Spela
Pena sätter dit 1-0 mot Öster
Spela
Nära direkt för MFF mot Öster

Malmö FF spelade för första gången en gruppspelsmatch i svenska cupen på Eleda Stadions gräs, där nyförvärven Erik Botheim och Jens Stryger Larsen fick plats i Henrik Rydströms 4-4-2-uppställning. Namn som Anders Christiansen, Anton Tinnerholm, Stefano Vecchia, Taha Ali, Niklas Moisander och Joseph Ceesay saknades dock i MFF-truppen.

Superettan-laget Öster mönstrade i sin tur nyförvärv som Alibek Aliev, David Seger och Robin Wallinder i elvan, och gjorde en sen ändring där tidigare MFF-spelaren Raymond Adjei ersattes av Tatu Varmanen.

Redan efter tre minuter fick Östermålvakten Robin Wallinder svettas, då Pontus Jansson nickade via en försvarare i ribban. Minuten senare hade MFF-kaptenen en ny nick, som gick strax utanför stolpen.

Hemmalaget hade sedan en trög period anfallsmässigt och tillät Öster att komma till några kontringslägen. I den 25:e minuten kom en bra möjlighet för Isaac Kiese Thelin, som nickades fram av Botheim, men avslutet gick på en försvarare och till hörna.

Tio minuter senare kombinerade sig Öster fram på ett fint sätt och Vladimir Rodic provade avslut från straffområdeslinjen men Johan Dahlin räddade till hörna. I nästa anfall fick Aliev ett kanonläge men ÖIF-anfallaren sköt högt över ribban.

I den 44:e minuten spelade Botheim fram Busanello till ett hyfsat läge, där vänsterbackens avslut gick strax utanför. Norrmannen fick själv nästa målchans, utan att lyckas träffa målramen och halvleken slutade mållöst.

- Jag tycker att vi ska släppa loss, det är lite stelt. Spela och gå, ha lite kul helt enkelt, säger Isaac Kiese Thelin till TV4 Play.

Östers David Seger i samma sändning:

- Det är så klart en tuff match och ovant att spela på gräs så här tidigt. Jag tycker att vi gör det bra och har två väldigt bra chanser, säger han.

Öster fortsatte spela bra även efter pausen. Men det var Malmö som fick halvlekens första målchans när Sebastian Nanasi hittade Lasse Berg Johnsen i straffområdet. Mittfältarens volleyskott var dock tamt och Wallinder plockade enkelt.

I den 59:e minuten gav sig Nanasi själv ut på en dribblingsfärd innan han stoppades i straffområdet, utan någon reaktion från huvuddomaren Per Melin. Kort senare fick MFF-stjärnan ett jätteläge, men skottet täcktes ut till hörna. På den kom en av planens kortaste spelare - Sergio Peña - högst och nickade in ledningsmålet, innan han och två andra himmelsblå spelare byttes ut. En av inhopparna var Sebastian Jørgensen, som omgående fick ett bra läge men utan lyckas träffa målet. Därefter var det Kiese Thelins tur att prova ett avslut som blev för löst och räddades av Wallinder.

MFF hade ett momentum i detta skede av matchen. Öster tröttnade något men gav inte upp under sin slutforcering. Inbytte Niklas Söderberg sköt från en hyfsad position men rakt på Dahlin. I minut 88 hade Kiese Thelin ett nytt läge men Adam Herdonsson täckte förtjänstfullt till hörna.

Matchen slutade 2-0 efter att nyförvärvet Jens Stryger Larsson nätat på tilläggstid i sin tävlingsdebut.

- Vi var dåliga. Vi kanske vara acceptabla första 10. I halvtid sa jag till dem att det här inte är vår standard i dueller, löpningar och hur vi såg på…  det var en motståndare som tyckte det var kul att spela. Den biten är bättre i andra halvlek, säger Henrik Rydström till TV4 och fortsätter:

- Vi släpper väl inte till något läge i andra halvlek. Men vi är då, i andra halvlek, ganska svaga med bollen. På många sätt en dålig insats från oss. Sedan är det saker vi själva kan påverka. Det är det fina, att vi kan göra det bättre i veckan och träna. Det är bra att vi vinner och det är fina hörnmål.

Östers tränare Martin Foyston:

- Det är klart att vi möter ett topplag i dag med en topptränare. Ett lag med ett stort djup i truppen dessutom. Vi är tidigt i försäsongsprocessen och den fortsätter, men i matchen hade vi ett par bra lägen. Mot lag som Malmö måste man ta vara på dem och vara mer kliniska. Att vi släpper in två mål på fasta - det kan man korrigera framöver, säger han på presskonferensen.

Henrik Rydström trodde inte nödvändningsvis att Peña - 1,78 m - skulle nicka in i ett mål på hörna, och skickar en passning till Foystons kommentar.

- Jag förstår att Öster är besvikna, säger Rydström på presskonferensen.

Rydström är desto nöjdare med att målen kom på fasta situationer.

- Vi blev bättre på det från sommaren och framåt förra året. Martin Falk (assisterande tränare) kom in då, ansvarade för det och gjorde ett bra jobb. Vi vann guld trots att vi inte var fantastiska på fasta situationer, för det är viktigt i dagens fotboll, säger MFF-tränaren.

Malmö reser till Luleå för nästa match medan Öster möter Varbergs Bois på bortaplan.

Malmö FF: Dahlin - Stryger Larsen, Jansson (K), Cornelius, Busanello (Olsson 65') - Berg (Jørgensen 65'), Berg Johnsen, Peña (Rosengren 65'), Nanasi - Botheim (Skogmar 82'), Kiese Thelin.

Östers IF: Wallinder - Varmanen, Adolfsson, Hedlund (Herdonsson 40'), Bergquist - Ljung, Kusu, Seger (Johansson 71') - Rodic (Adjei 71') (K), Aliev (Söderberg 81'), Bergmark Wiberg.

Samtliga matcher i svenska cupen sänds på TV4 Play.

Publicerad 2024-02-17 kl 14:57