Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nilsson har hittat målformen - blev utsedd till ligans bästa forward: "Vet att det har funnits intresse"

Tyskland

Han öser in mål för Wehen Wiesbaden i tyska tredjeligan.
Är det dags för Gustaf Nilsson att ta nästa steg i karriären? 
- Det beror lite på vad jag får för erbjudanden, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Gustaf Nilsson

Sommaren 2016 lämnade Gustaf Nilsson, 24, Falkenbergs FF för en flytt till Danmark och Bröndby. Utlånad till Silkeborg, såld till Velje, såld till BK Häcken, utlånad till Falkenberg - och slutligen, i januari 2021, såld från Häcken.

Den gången var det Wehen Wiesbaden, till vardags i tyska tredjedivisionen, som slog till och knöt Nilsson till sig. Sex klubbar på fem år kan låta mycket, men det har sina förklaringar. Den 24-årige forwarden har nämligen haft återkommande skadeproblem genom åren vilket bidragit till att han aldrig riktigt "landat" i någon klubb.

Fram tills nu. För efter en godkänd vår 2021 har Gustaf Nilsson hittat rätt den här säsongen, och det ordentligt. 

ANNONS

- Det är mitt andra år här i Tyskland nu. Jag är mer bekväm med laget och staden jämfört med vad jag var när jag kom, då kastades jag direkt in i allt mitt i säsongen. Nu har jag hittat mina kompisar, lärt känna all personal i klubben och känner mig mer trygg med allt, säger han till Fotbollskanalen.

- Just den delen är jätteviktig. Min flickvän har inte kunnat vara här för hon pluggar i Sverige och då är det viktigt att ha vänner som man kan umgås med så man inte bara sitter inne. Det är viktigt att ha egna grejer utanför fotbollen för att man ska trivas.

Tryggheten i Wiesbaden och de norra delarna av Tyskland är en förklaring till framgångarna. Men något mer måste det väl ändå vara?

Gustaf Nilsson har nämligen gjort hela 14 mål och fyra assist på 25 ligamatcher - siffror han aldrig har varit i närheten av tidigare i sin karriär. Så, vad har hänt?

ANNONS

- Alltså, haha. Det är en bra fråga! En del är att jag inte har varit skadad så mycket den här säsongen, jag har hållit mig hel. En annan del är förtroendet jag har fått från tränaren. När jag inte har gjort mål på två-tre matcher så har jag fått fortsätta starta, och då har det lossnat igen. Jag har blivit van vid att få spela vecka in och vecka ut. Det har gett resultat.

Går det att peka på något specifikt du själv gjort?
- Jag har alltid försökt jobba så hårt som möjligt för att prestera så bra som möjligt, så jag har inte gjort något annorlunda med själva träningen. Jag har haft en hel del skador i karriären och det har inte hjälpt mig direkt. När det har gått bra har jag nästan allt fått ta ett steg tillbaka (med en skada) och sen när jag kommit tillbaka har jag inte fått starta, utan fått börja på bänken. Det har varit väldigt hackigt liksom. Nu flyter det bara på.

ANNONS

När tidningen Kicker rankade tyska tredjeligans bästa forwards nyligen toppade Gustaf Nilsson listan. 

- Det är så klart jättekul. När jag kom hit var det för att jag ville spela fotboll och det bar blivit riktigt bra. Sen att efter en halv säsong få en sådan utmärkelse är jättepositivt och en morot att bara fortsätta nu.

Håller du med? Är du ligans bästa forward?
- Ja, men det tycker jag att jag är. Och det har ju visat sig. Jag ligger tvåa i skytteligan och tycker att jag har varit bra i spelet också.

Om du jämför tyska tredjedivisionen med svensk fotboll, vilken nivå håller den?
- Oj, väldigt svårt att säga. Jag tror att man kan jämföra lagen här med topplagen i superettan och bottenlagen i allsvenskan, däremellan någonstans skulle jag säga.

Målsuccé och en av ligans bästa forwards. Är det dags för nästa steg?

ANNONS
- Hm, ja. Alltså. Så klart vill man alltid ta nästa steg, fortsätta utvecklas och utmana sig själv. Nu har vi som lag målet att gå upp till 2. Bundesliga, och det är dit jag vill komma också. Därför känner jag att jag ändå är på rätt plats för tillfället. Nu ska jag bara fortsätta kämpa för att vi ska nå dit. 

Och om ni inte skulle gå upp i år?
- Då är det nog "Zweite" ändå. Jag vet att det har funnits intresse, men det beror lite på vad för erbjudande jag skulle få (i sommar). Man vet aldrig vad som händer, det får man ta då och utvärdera vad som skulle kunna vara nästa steg. Nu har jag bara fokus på avslutningen här. 

Efter 28 spelade omgångar ligger Wehen Wiesbaden på åttondeplats i ligan, bara fem poäng bakom Eintracht Braunschweig på kvalplats sju upp till Kaiserslautern på direktuppflyttningsplats. Det är tajt, serien är jämn och avslutningen kommer bli tuff.

ANNONS

Men hoppet om uppflyttning lever.

- Vi har varit lite för ojämna den här säsongen för att vara med högst upp. Vi har åkt på några onödiga förluster och inte presterat som vi gjorde ha gjort, säger Gustaf Nilsson och tillägger:

- Men nu har vi vunnit de tre senaste matcherna och det är positiv stämning i laget. Vi ligger bara fem poäng bakom kvalplatsen, så det är verkligen möjligt igen. Det är jämnt och många lag som vill utmana, men vi ska försöka hålla i det här och fortsätta vinna. 

Publicerad 2022-03-03 kl 20:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto