Afrikanska mästerskapen

Tappad 2-0-ledning i sista omgången.
Då slutade Ghana trea i sin Afcon-grupp.
Nu kan mästerskapet vara över.

Ytterligare en stornation riskerar att åka ur Afrikanska mästerskapen redan i gruppspelet.

Värdlandet Elfenbenskusten har redan slutat trea i sin grupp och får förlita sig på att poängskörden (3) räcker till att bli en av de fyra bästa grupptreorna. Samma öde väntar Ghana.

Det blev klart efter en rejäl rysare.

Den 61-rankade nationen hade nämligen länge ledningen mot Moçambique med 2-0. Ghana såg därmed ut att gå mot en bekväm seger, säkra en direktbiljett och segla mot åttondelsfinal.

Men sen kom tilläggstiden. I 91:a minuten reducerade Moçambique på straff, och i 94:e minuten satte Reinildo Mandava 2-2. Ett resultat som innebär att Ghana hamnar på tredjeplats i sin grupp.

Vidare till slutspel från grupp B går ettan Kap Verde och tvåan Egypten, som också spelade 2-2 under kvällen. Och även i den matchen var det drama.

Egypten tog nämligen ledningen i 93:e minuten men Kap Verde kvitterade i sin tur i 99:e. Resultatet räckte dock för Egypten som tar sig vidare på tre inspelade poäng.

Egypten spelade utan sin storstjärna Mohamed Salah, som ådrog sig en lårskada i en tidigare gruppspelsmatch. Strax före avspark mot Kap Verde gav Liverpool-spelarens agent Ramy Abbas en uppdatering kring ytterforwardens status:

- Skadan är allvarligare än vi först trodde. Han kommer att vara borta i 21-28 dagar, sa Abbas.

- Hans bästa chans att kunna spela i Afcon är via att genomgå en intensiv rehab i England och sedan återansluta till laget så fort han är spelklar.

Spel i mästerskapet är som tidigast aktuellt för Salah om Egypten tar sig till semifinal.

Ghana får nu hålla tummarna för att resultaten i resterande grupper går vägen. Men eftersom man står på två inspelade poäng ser läget inte särskilt ljust ut när det gäller att lyckas knipa en av "extraplatserna" till åttondelsfinal.