Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Släpper fotbollskort inför Qatar-VM - med döda migrantarbetare: "Vi måste berätta deras historia"

VM 2022

Tusentals migrantarbetare har dött sedan Qatar fick VM.
Med några månader kvar kommer fotbollskort - med några av alla som mist livet.
- Jag vill berätta om dem som de stjärnor de är, säger Martin Schibbye.

3:04
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/Blankspot

Se ett inslag om Cards of Qatar i spelaren ovan.

Under torsdagen börjar reportagesajten Blankspot publicera en artikelserie om VM i Qatar med fokus på migrantarbetarna. I samband med det släpper man även en serie fotbollskort inför vinterns VM, Cards of Qatar, men istället för Messi, Ronaldo och andra fotbollsstjärnor är det Amit Karki från Nepal, Keramat Ali från Bangladesh och en rad andra migrantarbetare som dött i Qatar på korten.

- Jag vill berätta om dem som de stjärnor de är. Det är i många fall duktiga hantverkare och byggare som är offer för en orättvis värld, säger Martin Schibbye som är chefredaktör för Blankspot.

- Resultatet av deras arbete kommer fotbollsfans från hela världen snart nyttja genom att bo på hotellen, resa i tunnelbanorna och på vägarna samt följa en match på plats i en av arenorna.

Annons

Nu har korten gått ut till VM:s sponsorer och även till Qatar och tanken är att fortsätta publicera fler kort fram till VM parallellt med att man ska försöka få till intervjuer med VM:s intressenter.

- Nu har korten nyligen skickats ut men ännu har vi inte fått någon respons, men det hoppas vi givetvis på, säger han.

Martin Schibbye har rest till flera av migrantarbetarnas hemländer i sydöstra Asien och träffat familjer som mist sina familjemedlemmar och i många fall inte fått någon klarhet i vad som hänt. Schibbye har även samarbetat med lokala journalister för att berätta historierna om migrantarbetarna och deras familjer.

- Vi måste lyssna på dem och berätta deras historier. Det är lätt att tro att svaren på de här frågorna kring VM finns i Qatar men de finns snarare i de här länderna, säger Schibbye.

Annons

Korten har man gjort i samarbete med familjerna och på sätt samlat in historier om personerna. Schibbye har själv varit och visat korten för en del som mist sina familjemedlemmar.

- De tog dem till sitt hjärta och för många är det svårt och jobbigt att ovanpå tragedin att förlora en närstående så vet man inte vad som hänt eller kanske inte ens fått hem kroppen. Okunskapen är jobbig och de hoppas få veta mer.

Martin Schibbye var i Dubai i samband med finanskrisen och såg då för första gången massor av migrantarbetare som var utan jobb och där ingen visste vad som skulle hända med dem. Efter det började han resa till deras hemländer för att skildra migrationen som är en av världens stora frågor och det blev naturligt att följa samma spår inför VM i Qatar som kantats av uppgifter om alla tusentals som dött för att bygga landet inför VM 2022.

Annons

- Allt kring VM i Qatar är inte svart eller vitt, men det svarta är mycket svart. Bland alla fall finns det givetvis många där deras arbetsgivare borde ställas inför rätta, men det finns även en del som förolyckats utan det, säger Schibbye som pekar på komplexiteten kring att så många fortfarande vill till Qatar.

- I Nepal ringlar köerna utanför passkontoret och jag träffade söner till en pappa som dött i Qatar och som inget hellre vill än att åka till Qatar och arbeta.

Martin Schibbye säger att en sak som verkligen tagit honom är den mentala ohälsan bland arbetarna som är i Qatar under många år och att självmord är vanligt både i emiratet men även när de vänder hem.

- Det är lite av en tabufråga men om du är borta i 20 år och inte kommer hem lyckad och i kostym, vem är du då? Hur påverkas du av att vara i Doha i 15-20 år och inte träffa din familj?

Annons
Publicerad 2022-06-30 kl 11:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto