Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenske 18-åringen debuterade för Köln: "Det är helt magiskt"

Andra ligor och cuper

Från superettan till bundesliga – på en månad. Under lördagen gick Mikael Ishaks pojkdröm i uppfyllelse.
- En helt magisk debut, säger 18-åringen till fotbollskanalen.se.

Södertälje och Assyriska har haft koll på anfallaren länge, och smeknamnet ” nye Kennedy Bakircioglu” förpliktigar såklart. Men övriga landet höjde rejält på ögonbrynen när flytten till Köln fullbordades i vintras.

Den för allmänheten okände Mikael Ishak hoppade över såväl allsvenskan som de sedvanliga mellanstegen i Norden och Holland – för att gå raka spåret till en av världens bästa fotbollsserier. Och inte nog med det; det var till A-laget som tränaren Ståle Solbakken ville ha honom.

Bara några veckor senare kom första inhoppet. När Köln jagade kvitteringen borta mot Wolfsburg slängdes svensken in på topp, ihop med prominenta lirarna Milivoje Novakovic och Lukas Podolski.

Annons

- Det har gått jättebra för mig på alla träningar och jag tycker att jag kommit in i tempot mer och mer. Men när Solbakken sade att jag skulle få sitta på bänken idag trodde jag inte att det var sant. Jag ringde till min pappa och berättade, det var hur stort som helst. Sedan förberedde jag mig hela dagen för spel, men innerst inne trodde jag inte på det, säger Ishak till fotbollskanalen.se.

Vad tänkte du när det ändå blev så?
- Värm upp sade de och bara den grejen var nästan overklig. Där sprang jag vid de fullsatta läktarna och laddade för att bytas in, i Bundesliga!

Till sist blev det några minuters spel. Mikael Ishak placerades på kanten i ett 4-3-3-system, men varken han eller lagkamraterna lyckades vända underläget och matchen blev således till viss del en besvikelse.

- Det är både och. Ena delen av mig tycker att det här var helt magiskt. En dröm som går i uppfyllelse. Från superettan till bundesliga, det hade inte många trott. Samtidigt förlorar vi och det gör mig såklart lite irriterad, säger Ishak.

Annons

Hur stor skillnad är det mellan superettan och Tyskland?
- Stor såklart. Men samtidigt vet jag vad jag kan och förstår vad det här innebär. För mig är det en omställning – men jag tror att andra hade bilden att det skulle vara ännu svårare för mig. Jag känner till mina kvaliteter. Sedan betyder förtroendet från just Ståle Solbakken väldigt mycket, han är en riktigt bra tränare.

Skönt att kunna prata svenska med någon också?
- Ja, ibland kan det behövas här i Tyskland. Ett plus helt klart. Men framför allt har Ståle oerhört mycket fotboll i sig. Han påminner en hel del om Rikard Norling, måste jag säga. Båda tänker fotboll likadant och det gillar jag.

Vad har du för tankar kring landslagsframtiden?
- Det är lite tidigt att tänka på A-landslaget, jag är bara 18 år och ska inte stressa fram något, men U21 vore roligt faktiskt. Det skulle vara riktigt häftigt att lira med dem, men jag har inte hört något därifrån ännu.

Annons

Nu kanske förbundskapten Håkan Ericsson ringer?
- Kanske – det vore fantastiskt!

Publicerad 2012-01-21 kl 21:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto