Stor turbulens - bisarra scener i Afrikanska mästerskapen

Afrikanska mästerskapen

Domaren blåste av för tidigt - två gånger.
Under onsdagen uppstod bisarra scener i Afrikanska mästerskapen.
- Det är ett skämt, säger MFF-keepern Ismael Diawara, som satt på bänken i Malis 1-0-seger mot Tunisien, till Fotbollskanalen.

Mali, som hade MFF-keepern Ismael Diawara på bänken, ställdes under onsdagen mot Tunisien i premiären i gruppspelet i Afrikanska mästerskapen. I slutet av matchen uppstod stor turbulens, och det tunisiska lägret var rejält uppretat efter Malis 1-0-seger.

Anledningen är att huvuddomaren Janny Sikazwe, från Zambia, först blåste av matchen efter 85 minuters spel, då Mali ledde med 1-0. Ledarna, på Tunisiens bänk, såg förvirrade ut, men efter en kort stund återupptogs matchen igen. Trots det korta uppehållet och att det var ett "cooling break" i andra halvlek blev det ingen tilläggstid och matchen blåstes av när matchklockan stod på 89 minuter och 43 sekunder. Än en gång för tidigt.

Den tunisiska bänken blev då rejält uppretad och gick fram till domaren för att protestera mot beslutet att blåsa av matchen i förtid. Malis spelare och ledare firade i sin tur med tillresta supportrar i Kamerun. Efter 20 minuter fick Malis förbundskapten besked under presskonferensen om att matchen skulle återupptas och därmed gick Mali-spelare ut på planen. Tunisiens spelare kom dock inte ut, och därmed vann Mali matchen med 1-0.

Tunisiens förbundskapten Mondher Kebaier är förbannad efter matchen.

- I den 85:e minuten blåste han för slutsignal. Sedan i den 89:e minuten. Det var tänkt att det skulle bli sju-åtta minuters tilläggstid. Hans beslut är oförklarligt, säger han enligt den algeriske journalisten Maher Mezahi och fortsätter:

- Spelarna tog isbad i 35 minuter innan de kallades tillbaka igen. Jag har varit tränare under en lång tid och har aldrig sett något sådant här.

När Fotbollskanalen når Ismael Diawara ger han sin syn på det som hände.

Det var väl i 85:e minuten domaren blåste av först, och det var inte lite för tidigt. Då undrade man, vad händer nu? Är det en frispark? Sedan såg jag att Tunisiens bänk blev minst sagt förbannade. Sedan fortsatte matchen ändå och vi fick ett rött kort. Det tog tid och han kollade VAR. Sedan blåste han av för tidigt igen, säger målvakten till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Vi gick därefter in i omklädningsrummet och firade. Sedan fick vi höra att det var dags att gå ut igen. Det är sjukt, det som hände.

Vad tänker du om att det inträffade?
- Jag tycker bara att det är märkligt eftersom att han gjorde precis samma misstag precis innan och sedan igen. Det var total förvirring, ingen förstod vad han gjorde.

Vad sa ni i omklädningsrummet efteråt?
- Att det inte får hända, att det är ett skämt. Många tycker att hela mästerskapet ser dåligt ut när sådana konstiga saker händer, men det var ändå glada miner för att vi vann. Vi skrattar och går vidare från det här ganska lätt.

Diawaras mästerskapsdebut blev därmed sammanfattningsvis inte som han hade tänkt sig.

- Nej, jag såg inte det här framför mig när jag vaknade i morse. Det är också en erfarenhet, men det är skönt att vi tog segern i varje fall. Det är det viktigaste.

Mali ställs framöver mot Gambia och Mauretanien i de sista gruppspelsmatcherna. Diawara ser att Mali har en bra chans att ta sig vidare till slutspel och gå långt i mästerskapet.

- Jag tror vi har jättestora möjligheter. Vi går nästan på samma bana som i VM-kvalet, rakt igenom och vi visar att vi har ett lag med många duktiga spelare och fungerar ihop. Jag tror fortfarande att vi kommer överraska. Jag tror att vi har möjligheter att göra det.