Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Irans landslag pressat - efter protesten mot regimen: "Så pressade man bara kan bli"

Fotbolls-VM 2022

I Iran pågår blodiga demonstrationer mot regimen.
Samtidigt riskerar landslaget straff - efter protesten inför VM-premiären.
- En regimföreträdare har uttalat sig och sagt att man smutskastar inte nationalsången på det sättet utan att straffas, säger TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson. 

5:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se tv-inslaget i spelaren.

Under hösten har stora protester pågått mot regimen i Iran. 22-åriga Mahsa Jina Amini greps i september av landets moralpolis för att hon inte ansågs burit sin huvudsjal korrekt, och enligt hennes bror blev hon misshandlad med betong och fem dagar senare var hon död. Det blev startskottet för den senaste tidens demonstrationer i landet, och som spridit sig över hela världen. Civila demonstranter har både fängslats och avlidit i Iran, samtidigt som sociala medier begränsats i landet. 

I måndags visade Irans landslag stöd för kampen mot regimen, då landslagsspelarna inför VM-mötet med England valde att stå tysta under landets nationalsång. På läktarplats gick det även att se iranska supportrar som grät och buade under nationalsången. Utanför arenan protesterade också supportrar mot regimen. 

Annons

Nu delger TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson sina tankar om det pressade läget för Irans landslag i Qatar. 

- Rent mentalt, politiskt och lojalt för sitt folk är de så pressade man bara kan bli från alla håll. Det fortsätter komma press inifrån Iran. En regimföreträdare har uttalat sig och sagt att man smutskastar inte nationalsången på det sättet utan att straffas. Andra fotbollsspelare har kallats till polisen, och i dag kom uppgifter från nyhetsbyrån AFP om att den före detta landslagsspelaren Voria Ghafouri har gripits för att han stöttat protesterna. Pressen inifrån Iran är oerhört hög, säger Cristiansson i TV4:s VM-sändning och fortsätter:

- Jag pratade själv med en person i Iran tidigare, som sa: "Vi måste vara det enda landet i världen som hoppas att vårt lag förlorar. Om de vinner, så vinner de för regimen". Det är väl därför spelarna hela tiden säger att de spelar för folket. Det är en så svår situation. 

Annons

Hur ser resten av Mellanöstern på om Iran ska ta ett ställningstagande eller inte?
- Om man tittar på hur resten av Mellanöstern rapporterar om Iran är det väldigt, väldigt speciellt. Det är många gånger så att de är ärkefiender med stora delar av resten av Mellanöstern, exempelvis Saudiarabien och så. Nu får de ändå stort stöd, då de gör det här med risk för sina liv och tar verkligen en stor risk för att visa stöd för protesterna, säger reportern och fortsätter:

- De gör samtidigt detta i just Qatar, som är ett av få länder i Mellanöstern, som faktiskt har relationer och förbindelser med Iran. Det gjorde delvis 2017 att de andra länderna tog avstånd och gjorde en blockad, som var väldigt allvarlig, men nu är den upplöst. Det här finns kvar i nära minne, så det är inte bara en fråga för Iran, spelarna och folk i Iran, utan faktiskt för hela regionen. 

Annons

Se hela tv-inslaget i spelaren. 

Publicerad 2022-11-24 kl 16:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto