TV: Sydkoreas glädje: Hwang sänkte Portugal sent - och säkrade slutspel

Fotbolls-VM 2022

Sydkorea var på väg ut ur VM.
Sedan gjorde inhopparen Hee-chan Hwang 2-1 på Portugal i den 91:a minuten - och skickade ut Uruguay.

1:01

Avbryt
Försök igen

Se Sydkoreas avgörande 2-1-mål i spelaren ovan.

Portugal ställdes under tisdagen mot Sydkorea i den sista gruppspelsomgången i Qatar-VM. Portugal var redan klart för åttondelsfinal, medan Sydkorea behövde tre poäng för att ha chans på slutspel i mästerskapet.

Men det fick man en mardrömsstart till att lyckas med. Med bara sex minuter på matchuret slog Pepe en långboll som hittade Diogo Dalot på djupet. Manchester United-backen tog sig därefter förbi en sydkoreansk försvarare och passade sedan snett inåt bakåt till Ricardo Horta som stötte in 1-0 till Portugal högt i bortre.

Tio minuter senare hade Sydkorea en boll i nät. På en frispark letade sig bollen efter mycket om och men i straffområde fram till Jin-Su Kim som petade in kvitteringen bakom Diogo Costa i Portugal-målet, men linjedomaren hade höjt sig flagga för offside.

Men målet skulle komma. I den 27:e minuten studsade en sydkoreansk hörna på Cristiano Ronaldos rygg och friställde Young-Gwon Kim som kastade sig fram och fick in 1-1-kvitteringen.

"En ny assist för Cristiano Ronaldo - men den är för Sydkorea! Målskytten,Young-Gwon Kim, gjorde mål även mål mot Tyskland 2018", skriver Sky Sports Ben Grounds.

Efter kvitteringsmålet var det nästan bara Portugal under den resterande delen av första halvlek, dock. Först var Dalot nära med ett distansskott som Kim styrde ut till hörna. Sedan fick Vitinha till ett tungt skott från straffområdeskanten men som gick rakt på mål, och sedan missade Ronaldo att nicka in returen på Vitinhas skott från nära håll.

1-1 stod sig in i halvtid.

Inledningsvis i den andra halvleken var det mycket Portugal. EM-mästaren från 2016 dominerade bollinnehavet och sökte lösningar att luckra upp det sydkoreanska försvaret. Samtidigt låg Son högt, beredd på att kontra.

Allteftersom började Sydkorea leta sig in i matchen. António Silva stod för en viktig blockering på ett skott från Son i mitten av halvleken och Kang-In Lee hotade med ett distansskott.

Och efter många försök fick man utdelning. Direkt efter en portugisisk hörna i den 91:a minuten kontrade Sydkorea genom Son. Tottenham-forwarden löpte sig loss från de portugisiska försvararna, väntade in sina lagkamrater innan han satte en vältajmad passning till inhopparen Hee-chan Hwang - som överlistade Costa och satte 2-1 till Sydkorea.

Förlösande scener följde. Sydkorea hade gått från att vara utslaget, med tanke på Uruguays - vid tidpunkten - 2-0-ledning mot Ghana, till att vara på väg att avancera till slutspel. Något supportrarna på läktaren verkade väl medvetna om.

Målet blev sedan matchens sista och Sydkorea vann med 2-1. Det innebär att man slutar tvåa i Grupp H på fler gjorda mål, vilket innebär att Uruguay slutar trea och är utslaget. Sydkorea är därmed vidare till slutspel, där Brasilien med stor sannolikhet väntar.

Sydkorea: Kim Seung-gyu, Kim Moon-hwan, Kwon Kyung-won, Kim Young-gwon, Kim Jin-su, Lee Jae-sung, Lee Kang-in, Jeong Woo-yeong, Hwang In-beom, Son Heung-min, Cho Gue-sung

Portugal: Costa - Dalot, Pepe, Silva, Cancelo - Nunes, Neves, Vitinha - Mario, Ronaldo, Horta.