Isak med jättechans till kvittering på stopptid mot Bayern - men Dortmund utslaget ur cupen

Bundesliga

MÜNCHEN. Borussia Dortmund lyckas inte försvara mästartiteln i tyska cupen denna säsong.
Inbytte Alexander Isak var dock mycket nära att få till en kvittering på stopptid.

Se Bayerns två mål mot Dortmund i spelaren ovan.

Den regerande tyska ligamästaren ställdes i kväll mot den regerande cupmästaren när de båda storklubbarna Bayern München och Borussia Dortmund drabbade samman i det som i Tyskland brukar kallas ”der Klassiker” – klassikern – i DFB Pokals åttondelsfinal.

Bayern har under hösten gått som tåget i ligan och visade direkt att man siktar på att vinna dubbeln denna säsong. Efter ett massivt tryck under inledningen av matchen med två ribbträffar och ett bränt friläge lyckades de rödklädda ta ledningen efter att den tyske landslagsbacken Jerome Boateng tryckt in en hörna.

Anfallsstjärnan Pierre-Emerick Aubameyang saknades i Dortmund på grund av en höftskada och bortalaget hade svårt att skapa målchanser till en början. Redan i den 35:e minuten valde den relativt nye tränare Peter Stöger att ändra om sin fembackslinje till en fyrbackslinje genom att byta in mittfältare Mahmoud Dahoud istället för Marc Bartra. BVB var nära att få utdelning bara en minut efter bytet, då Andriy Yarmolenko fick en jättechans i straffområdet, men David Alaba lyckades nicka bort bollen på mållinjen.

Istället var det Bayern som skulle öka ledningen strax innan paus. Thomas Müller väggspelade sig snyggt igenom Dortmunds backlinje tillsammans med Robert Lewandowski och gjorde inget misstag när han från nära håll chippade in 2-0.

I den andra halvleken hade hemmalaget ett par vassa chanser att utöka ledningen ytterligare, men istället skulle Dortmund få liv i matchen med ett reduceringsmål på nick av Yarmolenko i den 77:e minuten.

Dortmund gjorde ett försök att forcera, och med tre minuter kvar av den ordinarie speltiden byttes Alexander Isak in för de gulsvarta. Den 18-årige svensken fick ett jätteläge att kvittera till 2-2 på stopptid, men avslutet styrdes på en Bayern-spelare och precis utanför Sven Ulreichs vänstra stolpe och ut till hörna. Isak nätade i Dortmunds förra cupmöte, men fick i kväll lämna planen mållös.

Bayern lyckades hålla ut och vinna med 2-1, och avancerar därmed till kvartsfinal i DFB Pokal. Dortmund får därmed inte chansen att försvara mästartiteln från i våras.

Förlusten var Peter Stögers förta plump i protokollet sedan han tog över Dortmund från sparkade Peter Bosz 10 december, då man tidigare kom från två raka segrar i Bundesliga.

Lagens startelvor:

Bayern: Ulreich - Kimmich, Boateng, Süle, Alaba - Javi Martínez - Müller, James, Vidal, Ribery - Lewandowski.

Dortmund: Bürki - Sokratis, Bartra, Toprak - Weigl - Toljan, Kagawa, Guerreiro, Schmelzer - Pulisic, Yarmolenko.