Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nilsson öppnar upp om tunga skadan: "Frustrerande"

Major League Soccer

Joakim Nilsson har varit skadad i flera månader.
Nu berättar han om frånvaron - och vägen tillbaka i USA.
- Fotbollsmässigt har det såklart varit skit, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Joakim Nilsson.

Landslagsmeriterade mittbacken Joakim Nilsson, 29, lämnade förra sommaren tyska Arminia Bielefeld för amerikanska St. Louis City, som vid den tidpunkten väntade på att göra entré i år i MLS.

Men det har inte blivit en rolig start för Nilsson i USA, då han väntar på att göra debut.

29-åringen åkte i fjol på en knäskada och opererade sig därefter vid två tillfällen i november. Han gör nu framsteg i sin rehabiliteringsträning, men har fortfarande en bit kvar till att vara redo för att spela match igen.

- Det går bättre och bättre. Det har varit en lång tid utan spel och träning, vilket såklart är frustrerande, men det är vad det är. Jag har fått acceptera situationen, men jag har börjat göra progression senaste veckorna, så snart är jag ute och löper, vilket är en fördel som fotbollsspelare, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Nilsson menar att det såklart var trist att skada sig direkt hos sin nya klubb.

- Efter andra träningspasset var det något som inte riktigt var hundra och vi tog beslut om att jag skulle avstå från belastning mot ena knät för att jag skulle kunna återhämta mig, men när jag väl började köra rehab igen, så fick jag samma symptom. Vi kollade då upp det med en titthålsoperation och insåg att jag behövde göra ytterligare en operation i Tyskland hos de bästa specialisterna där.

Nilsson behövde därefter göra rehabiliteringsövningar i två veckors tid i Tyskland, och har Qatar-VM att tacka för att han hade något att göra vid sedan av övningarna den perioden.

- Jag rehabade och körde med maskiner och fysio som hjälpte mig med behandlingar. Det var tur att det var VM under den tiden, och jag tror att jag är en av de som såg flest matcher första veckorna av mästerskapet. Så det var en jävla tur, men utöver det var det inte de roligaste två veckorna i mitt liv.

Annons

Efter de två första veckorna i Tyskland har han fortsatt sin rehabilitering i USA.

- Första sex-åtta veckorna var de tuffaste, men operationen var lyckad, vilket var huvudsaken. Det har varit som en berg- och dalbana, men jag har inte fått bakslag, även om det är en process. Man är stark vissa dagar och andra dagar går det åt fel håll, säger han och fortsätter:

- Vi har samtidigt haft en tydlig plan hela tiden och nu börjar jag se ljuset i tunneln. Det är den första riktigt stora skadan som jag haft, så det är klart att det varit otroligt frustrerande, då jag känt att jag presterat på en av mina högre nivåer i karriären. Då kommer detta. Men det gäller att vara stark mentalt och jobba igenom det.

Nilsson är annars glad över att livet utanför planen varit bra så här långt i St. Louis.

- Fotbollsmässigt har det såklart varit skit, men den andra delen har varit fantastisk. Vi fick först ett halvår innan MLS drog igång, och det är en annan sak med att flytta till USA med allt som behöver göras och med familj, så det är väldigt skönt att ha fått den tiden i staden. Det är samtidigt fantastiskt folk i klubben och utanför. Det är även ett fantastiskt bra område, där vi trivs jättebra och min äldsta son har börjat i "preschool" och snappar upp mer och mer engelska, vilket är en häftig utveckling. Vi trivs jättebra i St. Louis, men man vill också att fotbollsdelen ska komma, vilket den kommer att göra. Det är ett fantastiskt liv utanför fotbollen.

Annons

29-åringen har samtidigt, från sidan av planen, fått följa att St. Louis fått en fin start på säsongen med sex segrar och ett kryss på nio matcher och toppar västra divisionen i MLS.

- Man kan inte önska sig en bättre start. Vi är ett "expansion team" och då är det svårt att veta var man står. Vi har många unga, hungriga spelare, men också spelare med erfarenhet. Framgångsreceptet hittills har varit att vi haft en oerhört tydlig idé från ledarhåll, från managern, som gjort att vi varit väldigt tuffa att möta, samtidigt som vi är ett hårt pressande lag, som har fantastiska kvaliteter offensivt. Om man är strukturerad och gör det på rätt sätt kan man få med sig resultat i den här ligan. Vi ser starka ut och det är bara att hoppas att det fortsätter.

Även om Nilsson hoppas på att få göra debut så snart som möjligt och sin första match sedan i juni i fjol, så vill han inte säga ett exakt datum för när han kan tänkas vara tillbaka på planen.

Annons

- Jag har väl sagt till mig själv att det ska få ta tiden det tar att rehaba och att jag inte ska gå på för tidigt. Man kommer alltid ha en lite inre stress att man vill spela, då man älskar det, men jag har insett med åren att det hjälper att lyssna på kroppen. Jag vill inte gå på 80 procent, utan jag vill vara självsäker i att jag kan prestera nära 100 procent. Vi har inte satt något datum, då vi följer vår plan och den säger att jag ska börja löpa de här veckorna. Det är en sak att vara på gymmet, och en annan att köra fotbollsspecifika delar. Vi får se hur processen går, men vi följer planen och jag tar all behandling så noggrant som möjligt med tron att det ska skynda på förloppet.

Nilsson, som har 14 A-landskamper på cv:t, spelade senast med landslaget i Nations League förra året, och har i dagsläget inga tankar på landslaget. Fokus är först och främst att bli frisk igen.

Annons

- Mitt fokus finns bara här, att lyckas med den här comebacken, vara tillbaka så snabbt som möjligt och prestera så bra som möjligt. Jag hade ett snack med Janne (Andersson, förbundskapten) innan och han vet vad jag går för och så, men det handlar om att prestera i klubben. Jag hoppas på att vi gör en bra säsong och att jag kan vara med och bidra. Sedan är det inte upp till mig, utan Janne, så vi får se, säger han.  

Publicerad 2023-04-26 kl 10:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto