Jarmolenko ger Ukraina ledningen mot Skottland i playoff
Skottland reducerar - med minsta möjliga marginal
1:12
Ukraina utökar på stopptid - är klart för playoff-final

I slutet av mars gick VM-playoff av stapeln. Men en månad tidigare hade Ukraina invaderats av Ryssland, vilket gjorde att deras semifinal mot Skottland sköts upp. Den gick i stället av stapeln på onsdagskvällen.

Skottland tog emot Ukraina på Hamden Park i Glasgow. Vinnaren i matchen ställs mot Wales på söndag, där en plats till VM i Qatar finns i potten.

Då fick Bolonga-talangen Aaron Hickey göra sin första start i landslaget för hemmalaget. För gästerna var det mest oväntade i elvan att Georgij Busjtjan tar plats mellan stolparna i stället för Andrij Pyjatov. Värt att notera var även att 16 av 26 ukrainska spelare spelar till vardags i just Ukraina, där ligan har varit pausad sedan kriget bröt ut.

Inför matchstart fylldes arenan av ukrainska flaggor på läktarplats. Spelarna hade även varsin flagga runt sig när de klev ut på plan.

När matchen väl var i gång var det Ukraina som hade det första vassa läget i den åttonde minuten, men utan att få utdelning i målprotokollet då bollen gick precis utanför. Det följdes av ytterligare en chans för gästerna, som höll uppe tempot i anfallet.

Efter en halvtimme gav det utdelning. En vältajmad löpning från Andrij Jarmolenko gjorde att han kunde ta ner bollen och lobba den över Craig Gordon mellan Skottlands stolpar, som gått ut för att möta. 1-0 till Ukraina, som följdes av stort jubel från de omkring 3 000 tillresta supportrarna.

Målet följdes av en uppryckning från Skottland. Men när visslan ljöd för paus var Jarmolenkos mål fortsatt det enda i matchen.

Och i andra halvlek tog Ukraina tillbaka övertaget. Tre minuter tog det innan ledningen var utökad. Roman Jaremtjuk kom högst på ett inlägg och nickade ner bollen vid bortre stolpen till 2-0.

Men efter en stunds totaldominans fick Skottland en gyllene chans att reducera. Scott McTominay slog in bollen centralt mot John McGinn, vars nick från nära håll gick utanför mål. Och i 78:e kom också 2-1. Målvakten Busjtjan gick ut och boxade bort bollen, som då landade hos Callum McGregor. Han gick direkt på avslut mot den då tomma buren och trots ett försök att rädda på mållinjen kunde domaren med hjälp av målklockan konstatera att bollen var inne.

Det blev sedan spännande slutminuter där Skottland forcerade. men i stället var det Ukraina som kom till ett sista mål, i 95:e minuten. Det var Artem Dovbyk som satte 3-1 och därmed säkrade final i VM-playoff.

- Först av allt vill jag tacka för allt stöd. Väldigt bra atmosfär i dag. Det var såklart en speciell match och båda lagen vill vinna. Det kan bara vara en vinnare och vi är glada att det var vi. Segern är för vårt folk som är i en svår period. Också för mina föräldrar och bror som är i Ukraina. Vi ber för att kriget tar slut så snart som möjligt, säger Ruslan Malinovskij efter matchen och får medhåll från sin förbundskapten Oleksandr Petrakov:

- Jag har inga känslor. Jag lämnade mina känslor ute på planen. Denna seger var inte för oss. Den var för vårt land.

I det skotska läget, där VM-chansen nu är borta, var det stor besvikelse.

- Jag är besviken. Vi har väntat länge på denna match. Våra prestationer fram tills nu har varit väldigt bra och, för att vara ärlig dyker vi inte riktigt upp. Ukraina kom in i matchen mycket snabbare än oss och sedan höll det i sig, säger Andy Robertson enligt Sky Sport.

Skottland: Gordon - Hickey, Hanley, Cooper, Robertson - Gilmour, McTominay, McGregor - Adams, Dykes, McGinn

Ukraina: Busjtjan - Karavaev, Zabarnij, Matvienko, Mykolenko - Malinovskij, Stepanenko, Zinchenko - Jarmolenko, Jaremtjuk, Tsijgankov

Publicerad 2022-06-01 kl 22:41