Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Här fostras nya franska stjärnor - och goda medborgare: "Som en egen kultur"

Fotbolls-VM 2022

Flera franska stjärnor har fostrats i Paris.
TV4 har varit på plats i huvudstaden för att titta närmare på framgångssagan.
- Fotboll i de lokala kvarteren har blivit som en egen kultur, säger Koletou Nkayou.

4:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-inslaget i spelaren ovan.

Frankrikes superstjärna Kylian Mbappé, till vardags i storklubben Paris Saint-Germain, fostrades i gatufotbollen i utkanterna av Paris. Han var en av fem spelare från Paris i den franska VM-truppen 2018, som tog guld i Ryssland, och i år kommer åtta spelare i den franska VM-truppen från den franska huvudstaden.

TV4:s reporter Frida Nordstrand har varit på besök i Paris, där det runt nästintill varje hörn finns en fotbollsplan och en lokal klubb, vilket bidragit till fostran av flera världsstjärnor.

- Fotboll i de lokala kvarteren har blivit som en egen kultur. Många barn spelar både i sina hemma-kvarter och på idrottsanläggningar. Vi hoppas att landslaget kommer vinna en tredje gång. Framför allt det, och sedan får gärna Mbappé trolla lite, säger Koletou Nkayou.

ANNONS

Samtidigt är andra värden också väldigt viktiga i de lokala klubbarna i Paris. 

- Vi är inte här för att få fram nya Mbappé, det är inte vårt mål. Vi ska forma framtidens medborgare och ge dem bra värderingar. Respekt, disciplin, beslutsamhet och att visa hänsyn. Vi vill överföra sådana värden till barnen, så de blir rustade ute i samhället, säger Ferhat Cicek, tränare i Paris Alésia FC. 

Han fortsätter:

- Jag gillar både streetfotbollen och klubbfotbollen. Skillnaden är att klubbfotbollen kan fungera i uppfostringssyfte. Man lär sig värden som att komma i tid. Streetfotbollen är frihet. Det är jag, mina kompisar, en boll och en plan. Världen tillhör oss. Min generation kom i kontakt med streetfotbollen via Ronaldinho och andra. Streetfotbollen är frihet för mig. Det är fotboll för konstnärer. 

ANNONS

Se hela tv-inslaget i spelaren. 

FRIDA NORDSTRAND

Publicerad 2022-12-04 kl 16:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto