Mané och Mendy hjältar när Senegal säkrade historisk titel

Afrikanska mästerskapen

Senegal är afrikanska mästare för första gången någonsin.
Sadio Mané (Liverpool) och Edouard Mendy (Chelsea) blev stora hjältar i straffläggningen mot Mohamed Salahs Egypten.
- I dag vann vi som ett land och för det är jag superstolt, säger Mendy enligt BBC.

Mesta mästaren Egypten var ute efter sin åttonde titel i Afrikanska mästerskapen under söndagskvällen. På andra sidan? Ett Senegal som var på jakt efter sin allra första titel i turneringens historia.

Finalen spelades på Olembe Stadium i huvudstaden Yaoundé, där åtta människor tragiskt miste livet i samband med värdnationen Kameruns kvartsfinal mot Komorerna.

På förhand målades matchen upp som en duell mellan de båda Liverpool-stjärnorna Mohamed Salah (Egypten) och Sadio Mané (Senegal). Det dröjde inte länge innan den sistnämnde hamnade i centrum.

Redan efter tre minuter ordnade Senegals vänsterback Saliou Ciss fram en straff när han bröstade med sig bollen in i straffområdet och kapades av den egyptiske mittbacken Mohamed Abdelmonem. Då klev Sadio Mané fram för att slå straffen - och missade.

Egyptens målvakt Mohamed Abou Gabal, även känd som Gabaski, fick upp händerna på Manés höga straff och lyckades rädda. Senegals hopp om en drömstart kom därmed av sig.

I slutet av första halvlek var Salah i stället nära att spräcka nollan för Egypten, men då stod Edouard Mendy i vägen med en vass räddning högt uppe vid sin första stolpe. Matchen var mållös efter 90 minuter, varpå förlängning tog vid.

Bara sekunder in i förlängningen spelade Mané fram Bamba Dieng till ett friläge, men då var Gabaski nere och räddade. Tio minuter senare räddade Gabaski ett nytt avslut från Dieng, den här gången på en nick som först såg ut att leta sig in nere vid stolproten.

Båda lagen skapade chanser för att avgöra matchen i förlängningen, men resultatet var fortfarande 0-0 efter 120 minuter. Afrikanska mästerskapen fick därmed avgöras från straffpunkten.

Mohamed Abdelmonem blev förste straffmissare när han sköt Egyptens andra straff i stolpen. Gabaski klev sedan fram för Egypten och räddade Bouna Sarrs straff i den tredje straffomgången. Men när Edouard Mendy (till vardags i Chelsea) räddade Egyptens fjärde straff fick Sadio Mané chansen att avgöra för Senegal.

Liverpool-stjärnan var säker från straffpunkten när han skickade bollen i nät och gav Senegal landets första titel i Afrikanska mästerskapen någonsin. Senegal vann straffläggningen med 4-2.

- Vi är stolta. Vi har aldrig vunnit tidigare. Vi jobbade väldigt hårt för att vinna den här titeln och i dag vann vi som en grupp och som ett land och för det är jag superstolt, säger Mendy efter segern.

Om den avgörande straffläggningen säger han följande:

- Straffskyttarna gjorde det väldigt bra, jag gjorde mitt bästa för att försöka rädda och jag lyckades, så jag är superglad.

Mendy hyllas också av lagkamraten Kalidou Koulibaly efter matchen.

- Vår målvakt är bäst i världen och vi tog titeln, säger han.