Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Linnér om "omöjliga" konkurrensen - öppnar för flytt: "Min ambition är en toppliga"

Bundesliga

Oscar Linnér har inte spelat tävlingsmatcher i Tyskland. 
I stället har han varit tvåa bakom Stefan Ortega, som ryktas till Bayern München.
Nu öppnar den tidigare AIK-målvakten för en flytt till en ny klubb.
- Min ambition är att spela i någon av de bästa ligorna, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Tidigare AIK-målvakten Oscar Linnér, som i januari i fjol anslöt till Arminia Bielefeld, är i en tuff sits i den tyska Bundesliga-klubben. Han har inte fått speltid i någon tävlingsmatch sedan flytten till Tyskland och har i stället fått nöta bänk, medan förstemålvakten Stefan Ortega imponerat stort och vaktat Bielefelds mål i samtliga matcher. 

Bielefeld, som i år var nykomling i Bundesliga, slogs under säsongen i botten av tabellen, men säkrade nytt kontrakt i den sista omgången genom seger mot Suttgart på bortaplan.

Linnér berättar att han är glad över det nya kontraktet, men missnöjd med sin situation. 

ANNONS

- Det var väldigt viktigt att vi lyckades hålla oss kvar. Det var självklart huvudmålet för klubbens del med säsongen, och i sista omgången lyckades vi säkra det mot Stuttgart, vilket var väldigt starkt. Från klubbens perspektiv tror jag alla är nöjda och glada, men från mitt eget perspektiv har jag fått finna mig i en position som jag inte alls är särskilt nöjd med. Det är två sidor att se på det från mitt eget håll, säger han till Fotbollskanalen. 

Linnér menar att konkurrensen med Ortega har varit för tuff. Ortegas gångna säsong har lett till att han nu rapporteras vara aktuell för en övergång till Bayern München, samtidigt som han är förste målvaktsreserv till Tysklands EM-trupp. Detta bakom målvakterna Manuel Neuer, Bernd Leno och Kevin Trapp, som är en del av truppen. 

- Jag har svårt att se att han inte är en topp-5-målvakt i hela världen. Där har jag nog ett betydligt mer tränat öga än vad många andra har. Jag såg även det redan i början, vilken nivå han håller och det var inte en rolig syn för mig som kom dit och skulle ta platsen. Att Stefan Ortega, som är förstemålvakt i Arminia Bielefeld, är förstereserv till Tysklands EM-trupp är som att Degerfors målvakt skulle vara aktuell för Sveriges EM-trupp. Då måste man ha gjort något absolut spektakulärt när man tillhör den typen av klubb. Det finns ju många andra spelare som spelar i bättre klubbar och så vidare, säger Linnér.

ANNONS

Han fortsätter:

- Det är bekymmersamt på så sätt att jag har haft lite av en omöjlig uppgift i att rycka förstatröjan, men jag har samtidigt fått konkurrera med en av de bästa målvakterna i världen och har fått lära mig det. Jag har samtidigt lärt mig av honom, men även satt press på honom. Det har förmodligen också hjälpt honom att hålla sig på tårna, då han har gjort en helt fantastisk säsong. Det har varit ett nyttigt år för mig, men jag har inte haft den positionen som jag drömt om att ha.

När Linnér skrev på för Bielefeld vintern 2020 trodde han att Ortega skulle lämna klubben. Därmed såg han, vid den tidpunkten, en möjlighet att ta förstahandskarna i Bundesliga. Bielefeld slogs då i toppen av andraligan och säkrade sedan uppflyttning under våren i fjol. 

- Jag var, som jag förstått det, en av de dyraste värvningarna i klubbens historia. Deras inställning, min inställning och utifrån vad jag hörde var att jag från i somras skulle spela, då förstemålvakten hade ett kontrakt som skulle gå ut och att de fått signaler om att han skulle gå någon annanstans. Några veckor efter att jag skrev på förlängde han sitt kontrakt. Då visade det sig att han inte hade skrivit på någon annanstans utan skulle bli kvar i Bielefeld. Redan då var det som ett slag i magen. Det var inte det jag såg framför mig.

ANNONS

Har det känts uppgivet?
- Jag konkurrerar med Bundesligas bästa målvakt tillsammans med Manuel Neuer och som dessutom är assisterande lagkapten och har en bakgrund i klubben sedan en lång tid. Då krävs det helt enkelt en skada för att jag ska få kliva fram. Det spelar ingen roll hur bra jag än gör det på träning. Jag har själv känt, vilket alla andra också har sett, att jag tagit stora kliv utvecklingsmässigt och satt press på honom, men det hjälper inte när han spelar på den nivån som han har gjort, säger Linnér.

Han fortsätter:

- Om jag hade varit tränare hade jag inte heller bytt ut honom. Han spelar på en så fruktansvärt hög nivå, så det har varit livsviktigt för klubben att ha honom. Han har varit en direkt skillnad för att klubben har klarat sig kvar i Bundesliga. Det är tråkigt för egen del, men klubben har haft en fantastisk målvaktssituation det här året. Klubben har haft en förstemålvakt, som levererat på en helt sjuk nivå och en målvakt bakom, som definitivt är kapabel till att spela i Bundesliga och som satt press på förstemålvakten.

ANNONS

Linnér har kontrakt med Bielefeld till sommaren 2023, men är öppen för en flytt i sommar. Han vill inte vara andremålvakt bakom Ortega nästa säsong. Samtidigt kan dock även Ortega, som har kontrakt till sommaren 2022, lämna i sommar, då han rapporteras vara aktuell för bland annat Bayern München, vilket gör det lite ovisst om Linnér kan bli förstemålvakt i Bielefeld nästa säsong ändå. 

- Det finns säkert en chans att han kommer lämna Bielefeld, men jag tror samtidigt klubben kommer att göra mycket för att få behålla honom med tanke på hur bra han har varit. Jag är helt öppen med att jag inte har som ambition att sitta bakom honom ett år till. Även om det är Bundesliga är det inte en position jag vill ha nästa säsong. Jag känner att jag har lärt mig väldigt mycket av det här året i Bundesliga, men nu känner jag mig mer än redo för att komma ut på planen och visa hur bra jag är. Jag har också mycket att bidra med.

ANNONS

Vågar du vänta på att se om Ortega flyttar?
- Så länge Ortega är kvar i Bielefeld och inget annat kommuniceras vet jag och alla att han kommer vara förstemålvakt. Så är det bara. Så länge situationen är så kommer mitt "mindset" att vara att hitta en annan lösning. Jag är öppen med att jag inte kommer finna mig i den rollen en säsong till. Sedan är jag under kontrakt, så det är inte bara upp till mig, men jag tror även att det ligger i Arminias intresse också att ge mig en bra situation nästa år. Jag hoppas att så blir fallet. 

Linnér var förra sommaren nära en flytt till Sampdoria, men i sista stund stoppade Bielefeld flytten. Linnér ser att det finns möjlighet till en liknande flytt i sommar. 

- Min ambition är att spela i någon av de bästa ligorna och jag vill även räkna in 2. Bundesliga som en toppliga med tanke på vilket sjukt startfält det kommer vara där nästa säsong med Hamburg, Schalke, Bremen, Fortuna Düsseldorf och Hannover. Det är en liga med storklubbar, så antingen den ligan eller någon av toppligorna är min ambition.

ANNONS

Han fortsätter:

- Jag känner att jag absolut är tillräckligt bra för det efter den här perioden i Bielefeld och sedan kommer man aldrig få att man är ohotad nummer ett. Jag kommer få förbereda mig på en konkurrenssituation om jag hamnar någon annanstans, men då lär den vara betydligt rimligare än den jag har haft i år. Min ambition är en toppliga, då jag känner att jag är tillräckligt bra för det.

Är du öppen för både ett lån och en permanent flytt?
- Jag är öppen för båda delarna och jag vet att det finns bra intresse och klubbar som har fortsatt följa mig sedan tidigare. Alla ser logiken i varför det blivit som det blivit med att jag suttit på bänken. Det är för att jag har haft en målvakt framför mig, som spelat på en nivå som gjort att han varit ohotad. När de lägger ihop ett plus ett ser de kanske chansen att få en riktigt bra målvakt i form av mig till ett bra pris eller genom ett lån. Det finns en bra målvakt som står på "stand by", redo att rycka ut och spela. Det vet många klubbar om och jag hoppas att det ska leda någonstans.

ANNONS

Hur viktigt är det med speltid?
- Jag vill spela eller i varje fall känna att jag konkurrerar på ett mer direkt sätt än vad jag känt nu med Stefan Ortega framför mig. Det går att jämföra med att ha en tysk landslagsmålvakt framför sig. Jag tog steget från allsvenskan till att konkurrera med en målvakt, som är aktuell för det tyska landslaget. Det är inte en optimal situation för en spelare som kommer från allsvenskan, men nu har jag lärt mig att konkurrera med en världsmålvakt och om jag får mildare konkurrens tror jag att jag skulle kunna vinna den kampen, säger han. 

Publicerad 2021-06-06 kl 17:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto