska mycket frågetecken kring allt - om matcherna ska spelas, vad som händer om de inte spelas, kontrakt, löner... Det är mycket frågetecken. Men man märker ingen större oro gentemot viruset och hur farligt det är och så. Det är mest frågetecken kring fotbollen.

Tidigare i veckan skrev New York Times att Bundesliga skulle kunna starta upp igen i början av maj, men att det i sådana fall skulle kunna bli spel utan publik så länge som året ut. Andersson och hans lagkamrater har inte fått något definitivt besked om en återstart av ligan, men har också nåtts av uppgifterna.

ANNONS

- Vi har inte fått något besked, men snacket går ju om att de har en plan A, plan B och plan C, där plan A är att starta i början av maj och spela utan publik. Men om det funkar vet jag inte. Annars blir det lite senare. Vi får se hur det går med viruset, om det trappas upp eller ner. Det vet man inte, säger han.

Hur skulle du känna kring att dra igång i maj och spela inför tomma läktare förutsatt att det skulle gå?
- Jag tycker att det vore det bästa alternativet just nu. Med publik skulle inte funka, det känns som att det absolut inte skulle vara värt det. Samtidigt är det en helt annan sport att spela utan publik, men jag tror att det är det bästa alternativet. Att inte spela över huvud taget är inte något alternativ för mig, det låter inte alls som en bra idé. Jag hoppas att vi ska kunna spela matcherna.

ANNONS

I flera klubbar runtom Europa har spelarna till följd av coronasituationen fått sina löner sänkta, och för drygt två veckor sedan kom beskedet att Unions spelare skulle avstå från en del av sina löner. Det är dock inget som är helt klart än, berättar Andersson.

- Helt ärligt har vi inte kommit överens om hur mycket än så länge, vi har kommit överens om att vi ska hjälpa till, men det är inte 100 procent klart hur upplägget ska se ut. Jag vet inte hur det kom ut att det var klart, för det är det inte än, säger han.

Vilket ansvar tycker du att fotbollsspelare, som ofta har mycket pengar, har kring en sådan här situation i samhället?
- Jag tycker att alla har ett ansvar, det är inte bara fotbollsspelare. Det är många personer som tjänar mycket pengar som inte tar ansvar. Jag tycker ändå att fotbollsspelare har visat att de tar rätt mycket ansvar genom att skänka pengar och hjälpa till. Jag tror inte att det är där problemet ligger.

ANNONS
Publicerad 2020-04-11 kl 13:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto