Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svenskdoldis bytte upp sig i Tyskland - närmar sig Bundesliga: "Det är allas mål"

Bundesliga

Filip Rettig bytte i sommar Braunschweig mot Hoffenheim.
Nu är svenskdoldisen startman i Bundesligaklubbens andralag.  
- Hoffenheim har ett jättebra rykte gällande att forma unga spelare, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Hoffenheims svenskdoldis Filip Rettig, 19, är för en del svenska fotbollssupportrar ett obekant namn. Vänsterbacken har en svensk mamma och en tysk pappa, dubbla medborgarskap, men är född och uppväxt i Tyskland. 19-åringen inledde sin karriär i tysk fotboll och gjorde mellan 2015 och sommaren 2017 två säsonger med Nürnbergs U19-lag för att i fjol göra sin första säsong i seniorfotboll med Eintracht Braunschweigs andralag i Regionalliga, fjärdeligan i Tyskland.

- Det var min första säsong i seniorfotboll och det var stor skillnad gentemot juniorfotboll vad gäller främst fysik och taktik. Men jag tycker att jag utvecklades bra. Det var inte för intet som jag fick spela 28 matcher och över 2 600 minuter, samtidigt som jag tränade under tränaren Torsten Lieberknecht med A-laget, säger Rettig till Fotbollskanalen.

ANNONS

Men det blev bara en säsong för svensktysken i Braunschweig, som förra säsongen åkte ur den tyska fjärdeligan, samtidigt som A-laget fick lämna Zweite Bundesliga. I sommar lämnade han laget för en ny utmaning - i Bundesligalaget Hoffenheim för spel med andralaget i Regionalliga. 

- Jag gjorde min första säsong med Braunschweig i seniorfotboll och efter säsongen fick jag ett erbjudande av Hoffenheim. Hoffenheim har ett jättebra rykte kringatt forma unga spelare och har en bra infrastruktur. Tim Hüttl, som jag spelade med ihop i Nürnbergs juniorlag, kom hit sommaren 2017 och berättade för mig att det var en bra möjlighet.

Dessutom fick han en bra start med andralaget. Rettig spelade från start i säsongens fem första matcher, men satt därefter på bänken i de efterföljande mötena med Wormatia Worms (5-0-seger) och Homburg (2-1-seger). 

ANNONS

- Jag hade en väldigt bra försäsong och presterade bra i de första matcherna. Jag hoppas att det fortsätter så här och jag hoppas att jag blir en startman.

Han tror även att det kan finnas möjlighet att göra debut i år i Bundesliga.

- Självklart (är det möjligt med debut i Bundesliga), det är allas mål. Det är anledningen till att vi är här och jag kommer att göra mitt bästa. 

- Jag har ännu inte pratat med honom (Julian Nagelsmann, huvudtränare). Jag har pratat med Pellegrino Matarazzo (assisterande tränare) eftersom att han var min juniortränare i Nürnberg. Vi har dock inte pratat om min framtid, enbart om andra saker. 

Rettig kan, utöver för Hoffenheims A-lag, även bli intressant för ett svenskt landslag i framtiden med anledning av hans dubbla medborgarskap. Under 2013 gjorde han två matcher för P15-landslaget, men sedan dess är han inte noterad för några ungdomslandskamper.

ANNONS

- Jag har två hjärtan i mitt bröst. Jag älskar och respekterar båda länderna. Under VM frågade alla mig vilket land jag höll på eftersom att de (Sverige och Tyskland) spelade mot varandra. Jag hejade på båda lagen, men jag kan erkänna att jag var glad när Toni Kroos gjorde mål mot Sverige eftersom att jag ville att Tyskland skulle gå vidare och vid ett kryss så skulle det ha blivit svårt. Självklart förväntade jag mig inte att de skulle åka ut.

Han vill däremot inte uttala sig om vilket landslag han skulle vilja representera om han i framtiden måste göra ett val mellan landslagen.

- Som jag sa, jag har två hjärtan i mitt bröst.

Rettig har i stället fokus på sin första säsong med Hoffenheim i Regionalliga. Han har kontrakt med klubben över den här säsongen med en option på förlängning och hoppas förstås närma sig en debut i Bundesliga.

ANNONS

- Mitt största mål är att bli en professionell fotbollsspelare och att en dag få spela i Bundesliga, fortsätter han.

Om det inte blir så, har han även koll på allsvenskan.

- Jag tror att alla har en större chans att få spela i allsvenskan än i Bundesliga, men allsvenskan har fortfarande en hög kvalitet med många unga, talangfulla spelare. Jag kan självklart tänka mig att spela i allsvenskan en dag, men inte nu. För ett par månader sedan besökte jag Friends Arena och såg AIK-Dif. Det var en bra upplevelse, men jag har inget favoritlag. 

Publicerad 2018-09-05 kl 11:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto