Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Afrikansk royalty öppnar nya AIK-dörrar

AIK:s afrikanska satsning fortsätter - nu senast en 19-årig Ghana-talang. Derek Boatang, Mohamed och Teteh Bangura fungerar är som royaltes för AIK nere i Ghana och Sierra Leone.
- Klart att det sticker ut och höjer AIK:s status i speciellt dessa länder, säger chefsscouten Björn Wesström.

AIK värvade nyligen ännu en gång afrikanskt och satsningen på Sierra Leone och Ghana fortsätter. Ett flerårskontrakt blev nyligen klart med ännu en afrikansk talang. Ibrahim Moro från New Edubiase United i Ghana blir därmed den fjärde afrikanen i AIK:s verksamhet och Solnaklubbens utbredning där nere fortsätter.Framgångarna med värvningar av namn som Derek Boateng och Mohamed och Teteh Bangura har gett AIK stora pengar men frågan är om inte deras ambassadörsskap för klubben är värt till och med ännu mer?

ANNONS

Bland det första Moro utbrast efter att ha blivit klar nyligen var:- Att en spelare som Derek Boateng fick sitt stora genombrott i AIK är inspirerande, sade den unge talangen.AIK kan nu i allt större utsträckning suga åt sig större och större talanger nere på marknaderna i speciellt Ghana och Sierra Leone.

Boatengs och Banguras framgångsexempel i den svartgula tröjan har gett AIK en status i dessa länder som inga andra allsvenska klubbar är i närheten av och fungerar i dag allihopa på sätt och vis som royaltes för Solnaklubben.Deras succér tickar hela tiden på och fungerar som dörröppnare för AIK gentemot nya tänkbara afrikanska talanger som hört om deras succér i Sverige.
Om den här senaste värvningen är ännu en succé för AIK återstår förstås att se men scoutchefen Björn Wesström ser klara effekter av det afrikanska arbete AIK över de två senaste åren allt mer omfattande etablerat.

ANNONS

- Klart att AIK har en hög status, speciellt i dessa länder. Alla vet vilka AIK är i dessa länder och det är klart att det ger fördelar att tre spelare som Boateng, Mohamed och Teteh fick sitt stora genombrott i AIK och med det fått sådana liv som de har fått.

- Men det här handlar inte bara om vårt arbete. Klart att vi sportsligt har gjort rätt bedömning och utvecklat spelarna, men det är agenten Patrick Mörks kontaktnät som öppnat dörrarna från början för oss, och fortfarande gör.

Hur ska ni utveckla er där nere – vi har ju tidigare berättat om att det finns planer på en akademi i något afrikanskt land, förmodligen Sierra Leone…?

- Jag kan inte uttala mig med mer än att vi just i dag inte har några omedelbart konkreta planer att göra något annat än det vi gör.

Dagens antal resdagar per år för AIK nere i Afrika är uppskattningsvis 15-20 och kommer att ligga fast framöver. Någon omedelbar utvidgning på det viset planeras i nuläget inte för Wesström, sportchef Jens Andersson och agent Mörk.

ANNONS

- Det blir två till tre resor per år och så kommer det se ut fortsättningsvis också, i alla fall som det ser ut just nu.

Hur många spelare följer ni där nere – hur stor är bruttolistan?

- Det är många spelare vi följer. Spelarna är förstaalternativ för oss i sin kategori, sen ställs dom emot första alternativen i dom två andra kategorierna vi jobbar med och till det vägs ekonomi samt den totala truppbalansen in innan vi fattar beslut om hur vi ska gå vidare.

- Det är ett omfattande arbete det handlar om såväl där nere som här på hemmaplan. Det krävs ett stort tålamod och tar väldigt väldigt lång tid att dels hitta rätt spelare, sen är nyckeln att anpassa honom och utveckla honom om det skall bli någon framgång.

Men du är inte helt bekväm med det fokus som finns på era afrikanska spelare?

- Nej, tio av 25 med A-lagskontrakt är internrekryterade till A-truppen, sju av 25 är svenska spelare rekryterade från andra klubbar, åtta av 25 är utländska spelare och hälften av åtta utländska spelarna, det vill säga fyra är från Afrika, med andra ord en klar minoritet. Det blir en något skev beskrivning när det framstår som att Afrika är därifrån vi rekryterar mest.

ANNONS
Publicerad 2012-08-10 kl 12:25
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto