TV: Stor dramatik i slutet - men mållöst mellan USA och Sverige

Sverige (dam)

Sverige höjde sig flera snäpp jämfört med i premiären, men fick inte med sig fler poäng för det.

Mötet med USA i VM slutade 0-0, och nu måste Sverige vinna över Australien i den sista gruppspelsmatchen för att vara säkert på att ta sig till slutspel.

Den svenska startelvan som tog sig genom spelartunneln och in på konstgräset på Winnipegstadion hade inte mycket gemensamt med premiäruppställningen.

22-åriga Amanada Ilestedt gick in som mittback i stället för Emma Berglund, Jessica Samuelsson tog hand om vänsterbacksplatsen i stället för Lina Nilsson som spelade mittfältare i stället för Kosovare Asllani som fick ta plats på bänken. I anfallet turades Therese Sjögran och Sofia Jakobsson om att gå upp som anfallare bredvid Lotta Schelin.

Till skillnad från premiären mot Nigeria såg Sverige faktiskt ut som om de insett att det var en VM-match de spelade när den japanska domaren Sachiko Yamagishi blåste igång matchen. Och till skillnad från premiären var känslorna mestadels positiva när matchen blåstes av.

- I dag går vi av planen med ett gott självförtroende. Det var lite high life efter Nigeria. Jag tror att resultatet betyder mycket, men jag tror att spelet och självförtroendet betyder än mer, säger förbundskapten Pia Sundhage till TV4.

- Det var definitivt mycket bättre än senast. Vi jobbar verkligen för varandra i den här matchen. Vi är väldigt nöjda med prestationen, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Mot andrarankade USA öppnade Sverige betydligt bättre än mot 33:e-rankade Nigeria och hittade uppspelsvägar via mittfältet som inte var synliga i premiären.

I den 22:a minuten borde Sverige ha fått en straffspark när USA:s Sydney Leroux täckte ett skott från Caroline Seger med armen. Men domaren valde att inte blåsa.

Den första halvleken var jämn, men förblev mållös. Målchanserna blev vassare i den andra halvleken, åt båda håll. Hedvig Lindahl tippade ett skott från Carli Lloyd precis över ribban i den 49:e minuten, Therese Sjögran testade skott från distans fem minuter senare men sköt över.

I den 77:e minuten var Seger bara centimeter från att sätta 1-0 till Sverige efter en hörna, men Meghan Klingenberg, tidigare lagkamrat med Seger i Tyresö, nickade bollen rakt upp i ribban och målkamerorna visade att hela bollen inte var över linjen.

- Det var nära. Synd att en gammal lagkompis räddade. Det är helt otroligt, det är en bra räddning av henne. Men den är värd ett bättre öde, säger Seger till TV4.

Matchen slutade 0-0, trots flera chanser åt båda håll. Bland annat fick USA en hörna på tilläggstid, som Hedvig Lindahl boxade undan.

Efter två spelade matcher ligger Sverige på två poäng trea i grupp D, bakom USA (4 poäng) och Australien (3 poäng). Det innebär att Sverige bör vinna mot Australien i den sista matchen natten mot onsdag, svensk tid, för att vara säkert på att ta en av de två direktplatserna till åttondelsfinalerna.

Publicerad 2015-06-13 kl 08:49