Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så har kvartsfinalisterna presterat i VM: "Med en sämre målvakt hade de inte varit kvar"

Fotbolls-VM 2022

Kvartsfinalerna i VM står för dörren.
Playmaker AI:s algoritm avslöjar hur lagen som ska göra upp har presterat i mästerskapet.
Förmodligen kan det rassla till lite för Brasilien och Argentina framöver, säger Jesper Haglöf.

3:14
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från när England slog ut Senegal i spelaren ovan.

Brasilien har underpresterat i VM.

Det tyder Playmaker AI:s graf över kvartsfinalisternas prestationer i mästerskapet på. Man har plockat fram lagens förväntade prestationer, bland annat med hjälp av Playmaker AI:s modell för expected goals/förväntade mål, och ställt de mot hur lagen presterat i mästerskapet. De lag som ligger över noll på y-axeln har släppt in färre mål än vad som förväntas av dem. X-axeln visar antalet mål lagen har gjort jämfört med förväntat.

På fredagen är Brasilien och Kroatien först ut att ställas mot varandra i kvartsfinal. Ett Brasilien som enligt grafen har mer att ge.

ANNONS

Både Brasilien och Argentina borde ha gjort fler mål. De har vunnit med ett och två noll i matcher där de borde vunnit mer betryggande. De har inte fått ut så mycket som det förväntas av deras målskytte. Enligt grafiken finns det mer att hämta så förmodligen kan det rassla till lite framöver, säger Jesper Haglöf på Playmaker AI.

Samma graf visar även att England har överpresterat såhär långt. 

De har gjort många fler mål än de släppt in och släppt in färre mål än vad som förväntades. I Englands fall är deras många mål delvis påverkat av Iran-matchen. Men de har fortsatt göra något mål extra i varje match. En kombination av flyt och effektiva avslut, säger Haglöf. 

Två spelare som sticker ut, enligt Haglöf, är Marockos målvakt Yassine "Bono" Bounou och det nederländska genombrottet Cody Gakpo.

ANNONS

- "Bono" har varit den stora skillnaden för Marocko och är den bästa målvakten som är kvar i turneringen. Hade de haft en sämre målvakt eller en målvakt under genomsnittet så hade de inte varit kvar, säger han.

Nederländerna är över förväntan på antal gjorda mål. Gakpo var förväntad att göra ett halvt mål men har gjort tre. Hans klass har gjort att de har överpresterat, fortsätter Haglöf.

Portugal har gjort fler mål än vad som förväntades av dem, men de har samtidigt släppt in fler mål än förväntat. Både Frankrike och Kroatien har presterat ungefär det som förväntades av dem. Men Frankrike har också släppt in mål i matcher där de, enligt Playmaker AI, borde varit mer dominanta.

Publicerad 2022-12-09 kl 11:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto