Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Press tackar Sverige för framgången

VM 2019 (dam)

För drygt ett år sedan stod Christen Press på en parkeringsplats i utkanten av Lissabon och grät för att tiden i Sverige snart var över. Nu gör hon sig redo för att sänka landet som format henne som fotbollsspelare.
- Jag har mycket att tacka Sverige för, säger hon.

Foto: Scanpix

Den 22 maj 2014 blev en brytpunkt i Christen Press liv. Tyresö, klubben hon representerat de senaste två säsongerna, hade precis förlorat Champions League-finalen mot Wolfsburg. Förutom en förlorad titel betydde det för Press och hennes amerikanska lagkamrater Meghan Klingenberg och Whitney Engen att de när de kom tillbaka till Sverige bara hade kvar att packa ihop sina saker och åka hem till USA.

Hela den våren hade de levt på lånad tid. Det amerikanska fotbollsförbundet hade tidigare kallat hem alla landslagsaktuella spelare för spel i den nystartade proffsligan, men gett Tyresötrion dispens att stanna i Sverige så länge de var kvar i Champions League.

ANNONS

Tyresö drogs dessutom med ekonomiska problem och spelarna hade inte fått lön på flera månader.

"Kommer vara laddad"

Då och där, i ett provisoriskt presstält utanför Estádio do Restelo i Lissabon, brast det för den annars så samlade Press.

- Det jobbiga är att behöva lämna min familj. Den här klubben har betytt så mycket för mig, sade hon då.

Nu, 384 dagar senare, är hon på plats i Winnipeg med USA för att ta hem en annan titel — den som världens bästa landslag. Efter segern mot Australien i premiären (3—1) är Sverige nästa motståndare på vägen mot VM-finalen.

- Matchen kommer vara väldigt laddad, på grund av hur nära de två lagen är, säger hon.

- Jag har så mycket respekt för Sverige. Jag känner många av spelarna och tränarstaben som är där. Men under de här förhållandena blir respekten och vänskapen till rivalitet.

ANNONS

Press kom till Sverige och Göteborg 2012. Efter ett år under tränaren Torbjörn Nilssons vingar gick hon till Tyresö. Där var hon 2013 med och vann SM-guld och vann samtidigt skytteligan. Samma år gjorde hon sin första seniorlandskamp för USA, efter att under Pia Sundhages tid som förbundskapten inte blivit kallad trots att hon utsetts till collegeligans bästa spelare under sin tid på Stanford och gjort succé i U23-landslaget.

Målskytt i premiären

Sedan dess har 26-åringen från Kalifornien växt ut till en av de viktigaste spelarna i det stjärnfyllda amerikanska landslaget. I VM-premiären spelade hon från start och satte också det viktiga 2—1-målet som bäddade för USA:s seger.

- Det är svårt att sätta ord på hur mycket tiden i Sverige betytt för mig, för det är så mycket. Inte bara på planen utan även utanför. Jag växte som person, lärde mig att älska mig själv och hittade kärleken till fotbollen igen.

ANNONS

Press menar att hon har den tidigare Tyresötränaren Tony Gustavsson, nu assisterande förbundskapten i USA, att tacka för mycket av framgången.

- Jag hade fantastiska tränare i Sverige. Tony lärde mig verkligen att spela forward på ett nytt och sofistikerat sätt.

- Vi går in i den här turneringen med inställningen att vinna sju matcher. Vi har klarat en och har sex kvar.

Publicerad 2015-06-10 kl 10:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto