Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fack möter Qatar om migrantarbetarcenter - kritiserar Fifa: "Infantino irrar runt i öknen"

VM 2022

VM närmar sig i Qatar - samtidigt som migrantarbetare far illa.
Nu väntar nya förhandlingar mellan fack och Qatar - utan Fifas stöd.
- De duckar allt ansvar, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Gianni Infantino och David Beckham.

Om mindre än två månader drar VM igång i Qatar. Det är ett mästerskap, som i flera år varit rejält omdebatterat med anledning av landets brist på mänskliga rättigheter. Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir, samtidigt som homosexualitet är förbjudet och pressfrihet är ytterst begränsat. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i landet diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.

Dessutom har Qatars migrantarbetares (runt två miljoner stycken) situation i landet blivit uppmärksammad i flera år. Det har kommit rapporter om horribla arbetsförhållanden och att tusentals har dött, även om alla inte jobbat med landets nya VM-arenor. För migrantarbetare, som jobbat med arenabyggen har det blivit lite bättre, men för andra migrantarbetare slog Amnesty i fjol fast att förhållandena inte blivit bättre trots flera reformer.

Annons

Svenska fackförbundet Byggnads är en av flera organisationer som träffat migrantarbetare, jobbat för och tryckt på för förbättringar - och kommer på söndag ihop med BWI (internationella byggfacket) att möta representanter från Qatars regim för förhandlingar i Zürich.

Fackförbunden vill se till att ett center upprättas i Doha, som är till hjälp för migrantarbetare i Qatar.

- Det handlar om ett center som man kan vända sig till. Det är ett modernt slaveri på plats, och det är väldigt många som far väldigt illa. De får inte villkor uppfyllda, löner och har undermåliga boenden. Allt som inte ska hända i ett modernt samhälle händer där. Det är det vi nu vill få till stånd, ett eftermäle och att det händer saker, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads som kommer närvara vid mötet i Zürich, till Fotbollskanalen.

Annons

Lindholm är tydlig med att läget fortfarande är illa för migrantarbetare i Qatar.

- Det har skett en del förbättringar, men det är trycket från oss och omvärlden som gett en del resultat, och naturligtvis i linje med våra inspektioner och sådär. Det har samtidigt handlat om arenabyggena, men för de övriga andra miljonerna migrantarbetare som är på plats, har det inte hänt någonting. Det är därför vi åker ner, säger han och fortsätter:

- Alla de här mötena, som vi haft, om tragiska livsöden sitter kvar. Det är alltifrån att de har arbetskamrater som fått sätta livet till, där de fått hjälpa till med att samla ihop pengar för att få hem dem i kistor, till att de inte fått lön överhuvudtaget. De har inte fått ha kontakt med sina familjer och sina barn. Det är så många sorgliga historier. Om Fifa hade valt att inte gå under radarn och satt hårt mot hårt hade det här säkert redan varit på plats. Jag tycker att det vilar ett väldigt tungt ansvar på Fifa och sponsorerna att få till något här nu.

Annons

Under helgens möte i Zürich kommer Fifa inte vara på plats. Lindholm är rejält kritisk till det internationella fotbollsförbundets hantering av frågan kring migrantarbetares arbetsförhållanden.

- Vi har under en väldigt lång tid försökt få Fifa att ställa sig bakom krav på ett sådant här center, och det har inte lyckats. Vi hade exempelvis gärna sett att Fifa hade varit med oss vid förhandlingsbordet, men de fortsätter att ducka allt ansvar. Sanningen är faktiskt att de inte gjort ett skit, och jag skulle säga att Infantino (Gianni, Fifas president) hellre sitter i solen och spelar in reklamfilmer med Beckham (David) än att lyfta ett finger för migrantarbetare. Han har faktiskt inte ens bemödat sig att träffa representanter för arbetare, och det tycket jag är rent åt helvete.

Lindholm fortsätter:

Annons

- Ett sådant här migrantcenter är ett "legacy", som Fifa och Qatar gärna pratar om, men inte agerar för att få till. Så länge det finns en chans kommer vi finnas till och det är löften som vi gett nattetid till massa migrantarbetare på deras vädjan om att inte lämna dem i sticket. Så länge den chansen finns kommer vi jobba för det.

Vad säger Fifa när ni hör av er till dem?
- Infantino springer mest runt och irrar i öknen. Fifa försöker göra ”business” på sådant som vi åstadkommer, men de bidrar inte och är inte med. På direkt inbjudan om att möta migrantarbetare vill de inte det. De har inte ägnat en enda tanke och tänker, vad jag förstår, inte heller göra det. Det är sorgligt. Fifa har sprungit under radarn, säger han.

Hur ser du på möjligheterna till att Qatars regim går med på att upprätta ett migrantarbetarcenter?

Annons
- Det finns en chans. Vi har varit där och alla är väl medvetna om vad som behöver göras. Det är mycket snack och lite verkstad. Så länge det finns en chans ska vi jobba för det, säger Lindholm.

Samtidigt manar han på till fortsatt tryck från omvärlden för bättre förhållanden i Qatar.

- Alla som älskar fotboll, och tycker det här är livets goda, måste fortsätta vara högljudda och skapa tryck i frågan. Så länge det finns en möjlighet kommer vi fortsätta jobba för det. Vi har gett löften om det på plats, säger han.

Publicerad 2022-09-23 kl 13:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto