Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Här blir Olof Lundh nekad inträde till Fifa-pamparnas hotell: "Lite läskigt"

Fotbolls-VM 2022

Fifa abonnerar lyxhotell under VM i Qatar - och låser in sig.
När Fotbollskanalens Olof Lundh försökte nå pamparna blev han nekad åtkomst.
- Otroligt anmärkningsvärt, säger Lundh i C Mores sändning.

7:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se inslaget med Olof Lundh i spelaren ovan.

Qatar-VM har varit både kritiserat och omdiskuterat. Fifa-presidenten Gianni Infantino inledde mästerskapet med att hålla en uppmärksammad presskonferens, där han bland annat delade ut kängor till Europa och västvärlden för "hyckleri" och syftade på ifrågasättandet av värdnationen.

Infantinos tal har följts av andra kontroverser, bland annat stoppade Fifa sju europeiska landslag från att bära "OneLove"-kaptensbindlar under matcherna. Flera av nationerna övervägde länge att trotsa förbudet, men efter hot om sportsliga konsekvenser vek sig samtliga.

Fotbollskanalens Olof Lundh är på plats i Qatar och följer mästerskapet på nära håll. När han skulle besöka Fifa-pamparnas abonnerade lyxhotell i Doha blev han stoppad vid hotellet. Infantino och Fifa vägrar nämligen att göra intervjuer och hänvisar i stället till att de måste bokas, något som inte är möjligt.

ANNONS

"Ni får inte komma in i byggnaden. Det är vad vi blivit tillsagda. Ni måste först boka en tid med den ni vill intervjua innan ni kan komma in", fick Lundh som förklaring på plats.

Olof Lundh om det inträffade:

- Det är väldigt höga trösklar. Det är bara Fifa, inga medier får komma in om man inte har bokat, och det är väldigt svårt att boka något när man inte kommer åt dem. De stänger till. Vanligtvis brukar man kunna söka upp hotellen för att göra intervjuer, det är otroligt anmärkningsvärt, säger han och fortsätter:

- De fotograferade våra ackrediteringar, det kändes lite läskigt faktiskt att man överhuvudtaget inte får närma sig. Det är flera andra som försökt komma in men det är Fifa som har abonnerat det här och stänger ute alla, de vill helt enkelt skydda sig själva.

På ett av hotellen, där Fifas styrande ledning bor, ligger snittpriset på 100 000 kronor per natt. Trots kritiken det internationella fotbollsförbundet får tecknas ständigt nya sponsoravtal.

ANNONS

- Utvecklingen är brutal. Det talas om en vinst på mellan 40-50 miljarder under VM i Qatar. Liten del hamnar i någon utvecklingsfond - resten tar man med hem till Schweiz. Gianni Infantino har en årslön på 32 miljoner kronor, snittlönerna bland ledamöterna ligger på tio miljoner. Domarchefen har 2,1 miljoner kronor. Sverige har också en representant där Thomas Bodström är vice ordförande överklagningsnämnden med en lön på 260 000 kronor om året, säger Lundh.

Att mästerskapet är polariserat och att många röster tystas ned råder det inget tvivel om, enligt Lundh.

- Egentligen har Infantino kopierat det Sepp Blatter gjorde. Ingen kommer säga något, det här är vattentätt. De som vågar säga något åker ut. Han sitter på en kassakista som gör att alla andra vill åka med på det här tåget. Man lockar med de här internationella uppdragen. 

ANNONS

Han fortsätter:

- Vissa delar inte Infantinos tankar men han styr den här organisationen stenhårt. Oerhört sorgligt. Han sitter på pengarna - det är väldigt, väldigt deprimerande. Man önskar att fler skulle våga säga någonting men då blir det inte lyxhotell och fotboll i Qatar. Risken är bland annat att man inte får några kommittépositioner. För att länder ska få det får man inte var kritisk. Norge med Lise Klavenaes i spetsen kommer inte få många positioner framöver. 

Publicerad 2022-11-27 kl 13:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto