Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Åhlund-intervju 2: Vi måste få till en förändring, annars åker vi ur

Han hade bestämt sig, han skulle aldrig mer stå på en fotbollsplan som tränare.
Nu ska Thom Åhlund rädda Hammarby kvar i allsvenskan.
-Det var utmaningen som kittlade ordentligt, säger Åhlund.

Hammarby ligger på kvalplats i allsvenskan efter blott fem segrar i år och för en vecka sedan fick tränaren Tony Gustavsson sparken. Hans ersättare blev den tidigare assisterande tränaren Thom Åhlund som hoppade av för 2,5 år sedan med orden "jag köper inte den riktning som Hammarby har tagit".

Har Hammarby ändrat riktning eller du ändrat ståndpunkt sedan dess?
-Jag tycker att de ändrat sig. Men det där är historia nu.

Lockad av utmaningen

För ett år sedan bestämde den förre spelaren och tränaren Åhlund sig för att sluta helt och hållet som tränare för att bli sportchef för Hammarbys ungdomsverksamhet.

Aldrig mer tränare, sade du, och här står du nu. Varför tackade du ja?

-Det var utmaningen. Och jag visste att det kunde bli problem att så här sent på säsongen hitta en ersättare till Tony. Jag är Hammarbyare, har tillbringat hela mitt vuxna liv i Hammarby, så kan jag vara en pusselbit i jakten på den allsvenska statusen, då vill jag gärna ställa upp.

Statistiken som Åhlund fick i händerna när han tackade ja till uppdraget visade att Hammarby de senaste åtta omgångarna tagit fyra poäng och gjort ett spelmål.

-Vi måste få till en förändring, annars åker vi ur. Det jag förhoppningsvis kan tillföra är att få spelarna att släppa anspänningen genom att det kommer in en ny röst i laget, att de får något annat att lägga kraft på än missade målchanser och ytterligare en förlust.

-Den negativa spiralen och oron som jag tror präglar gruppen efter motgångarna, måste brytas. Kan jag hjälpa till att bryta den spiralen, då tror jag vi grejar det.
Vill få med hjärtat

När Åhlund träffade medierna på måndagen hade han ännu inte träffat spelarna och ville därför inte berätta om sina tankar och idéer och vilka förändringar som han ville göra.

-Men det kommer att märkas att det är en ny tränare. Att kämpa, att få med hjärtat, är alltid viktigt i slutet på säsongen oavsett var man ligger i tabellen. Vi måste få till ett större tryck, framför allt på Söderstadion, få fler målchanser.

-Vi måste fajtas, kriga, spela lite rakare. Det kommer att bli ett annorlunda sätt att spela, jag hoppas att det kommer att synas på söndag.

Thom Åhlund har knappt två månader och nio matcher på sig att rädda sitt Hammarby kvar i allsvenskan. Örebro hemma på söndag är den första uppgiften.

TT

Publicerad 2009-09-07 kl 15:55
Annons
Annons
Annons