Kalidou Koulibaly gjorde det möjligt - och nu är man vidare till åttondelsfinal för första gången på 20 år.

Koulibaly svarar direkt - 2-1 till Senegal
Senegal tar lednignen mot Ecuador på straff
0:55
Senegal med matchens första målchans

På tisdagskvällen var det dags för Ecuador att ta emot Senegal i VM i Qatar.

På två matcher hade Ecuador skrapat ihop fyra poäng efter en vinst mot Qatar och kryss mot Nederländerna. Ecuadors stora målskytt, Enner Valenica, bars ut på bår i matchen mot Nederländerna och var ett stort frågetecken inför Senegal, men när startelvorna presenterades var han med.

Senegal förlorade mot Nederländerna men vann mot Qatar och hade således tre poäng.

Senegal behövde vinna för att ta sig vidare till åttondelsfinal, för Ecuador räckte det med kryss.

När matchen blåstes i gång var Senegal nära att ta ledningen redan efter tre minuter.  Ett inspel i boxen nådde Idrissa Gueye som sköt precis till höger om målet.

- Det är ett jätteläge, säger Adam Pinthorp i sändningen.

Senegal hade klart övertag men det skulle dröja till slutet av första halvlek innan ledningsmålet kom. Drygt 40 minuter hade passerat när Senegal fick straff efter en solklar situation i Ecuadors straffområde. Piero Hincapie blockerade Ismaila Sarr och båda gick till marken.

- Det är inget snack om saken, det är straff, säger Lotta Schelin i sändningen.

Sarr klev fram till straffpunkten och tryckte tveklöst dit 1-0.

Ecuador spelade sig tillbaka in i matchen i andra halvlek, men de riktigt farliga målchanserna uteblev. Men i matchminut 67 skulle en hörna leda till kvittering för Ecuador. Då var Moises Caicedo sist på bollen.

Glädjen blev kortvarig. Senegals Kalidou Koulibaly svarade direkt med att göra 2-1 på en frispark. Det blev hans första mål på 67 matcher.

- Svar på tal från Senegal, sa C Mores kommentator Adam Pinthorp i sändningen.

- Vilken otroligt fin bollbana in, Ecuador vinner inte andraboll och Koulibaly ser till att vara först på den bollen. Jättefint placerat i bortre, man kan knappt tro att han är mittback i det läget. Suveränt avslut, fyllde expert Lotta Schelin i.

Minuterna var långa för Senegal efter 2-1-målet, samtidigt som Ecuador jagade kvittering. Tilläggstiden räkandes till sex minuter och Senegal lyckades hålla undan.

- Det är så starkt. Att förlora öppningsmatchen och sedan vinna två raka, det visar på pannben, säger Mikel Lustig efter matchen.

Segern mot Ecuador i den sista gruppspelsmatchen gör att Senegal är vidare till åttondelsfinal - för första gången på 20 år. Och det utan Sadio Mané.

- Man har tappat sin största stjärna och ändå spelar de som de gör. De gjorde en otroligt bra match. Ecuador lyckas göra ett mål men de var egentligen aldrig nära, säger Kim Källström.

Senegal får med sig Nederländerna in i VM-slutspelet.

Ecuador: Galindez, Torres, Hincapie, Estupinan, Estrada, Preciado, Gruezo, Plata, Caicedo, Franco, Valencia

Senegal: Mendy, Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs, Ciss, Gana Gueye, Gueye, Ndiaye, Sarr, Dia