POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
BUNDESLIGA

Lewandowskis hemlighet – äter baklänges

Foto: Scanpix

Baconmackor är inte ett kostråd Robert Lewandowski lyssnar på längre. Bayern München-stjärnan har ett annat segerrecept: han äter måltider i omvänd ordning.

Bakom idén ligger hans fru Anna, en gång polsk mästare i karate, som under de senaste åren agerat rådgivare vad gäller kost och träning åt sin fotbollsspelande man.

- För några månader sedan kände jag mig svag. Då ändrade hon i mina matvanor, och sedan dess känns det bra, säger Lewandowski till France Football. Den franska veckotidningen följer upp med frågan på vilket sätt hans fru ändrat hans rutiner vid matbordet.

- Jag äter faktiskt måltider i omvänd ordning: jag börjar med efterrätt och avslutar med förrätt, som exempelvis en sallad eller råa grönsaker.

Den nya vanan begränsar sig inte till måltiderna hemma. Den 27-årige Bayern München-stjärnan håller fast vid den även när han äter med sina lagkompisar på träningsanläggningen.

- De förstår sig fortfarande inte på det (skratt). De skakar på huvudena när de ser mig avsluta med en soppa. De frågar mig fortfarande om varför jag valt den här vägen… Som jag ser det är god kosthållning väldigt viktig. Måltider i omvänd ordning gör att min fettförbränning ökar. Sedan jag började äta på det viset har jag förbättrat tonus (muskelspänning). Det är också sammankopplat med att jag undviker alla mjölkprodukter.

När Robert Lewandowski var ung ansågs han tanig. Hans ungdomstränare Krzysztof Sikorski i UKS Varsovia försökte råda bot på det med egna matråd.

- Hans ben var som stickor. Jag var alltid rädd att någon skulle bryta dem. Jag påpekade att han behövde lägga på sig vikt och äta mer baconmackor. Jag påtalade sådant jämt., sa Krzysztof Sikorski i en intervju med Bild för ett par år sedan.

Gissningsvis intar inte baconmackor en framträdande roll i Robert Lewandowskis kostcirkel i dag. Det gör inte heller sötsaker. Inte längre.

- Förr i tiden var sötsaker ett problem, för jag älskar dem. Jag kunde inte låta bli. Nuförtiden rör jag dem inte. Fast det tog flera år för mig att sluta (skratt). Men nu har jag inget sug alls längre. Genom att ta hand om mig själv på det här viset hoppas jag kunna förlänga min karriär några år, kanske längre än genomsnittet, säger Lewandowski till France Football.

Henning Svendsen är kostrådgivare åt bland annat svenska fotbollslandslaget och Rosenborg. Han tar uppgifterna om Lewandowskis omvända måltider med en klackspark.

- Jag kan med min kunskap inte se att det har någon som helst effekt. Det spelar ingen roll i vilken ordning man äter. Tarmarna arbetar och allt blandas till en gegga. Men om han känner att han mår bättre så är det jättebra, påpekar Svendsen för Fotbollskanalen. Att Lewandowski avhåller sig från mjölkprodukter kan däremot ha gett en effekt.

- Jag vet inte om han är laktosintolerant, men det är troligen en komponent som kan göra att han känner sig bättre. Det kan ha haft inverkan, menar Svendsen.

Lewandowski och fotbollen, då. Om sin framtid är den polske landslagsanfallaren förtegen. Mer än att han trivs där han är nu. Så svarar han på France Footballs fråga om varför han valde Bayern framför andra alternativ när han lämnade Dortmund 2014.

- Kanske att jag en dag spelar i England eller Spanien, men att jag fortsatte min karriär i München är för att jag såg klubben som idealisk att utvecklas i och vinna titlar med, säger han.

- Att klubben varje säsong når minst semifinal i Champions League imponerade på mig. Förutom Real Madrid, Barça och Atlético, vilka andra klubbar kan visa upp en sådan regelbundenhet? Dessutom är Bayern enormt populära i Polen. Jag vet inte hur min framtid kommer att se ut, men jag är väldigt lycklig i Bayern.

Publicerad 2016-04-26 kl 16:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå