Senegal slog ut Egypten efter straffavgörande - Salah straffsumpare

VM-kval Afrika

Senegal slog ut Egypten i VM-kvalet.
Det efter en straffläggning, där Sadio Mané avgjorde och Mohamed Salah missade straff.

Parallellt med att det europeiska VM-kvalet skulle avgjordes, avgjordes även det afrikanska VM-kvalet. I den tredje och sista utslagsrundans returmöten möttes Senegal och Egyptien, Nigeria och Ghana, Algeriet och Kamerun, Marocko och Demokratiska Republiken Kongo, samt Tunisien och Mali.

Störst fokus var på stormatchen mellan Senegal och Egypten, en repris på finalen i afrikanska mästerskapen för cirka en månad sedan. Det första mötet nationerna emellan slutade 1-0 till Egypten efter ett tidigt självmål av Saliou Ciss. Men det underläget lyckades Senegal vända på under tisdagen.

Det dröjde inte mer än tre minuter på Stade Me Abdoulaye Wade-stadion i Diamniadio förrän Senegal tog en 1-0-ledning genom Boulaye Dia, vilket innebar att Senegal var tillbaka i matchen.

1-0 stod sig sedan under den resterande delen av matchen och matchen gick till förlängning, som även den slutade mållös. Matchen gick till straffar - precis som i finalen av afrikanska mästerskapen.

Straffläggningen inleddes med att båda lagkaptenerna, Senegals Kalidou Coulibaly och Egyptens Mohamed Salah, båda brände sina straffar. Koulibaly sköt i ribban och Salah sköt över. Därefter följde de nästkommande straffskyttarna upp med att även de missa sina respektive straffar. Det var först i den tredje rundan som målen kom, då både Ismaila Sarr och Amr Al Sulaya satte sina straffar.

Det hela avgjordes när Chelsea-målvakten Edouard Mendy räddade Mostafa Mohameds straff i den fjärde rundan och Sadio Mané sedan klev fram och dundrade in sin avgörande straff i den femte rundan. Senegal är därmed klart för VM i Qatar snare i år, Egypten är utslaget. En fotnot bör dock vara att samtliga egyptiska straffskyttar, och den egyptiske målvakten, tvingades utstå massvis med lasrar riktade mot sina ansikten under straffläggningen. I vilken utsträckning det ska ha påverkat är ännu oklart.

På annat håll blev Akinkunmi Amoos Nigeria utslaget av Ghana. Efter 0-0 i det första mötet slutade returmatchen i Abuja, Nigeria, 1-1 och Ghana tog sig vidare till VM på bortamål.

Arsenal-mittfältaren Thomas Partey gav gästande Ghana ledningen i den 10:e minuten innan Watford-backen William Troost-Ekong kvitterade tolv minuter senare på straff. Men det räckte alltså inte för Nigeras del, utan Ghana är klart för VM efter att ha missat mästerskapet i Ryssland 2018. Amoo tillbringade hela matchen på bänken.

En annan skräll var att Algeriet föll hemma mot Kamerun och därmed är utslaget.

Gästande Kamerun tog ledningen i den 22:a minuten genom Eric Maxim Choupo-Moting och det blev slutresultatet efter 90 minuter. Men då Algeriet vann med 1-0 på bortaplan i det första mötet, i Kamerun, innebar det att matchen gick till förlängning.

Väl där kvitterade Algeriet genom Islam Slimani, men målet dömdes bort efter en VAR-granskning på grund av handboll. Kvitteringen kom dock när Ahmed Touba satte 1-1 i den 118:e minuten och då var Algeriet klart för VM på målskillnad. Men Kamerun skulle få det sista ordet när Karl Toko Ekambi gjorde 2-1 till gästerna i den 124:e minuten (!) och tog Kamerun till VM på fler gjorda bortamål.

Senegal, Ghana och Kamerun får även sällskap av Marocko och Tunisien i VM. Marocko körde över Demokratiska Republiken Kongo på hemmaplan med 4-1 och Tunisien spelade 0-0 hemma mot Mali, men tog sig vidare då man vann det första mötet med 1-0.

Senegal: E. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Cissé, Ciss - N. Mendy, Gueye - B. Sarr, Mané, I. Sarr - Dia.

Egypten: El Shenawy - Gaber, Rabia, Yasser Ibrahim, El Fotouh - Elneny, Fathi, El Solia - Salah, Marmoush, Trezeguet.

Lottningen av fotbolls-VM i Qatar sänds den 1 april klockan 17.00 på TV12, TV4 Play, C More och Fotbollskanalen.