TV: Casemiros kanon frälste Brasilien - vidare till åttondelsfinal: "Bästa som hänt sedan skivat bröd"

Fotbolls-VM 2022

Brasilien är klart för åttondesfinal i VM.
Det stod klart efter att Casemiro dundrat in matchens enda mål mot Schweiz under måndagen.
"Casemiro är det bästa som har hänt sedan skivat bröd", skrev The Athletic-journalisten Andy Mitten skämtsamt.

1:19

Avbryt
Försök igen

Se Casemiros mål mot Schweiz i spelaren ovan.

Brasilien hade chans att säkra en plats till åttondelsfinal när man under måndagskvällen mötte Schweiz, som i sin tur hade samma utgångsläge, i VM-gruppspelets andra omgång. Båda nationerna stod nämligen på tre poäng inför mötet.

Brasilien fick klara sig utan skadade Neymar och Danilo, stjärnduon ersattes i startelvan av Éder Militão samt Fred. Lucas Paquetá fick därmed ta den offensiva mittfältsrollen. I övrigt valde förbundskapten Tite att starta med samma manskap som i senaste matchen.

När domaren Ivan Barton från El Salvador blåste i gång matchen inledde Brasilien på väntat sätt med att vara det spelförande laget. Laget skapade inga klara chanser, utan man hade lite halvchanser när man hittade Richarlison i djupled bakom det schweiziska försvaret. Med tjugo minuter spelat var Tottenham-forwarden ytterst när att peta in en boll i nät på ett inlägg från Lucas Paquetá, men bollen smet precis förbi honom i avslutsläget.

Ju längre matchen gick hann Schweiz i kapp något vad gällde bollinnehavet. När man tog kontroll på bollen bröt man Brasiliens rytm i försöka att få dem lite ur balans, men man skapade inte några klara målchanser.

Matchens första klara målchans kom i den 27:e minuten. Raphinha vände inåt i banan och hittade Vinicius Junior vid den bortre stolpen. Real Madrid-stjärnan fick dock ingen ren träff på bollen och det skottet han fick till räddade Yann Sommer med en fin räddning.

Men det var kämpigt för Brasilien i första halvlek. Man skapade inte många chanser av det bollinnehav man hade.

- Det har sett ganska tröttkört ut från Brasilien hittills. De saknar gnistan att hitta en väg igenom detta lågt sittande, välorganiserade försvaret Schweiz ställer upp, skriver Sky Sports Peter Smith.

Schweiz första målchans kom med 39 minuter på matchuret då Ricardo Rodriguezs inlägg nådde fram till en felvänd Ruben Vargas, som försökte vända upp. Det lyckades han även med - innan han tog en lång touch och bollen rullade ut till brasiliansk inspark.

Till skillnad från den första halvleken inledde Schweiz den andra halvleken som det starkare laget. Man hade en hel del boll på offensiv planhalva och såg till att Alisson Becker i det brasilianska målet tvingades jobba. Men ingen utdelning i form av mål.

Det skulle dock Brasilien komma att få med dryga timmen spelad. Vinicius fick en boll på en stor, öppen yta och tog sig förbi den sista försvararen mellan honom och målet. Han gjorde inga misstag, utan placerade in 1-0 - men efter VAR-granskning dömdes målet bort för offside.

- Frustrerande för Vinicius och Brasilien. Det var rätt beslut, men de måste kommer behöva kraftsamla för att få in en till boll i nät, skriver Sky Sports Peter Smith.

Men brassarna skulle få sitt mål, men inte genom den spelaren man väntat sig skulle avgöra. Med åtta minuter kvar av ordinarie tid avancerade Vinicius in från sin kant, passade till Rodrygo, som chippade upp bollen till Casemiro. Manchester United-mittfältaren svarade sedan med att dundra in 1-0 på halvvolley - och denna gång stod sig målet.

"Ett fantastiskt skott av Casemiro. En superb spelare", skrev BBC-journalisten Simon Stone på Twitter.

Det blev sedermera matchens enda mål och Brasilien tog en knapp, men viktig seger. De tre poängen innebär nu att man säkrat en åttondelsfinalplats, med en match kvar att spela av gruppspelet. Schweiz, i sin tur, måste ta minst en poäng mot Serbien i nästa omgång, medan Kamerun tappar poäng mot Brasilien, för att säkra en plats i åttondelsfinalerna.

- Redan innan mästerskapet inleddes visste vi att vi hade en väldigt tuff grupp. Väldigt tuff. Serbien vet hur man spelar bra fotboll, hur man för matchen. Idag visste vi att det skulle bli svårt, men det första svåra målet är uppnått: Vi har kvalificerat oss. Det är väldigt viktigt. Vi härdade ut, vi hade tålamod. Det var en match där detaljerna avgjorde. Men vi visste att vi skulle få chanser att göra mål och tack gode gud så gjorde vi mål, säger segerskytten Casemiro till den brasilianska tidningen O Globo efter matchen.

Segern innebär dessutom Brasiliens 17:e raka seger i ett VM-gruppspel, vilket innebär ett nytt VM-rekord. Den senaste gången "Seleção" förlorade en gruppspelsmatch i VM-sammanhang var 23 juni 1998. Då förlorade man mot Norge med 2-1.

- Det är uppenbart att de saknade Neymars kreativitet men de gjorde återigen tillräckligt mycket (för att segra). Det handlar enbart om att ta sig över linjen in i slutspel från dessa gruppspel. Brasilien är trögstartade, men de har bara börjat. Nu är i slutspel, skriver BBC:s Chris Sutton.

Brasilien: Alisson - Militão, Silva, Marquinhos, Sandro - Casemiro, Fred - Raphinha, Paquetá, Vinícius Júnior - Richarlison.

Schweiz: Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Rodíguez - Freuler, Xhaka - Rieder, Sow, Vargas - Embolo.