TV: Sent baklängesmål sänkte Baxters Sydafrika – Nigeria till semifinal i Afrikanska mästerskapen

Afrikanska mästerskapen

Den tidigare allsvenska tränaren Stuart Baxters Sydafrika åkte under kvällen ut ur Afrikanska mästerskapen. Efter ett sent baklängesmål, två minuter ifrån en förlängning, gick istället Nigeria till semifinal.

I spelaren ovan visas Nigerias 2-1-mål.

Ett svängigt möte för Nigeria i åttondelsfinalen mot Kamerun slutade till slut med nigeriansk vinst och man fick således möta Sydafrika. Väl i kvällens möte drog nigerianerna det längsta strået efter att ha gjort 2-1 på hörna i den 89:e minuten genom William Troost-Ekong.

Inledningen av matchen var jämn där Nigeria hade ett mer kontrollerat passningsspel och större bollinnehav. Sydafrika tog däremot över allt mer och skapade fler halvchanser genom ett snabbt kontringsspel. I det chansmässigt lilla, som faktiskt skapades, var det Lebo Mothiba och Thembinkosi Lorch som låg bakom det mesta. I fokus på chanser skapade inte heller nigerianerna i stort sett någonting, tills den 27:e minuten. Då rullade Villarrealtalangen Samuel Chukwueze säkert in ledningsmålet efter att han själv skjutit in sitt eget skott som precis blockats. Således kunde Nigeria gå till halvtidsvilan med en uddamålsledning.

I den andra halvlekens 5a:a minut var Nigeria oerhört nära att utöka sin ledning. Efter att Oghenekaro Etebo avlossat ett vackert skott på frispark räddade den sydafrikanske keepern Ronwen Williams spektakulärt genom att tippa avslutet i ribban. Nigeria fortsatte att trycka på men lyckades inte utöka sin ledning. Istället hade Sydafrika en boll i nät i den 72:a minuten, men målet blev avvinkat för offside. Efter några minuters VAR-granskning ändrade däremot huvuddomaren sitt beslut och godkände det sydafrikanska kvitteringsmålet. På reprisbilderna såg man hur bollen touchade en nigerian innan den gick fram till målskytten Bongani Zungu – därav ingen offside.

I den 89:e minuten kom dock en riktig käftsmäll för Stuart Baxter och hans Sydafrika. Efter ett mycket tveksamt ingripande av målmannen Ronwen Williams damp bollen ned till Udineseförsvararen William Troost-Ekong, som kunde knäa in 2-1. Vilket också blev slutresultatet när Nigeria avancerade vidare i Afcon.

Härnäst väntar semifinal för Nigeria i Afrikanska mästerskapen, där man ställs mot vinnaren i mötet mellan Algeriet och Elfenbenskusten. En semifinal som sänds på C More och Sportkanalen den 14 juli.

Lagens startelvor:

Nigeria: Akpeyi - Collins, Ekong, Awaziem, Omeruo, Ndidi, Etebo, Musa, Ighalo, Chukwueze, Iwobi

Sydafrika: Williams - Mkhwanazi, Mkhize, Hlatshwayo, Hlanti, Zungu, Mokotjo, Furman, Lorch, Mothiba, Tau