Costa Rica kvitterar mot Tyskland
0:35
Tyskland tar ledningen med 1-0

Jumbon Tyskland var piskat att vinna sista gruppspelsmatchen mot Costa Rica på torsdagskvällen för att ha en chans att nå åttondelsfinal. Samtidigt behövde man förlita sig på att Japan inte skulle skrälla mot Spanien i parallellmatchen, något det skulle visa sig att man inte kunde göra.

Tyskland kopplade ett grepp om matchen direkt och tidigt var Thomas Müller nära att få utdelning, men forwardens nick gick en bit utanför.

- Müller, Müller, Müller… svagt avslut. Han måste få den på mål, sa C Mores expert Hasse Back i sändningen.

Inget mål där, i stället kom det en stund senare. I tionde minuten kom David Raum runt på vänsterkanten och slog ett inlägg till Serge Gnabry, som kyligt nickade in 1-0-målet vid bortre stolpen.

- Det är ett väldigt inspirerat Tyskland i inledningen. Beslutsamt, konstaterade Hasse Backe.

Tyskland var överlägset första 45 och skapade mängder med lägen, men man fick nöja sig med en uddamålsledning i paus. En skör sådan, skulle det visa sig.

När 58 minuter stod på klockan kvitterade nämligen Costa Rica till 1-1 genom Yeltsin Tejeda, som stötte in en retur från nära håll.

- Costa Rica har varit mycket modigare i det offensiva spelet i andra halvlek, sa Hasse Backe i sändningen.

I 70:e minuter fullbordade Costa Rica vändningen. Efter en frispark hamande bollen framför fötterna på Juan Vargas som fick en tå på bollen, och skickade in 2-1. Ett mål som just då tog nationen vidare till åttondelsfinal i VM.

- Det är fullsträndigt obegripligt, fullständigt obegripligt, sa Hasse Backe.

- Det är knappt så man tror sina ögon, fyllde Lena Sundqvist i.

Costa Ricas glädje blev dock kortvarig, för Tyskland svarade direkt efter baklängesmålet. Kai Havertz fick loss bollen, kom fri och tryckte in kvitteringen. Och när drygt fem minuter återstod av ordinarie tid höll sig Havertz framme igen, då han rakade in 3-2 från nära håll.

- Otroligt vacker avgörande passning från Serge Gnabry. Han bara skruvar bollen runt Costa Ricas försvar, sa Hasse Backe i sändningen.

Strax för fulltid utökade succéinhopparen Niclas Füllkrug ledningen ytterligare.

- Han skulle ha startat. Ruskigt starka inhopp av Havertz och Füllkrug, sa Backe.

Tyskland vann till slut matchen med 4-2, men det hjälte föga. Japan besegrade nämligen Spanien med 2-1, vilket betyder att "Die Mannschaft" åker ur VM. I stället är det Japan och Spanien som tar sig vidare till slutspel.

- Herrejesus vilket drama. Det är ett megafiasko för Tyskland, summerade Hasse Backe i sändningen.

Det här är andra raka världsmästerskapet som Tyskland åker ut redan i gruppspelet.

Costa Rica: Navas - Fuller, Duarte, Waston, Vargas, Oviedo - Aguilera, Tejeda, Borges - Campbell, Venegas

Tyskland: Neuer - Kimmich, Süle, Rüdiger, Raum - Goretzka, Gündogan - Gnabry, Musiala, Sané - Müller.