Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Från division 2 till kvartsfinal i afrikanska mästerskapen - Mbye om Gambias succé: "Känns som en saga"

Afrikanska mästerskapen

Spel med Sölvesborgs Goif i division 2 i fjol. 
Nu har Mohammed Mbye fört sitt Gambia till kvartsfinal i afrikanska mästerskapen. 
- Det är galet! Häromdagen såg jag en känd gambisk artist som grät för att vi hade gått vidare, säger han i en längre intervju med Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Det blev fem säsonger i superettan med Assyriska FF och två med Kristianstad i ettan södra innan Mohammed Mbye, 32, värvades till Mjällby AIF 2017. Mittbacken var där med och förde upp Maif till både superettan och allsvenskan innan han lämnade klubben inför återkomsten i landets högstaserie 2020. 

Sedan dess har 32-åringen fortsatt sin karriär i Blekinge, där han har sin familj, fast på lägre nivå. Trots det har Mbye behållit sin givna plats i Gambias landslag.  

I början av 2021 spelade han en tongivande roll i kvalet när nationen kvalificerade sig till afrikanska mästerskapen - och väl i turneringen har det blivit stor succé. Gambia är nu nämligen klart för kvartsfinal i mästerskapet. När Fotbollskanalen når den tidigare Mjällby-spelaren har han svårt att sätta ord på landets framgångar.  

ANNONS

- Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns otroligt, helt otroligt, säger Mbye till Fotbollskanalen. 

Kvartsfinal i afrikanska mästerskapen. Hur stort är det för Gambia? 
- Herregud, det är jättestort! Jag ska skicka en video till dig (se längst ned i artikeln) så att du kan förstå - det är helt galet! Ingen hade förväntat sig att vi skulle göra det så här bra. Landet är i eufori! 

- När vi spelar matcher springer folk ut från sina hem för att fira, vägarna är blockerade och det är fans överallt. Det är galet! Alla gambier är överlyckliga, både hemma i Gambia och runt om i övriga världen. Jag får meddelande via sociala medier hela tiden av folk som är så glada. Häromdagen såg jag en känd gambisk artist som sände live på sin Facebook och grät för att vi hade gått vidare till kvartsfinal. 

ANNONS

Hur känns det att vara en del av det - något som ger folket så mycket glädje? 
- Det är stort, mäktigt. Jag sitter på mitt hotellrum nu och innan du ringde satt jag i fåtöljen och tänkte på exakt det. Vi är ju i en bubbla och märker inte av det, men fan - det är folk som gråter över det vi gör! Folk är överlyckliga. Man tänker: "Shit, vad har vi ställt till med?". Att kunna ge den glädjen till folket, ja… Det är fantastiskt.  

Efter segrar mot Mauretanien (1-0) och Tunisien (1-0) samt ett kryss mot Mali (1-1) tog sig Gambia vidare till slutspel som grupptvåa. Väl i åttondelsfinal väntade Guinea - en match som Gambia gick segrande ur med 1-0 efter mål av Bologna-spelaren Musa Barrow.  

På lördag väntar alltså kvartsfinal där man ställs mot värdnationen Kamerun. 

- Det är en jättestor match för oss. Vi har stor respekt för Kamerun och vi är stora underdogs, men det har vi varit ända sedan turneringen startade. Vi själva har hela tiden vetat om vilken kvalitet vi har i laget, det är vi fullt medvetna om. Vi hamnade i tuffaste kvalgruppen till mästerskapet men lyckades vinna den, så det här är ingen chock för oss. Andra har sett oss som en nation som bara ska komma hit och fylla upp en plats, men vi vet om att vi har något bra på gång. Så våra chanser att gå vidare finns där, säger Mohammed Mbye.  

ANNONS

Efter att ha suttit på bänken de två inledande matcherna i mästerskapet fick Mohammed Mbye spela 45 minuter i den avslutande gruppspelsmatchen mot Tunisien samt hoppa in i slutskedet av åttondelsfinalen mot Guinea.  

Den tidigare Mjällby-spelaren fick därmed göra mästerskapsdebut. Hur högt han rankar debuten? 

- Det största jag har varit med om. Absolut det största. Det är första gången jag tar mitt land till ett mästerskap, första segern, första gången vi går vidare från gruppspelet, första gången jag får spela. Allt är första gången. Och nu ska vi möta Kamerun… Det känns som en saga. 

Förra säsongen spelade Mohammed Mbye 22 matcher med Blekinge-klubben Sölvesborg Goif. Vägen från division 2 i Sverige till slutspelsrundorna i Afrikanska mästerskapen kan kännas lång - men det är inget nytt för 32-åringen. 

ANNONS

- Det är klart att det är stora kontraster, men jag har varit med i landslaget regelbundet senaste åren. Från 2018 har jag varit kallad till nästan varje samling, säger Mbye och fortsätter: 

- Jag har haft bra kontakt med förbundskaptenen hela tiden. Jag har en familjesituation hemma som gör att jag inte kan spela högre upp, men min fysik och kvalitet har jag kvar. Dessutom har förbundskaptenen varit nöjd med vad jag presterat. Så för mig personligen är det inte så konstigt även om jag spelar på lägre nivå i Sverige.  

Sedan årsskiftet är Mohammed Mbye dock klubblös. Även om fokus just nu ligger på Gambia och landets framfart i afrikanska mästerskapen har mittbacken börjat fundera på framtiden, och ambitionerna är glasklara: Han vill spela så högt upp som möjligt. 

32-åringen ser mästerskapet som en bra möjlighet att få visa upp sitt kunnande för svenska klubbar högre upp i seriesystemet.  

ANNONS

- Min ambition är att spela så högt upp som möjligt och jag hoppas innerligt att jag får chansen att göra det i år, säger Mbye. 

- Jag vill inte prata om jag har varit i kontakt med någon klubb eller så, utan jag är fri och öppen för det mesta. Vi får se vilka som hör av sig, jag tar det som det kommer.  

Hoppas du att mästerskapet kan bidra med något på den fronten? Att klubbar får upp ögonen för dig. 
- Självklart är det så. Jag har spelat högre upp i Sverige tidigare men som jag var inne på har jag, på grund av min familjesituation, varit tvungen att spela där jag gör. Jag har haft mästerskapet i bakhuvudet ett tag. Jag har hållit mig i bra form och tränat mycket extra eftersom man inte tränar lika ofta i division 2 som i superettan och allsvenskan.  

- Jag har varit professionell och lagt ner ett hårt jobb för att vara väl förberedd till mästerskapet. Tanken har funnits där hela tiden att det här kan vara något av ett, ja, ”skyltfönster” - om man får uttrycka sig så - för mig. 

ANNONS

I Gambia spelar även svenskbekantingar som Noah Sonko Sundberg, Omar Colley, Modou Barrow, Dawda Ngum och Bubacarr Jobe. 

Publicerad 2022-01-26 kl 19:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto