Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Glas om flytten till Kansas City Current: "Skittaggad"

Sverige (dam)

Hanna Glas är klar för Kansas City Current.
I en exklusiv intervju med Fotbollskanalen berättar hon om satsningen, NWSL:s utveckling och drömmen om VM efter knäoperationen.
- Förhoppningsvis kan jag hjälpa till med att ta det sista steget, så vi vinner ligan, säger Glas. 

Foto: Bildbyrån/TT.

Under måndagseftermiddagen kunde Fotbollskanalen avslöja att Hanna Glas lämnar Bayern München och är klar för Kansas City Current i den amerikanska högsta ligan. Den svenska landslagsbacken har skrivit på ett treårskontrakt och kommer att ansluta till ”KC” så fort visumet är färdigt.  

Kansas City ville redan i somras att Glas skulle skriva på för klubben men Bayern München nekade samtliga bud. Efter månader av förhandlingar kunde man dock komma överens i vintras och Glas kontrakt med KC sträcker sig över tre säsonger.

När Fotbollskanalen når Glas på telefon har hon mellanlandat i Sverige efter att övergången gått i lås. Hon gläds åt flytten.  

Annons

- Det kommer verkligen så himla kul. Jag är faktiskt skittaggad, det är sjukt häftigt. Det ska bli så spännande, säger Hanna Glas till Fotbollskanalen.  

Den amerikanska ligan har på de senare åren blivit en attraktiv liga för flera spelare och allt fler väljer att spela i NWSL. Brasilianska Debinha nobbade nämligen Arsenal och skrev på ett kontrakt med Kansas City Current. Även Mimmi Larsson och U19-förbundskaptenen Caroline Sjöblom har lämnat för klubben i Midwest.  

- Satsningen som de har dragit i gång nu verkar jättespännande och tränaren verkar bra. Jag har fått ett otroligt bra intryck efter att ha pratat med dem om hur de tänker och hur de vill jobba med mig som individ men också med laget, säger hon och fortsätter:  

- De har en jättefin facilitet som de byggde i somras där damerna är i fokus, det känns verkligen som att de satsar och de tog sig till final förra säsongen. De verkar ha något sjukt spännande på gång som jag också vill vara en del av.  

Annons

Känner du igen dig i rollen som Kansas vill använda dig i, hur har diskussionerna varit?
- Ja, det gjorde jag. Framför allt snackade jag med tränaren och vi var överens. Så det känns kul att få bli en viktig del, de har koll på mina kvaliteter så förhoppningsvis kan jag hjälpa till att vi tar sista steget och vinner ligan.  

Vissa menar att det här är pusselbiten i defensiven som Kansas City behöver, vad säger du om det?
- Det är oerhört smickrande när man får höra sånt. Det är klart att man blir riktigt glad.  

Bästa vännen Mimmi Larsson blir lagkamrat för första gången sedan man spelade tillsammans i Eskilstuna United – en enorm trygghet menar Glas.  

- Det blir oerhört viktigt, speciellt när är så extremt långt borta från familj och vänner. Mimmi är så extremt nära mig och att få kunna dela den här resan med henne det är riktigt kul. Caroline (Sjöblom reds. anm.) var med under OS och jag fick ett jättebra intryck av henne. Det kommer underlätta extremt mycket för mig när jag kommer dit.  

Annons

I Europa är det inte allt för många som har koll på hur NWSL står sig. Men Julia Roddar och Sofia Jakobsson har tidigare beskrivit ligan som tuff och otroligt konkurrenskraftig, och att alla kan vinna för över alla.   

- Det är ju otroligt bra lag och det känns verkligen som att det satsas. Jag har hört att det är ett väldigt högt tempo och det är en otroligt jämn liga. Det är väl någonting som kanske inte är på riktigt samma sätt i Europa. I Frauen är det till exempel Bayern och Wolfsburg och kanske något lag till, ibland Hoffenheim och Frankfurt. Här känns det som att det är tuffare matcher med högre tempo, en annan typ av tempo. Så det ska bli intressant att se hur det står sig mot både tyska och franska ligan.  

Delar du den känslan av att man i Europa kanske inte riktigt har koll på ligans nivå?

Annons
- Ja, lite. Jag har sett en del matcher och det är många spelare med riktigt bra kvalitet. Men jag tror att det kan bero på tidsskillnaden och att det inte funnits samma tillgänglighet. Så jag hoppas kunna bidra med att fler blickar från Europa riktas mot NWSL.  

Blir det kanske ett uppsving pengamässigt också?
-
Haha, det är ju bättre förutsättningar där så det är klart att det är bättre där. Det jag kan säga är väl att det gäller mig också.  

I september lämnade Hanna Glas landslagssamlingen på Gotland, strax därefter meddelade Bayern München att 29-åringen har genomgått en knäoperation och kommer att borta under resten av säsongen. Sedan dess har hon jobbat på med återhämtningen.  

- Jag är så ledsen att behöva missa denna säsong på det här sättet, och att inte kunna vara på fotbollsplanen. Jag vet precis vilket arbete som kommer att krävas och jag har den bästa möjliga hjälpen runt om mig för att se till att vara mer än redo för VM nästa år, sade hon då i ett pressmeddelande.  

Annons

Men hur har rehaben gått och hur har de senaste månaderna sett ut?  

- Det går bra, men ibland är man lite nere och då går det sämre. Det är lite som en berg- och dalbana och det har jag verkligen erfarenhet av sedan tidigare, men överlag har det gått väldigt bra och smidigt, nu känner jag att jag börjar bli starkare hela tiden och träningen blir hårdare. Så jag hoppas att jag inte är alltför långt bort från en fotbollsplan.  

Ja, hur mycket längtar du efter att få springa runt med en boll?
- Löjligt mycket. Varje gång jag tränar gör jag det för att få vara tillbaka på planen med mitt lag, jag kämpar för det.  

I sommar spelar Sverige VM i Australien och Nya Zeeland, ett mästerskap som 29-åringen drömmer om.  

- VM är mitt stora mål. Det hade varit en dröm. Sen vet jag att det kommer att vara tufft, och tuff konkurrens också i ett av världens bästa landslag. Vi får se, det är fortfarande min dröm och jag kommer att göra allt för att ha möjligheten att få vara med.  

Annons
Publicerad 2023-02-07 kl 15:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto